Quantcast

We Take Berlin: Το φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου θα είναι το καλύτερο, γιατί θα είμαστε κι εμείς εκεί

Μπορεί και όχι βέβαια. Προχωράμε.

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου

4 Φεβρουαρίου 2019

Ενδέχεται να ετοιμάζεστε ήδη να γράψετε στα βερολίνα σας αυτήν την πληροφορία, αγαπητές αναγνώστριες κι αγαπητοί αναγνώστες, αλλά καλό θα ήταν να μην βιαστείτε και τόσο πολύ. Όχι γιατί αυτά που πρόκειται να σας πούμε είναι τόσο σημαντικά πια, αλλά επειδή γενικά καλό θα ήτο να μην βιάζεστε και τόσο. Ναι, λοιπόν, όπως πιθανόν να καταλάβατε ήδη χρησιμοποιώντας τις ειδικές σας ικανότητες στην ανάγνωση και την κατανόηση τίτλων, το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου ετοιμάζεται να ξεκινήσει – κι εμείς θα είμαστε εκεί.

Η φετινή Berlinale, λοιπόν, ένα από τα τρία μεγάλα ευρωπαϊκά κινηματογραφικά φεστιβάλ (μαζί με τις Κάννες και τη Βενετία), πρόκειται να ξεκινήσει πανηγυρικά στις 7 Φεβρουαρίου, προβάλλοντας 400 ταινίες μέσα σε 10 μέρες, 17 εκ των οποίων θα διεκδικήσουν την Χρυσή Άρκτο της διοργάνωσης. Τι θα κάνουμε εμείς εκει, ακούμε ήδη να μην ρωτάτε, αγαπητοί φίλοι. Μα είναι πολύ απλό: θα δούμε ταινίες, κατά βάση, κι έπειτα θα γράψουμε για αυτές – για παγκόσμιες πρεμιέρες που περιμένει όλος ο πλανήτης ή απλώς οι φίλοι του σκηνοθέτη, για συναπαντήματα με ψιλο-διάσημους μωρέ ηθοποιούς σε κόκκινα χαλιά, για συνεντεύξεις που μπορεί να σας ενδιαφέρουν αλλά μπορεί και όχι.

Χοντρικά, αυτά που περιμένουμε εμείς από την φετινή 69η Berlinale (κι αυτά με τα οποία θα ασχοληθούμε δηλαδή) είναι τα εξής.

Τα τιμώμενα πρόσωπα

Είναι γνωστό, εν γένει, πως από τα υπόλοιπα μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ η Berlinale είναι μια διαφορά η πιο ανοιχτή ζητήματα έμφυλης ισότητας και εκπροσώπησης, φροντίζοντας να περιλαμβάνει παραδοσιακά γυναίκες και queer άτομα στο πρόγραμμα προβολών, τις κριτικές επιτροπές και τα τιμώμενα πρόσωπα. Φέτος, ας πούμε, πρόεδρος της επιτροπής θα είναι η σπουδαία Juliette Binoche (μαζί με τον Χιλιανό Sebastian Lelio του A Fantastic Woman και την αγγλίδα παραγωγό/ηθοποιό Trudie Styler), ενώ οι μεγάλοι προσκεκλημένοι θα είναι η Catherine Deneuve, η Diane Kruger και ο Christian Bale, μεταξύ άλλων. Παράλληλα, το φεστιβάλ θα τιμήσει φέτος και την τεράστια Agnes Varda, η οποία πέρσι ήταν υποψήφια για Όσκαρ στα 90 της χρόνια με το γλυκύτατο Faces Places.

Οι μεγάλες πρεμιέρες

ΟΚ, δεν υπάρχει λόγος να πούμε ψέματα: έχουμε δει αναμφίβολα και πιο φάμπιουλους Berlinale στο παρελθόν, με πλουσιότερο και ηχηρότερο πρόγραμμα, αλλά κι οι φετινές επιλογές έχουν τις εκλάμψεις τους εδώ κι εκεί από πλευράς μεγάλων πρεμιέρων. Όσον αφορά τις επιλογές του διαγωνιστικού τμήματος, η Berlinale ξεκινάει με το The Kindness of Strangers της Lone Scherfig, πάλαι ποτέ δημιουργού του Dogme 95 και σκηνοθέτιδας του An Education, συνεχίζει με το By the Grace of God του Francois Ozon (σκηνοθέτη του σταθερά λατρεμένου 8 Women), περνάει από το The Golden Glove του Fatih Akin (μόλις ενάμιση χρόνο μετά το In the Fade), κάνει μια στάση στην πολυαναμενόμενη νέα ταινία του Zhang Yimou των Ιπτάμενων Στιλέτων (το One Second), ενώ για κάποιο λόγο θα δούμε και την καθυστερημένη επίσημη γερμανική πρεμιέρα του Vice του Adam McKay, το οποίο έφτασε πριν κάνα μήνα στις ελληνικές αίθουσες.

Κατά τ’ άλλα, στις ειδικές προβολές και το Πανόραμα του φεστιβάλ, περιμένουμε να δούμε το Mid90s του λατρεμένου μας Jonah Hill (θα προσπαθήσουμε να γίνουμε φίλοι του), το Light of My Life του Casey Affleck (που, σημειωτέον, έχει κατηγορηθεί από πολλές γυναίκες για παρενόχληση) και το The Boy Who Harnessed the Wind του Chiwetel Ejiofor (το σκηνοθετικό ντεμπούτο του πρωταγωνιστή του 12 Years a Slave).

Οι ελληνικές συμμετοχές

Ναι, φίλες και φίλοι, το ελληνικό πρόγραμμα της φετινής Berlinale θα είναι πλούσιο. Θα τα παρακολουθήσουμε, δε, όσο πιο στενά μπορούμε – όχι γιατί έχουμε κανένα ιδιαίτερο φετίχ γενικά κι αόριστα, αλλά γιατί θα συμμετέχουν δημιουργοί και ταινίες που, αν μη τι άλλο, μας προκαλούν ένα αυθεντικό ενδιαφέρον. Πρώτα απ’ όλα, το Πανόραμα θα φιλοξενεί την νέα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα (δημιουργού της Χώρας Προέλευσης και του A Blast) με τίτλο Το θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών, ενώ το Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες της Μαριάννας Οικονόμου κάνει πρεμιέρα στο τμήμα Culinary Cinema.

Παράλληλα, το Co-Production Forum θα φιλοξενήσει την εμφάνιση των νέων ταινιών της Ελίνας Ψύκου και του Θάνου Ανεστόπουλου, ενώ ο Κωνσταντίνος Σαμαράς θα παρουσιάσει το Μαγικό Δέρμα (το οποίο είδαμε πέρσι στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) στο παράλληλο πρόγραμμα της Εβδομάδας Κριτικής, και τέλος η βραβευμένη στις Κάννες Ζακλίν Λέντζου θα συμμετέχει για δεύτερη φορά στο τμήμα του Berlinale Talents.

Αυτά που θέλουμε να μας εκπλήξουν

Γενικά, φεστιβάλ είναι, Berlinale είναι – οπότε πάντα αναμένουμε να πετύχουμε διαμαντάκια από το πουθενά. Ξεψαχνίζοντας το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, βέβαια, πετύχαμε κάμποσες ταινίες που μας έχουν ψήσει τα μάλα. Θα τις δούμε, λοιπόν, κι ελπίζουμε η μοίρα να τις φέρεις και προς κανένα ντόπιο φεστιβάλ την χρονιά που έρχεται. Για παράδειγμα, μας έχει κινήσει έντονα την περιέργεια το ρώσικο νιχιλιστικό ναρκω-δράμα Acid, η αλλοπρόσαλλη ιαπωνική pop φαντασμαγορία του We Are Little Zombies (ήδη λατρεύτηκε στο Sundance), το θρίλερ ενηλικίωσης α-λα-Lord-of-the-Flies του Monos, το εξωτικό δράμα της Καραϊβικής με τον τίτλο Holy Beasts, το αμερικάνικο Skin με τους νεοναζί σκίνχεντ γεμάτους τατουάζ και το κορεάτικο πολιτικό νεο-noir θρίλερ του Idol.

Οι αρκουδένιες αφίσες

Και τέλος, φυσικά, εφόσον το σήμα κατατεθέν της Berlinale ήταν, είναι και θα είναι πάντα οι αρκούδες του, τσεκάρετε παρακάτω τις υπέροχες αρκουδέηδες αρκουδέικες αφίσες του φεστιβάλ.

Best of internet