Quantcast

LISTCULT ’18: Οι 10 φετινές κινηματογραφικές αφίσες που χαζέψαμε περισσότερη ώρα απ’ την ταινία τους

Με το ζόρι άντεξαν τόση ομορφιά τα μάτια μας

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου

18 Δεκεμβρίου 2018

Ναι, αγαπητοί αναγνώστες κι αγαπητές αναγνώστριες, ήρθε αυτή η εποχή του χρόνου. Άλλοι την αγαπούν επειδή έρχονται Χριστούγεννα. Άλλοι την αγαπούν επειδή θα γυρίσουν στα χωριά τους. Άλλοι την αγαπούν γιατί θα δουν την οικογένειά τους. Άλλη την αγαπούν γιατί θα γλεντήσουν σε πρωτοχρονιάτικα πάρτι. Επειδή, όμως, εμάς όλα τα παραπάνω μας προκαλούν κατάθλιψη, ο λόγος που αγαπάμε αυτήν την εποχή είναι κατά βάση ένας: έφτασε η κυνηγετική περίοδος της λίστας.

Φέτος, λοιπόν, είπαμε να το τραβήξουμε ένα βήμα παραπέρα και να μην φτιάξουμε μόνο λίστες για τις καλύτερες ταινίες και σειρές της χρονιάς. Όχι, δεν θα το τραβήξουμε τόσο πολύ ώστε να γράψουμε για τα «10 καλύτερα easter eggs στα trailer ταινιών που βγήκαν τους ζυγούς μήνες του 2018», αλλά θα το κάνουμε το κατιτίς μας. Για αρχή, είπαμε να ξεκινήσουμε με κάτι που προηγείται της εξόδου μιας ταινίας στις αίθουσες κι είναι μια αυτοτελής τέχνη από μόνη της: η κινηματογραφική αφίσα.

Μπορεί πολύ συχνά οι κινηματογραφικές αφίσες να μοιάζουν βγαλμένες από generator κοινοτοπίας και προβλεψιμότητας, αλλά είναι ουκ ολίγες οι φορές που ακόμα και τώρα μένουμε μαλάκες ενεοί από την ομορφιά μιας αφίσας – ακόμα κι αν η ταινία δεν μας ενδιαφέρει καν. Φέτος, μάλιστα, ήταν η χρονιά που η τέχνη του κινηματογράφου έχασε δύο πολύ σημαντικούς σχεδιαστές που συνέδεσαν το όνομά τους με την τέχνη της αφίσας από τα 40s κι έπειτα: τον Silvano Campeggi και τον Bill Gold.

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, κάτσαμε και χαζέψαμε ξανά καμιά 200ριά φετινές κινηματογραφικές αφίσες, άλλοτε τα μάτια μας δάκρυσαν από χαρά κι άλλοτε από πόνο, και διαλέξαμε τις 10 που αγαπήσαμε περισσότερο – για διαφορετικούς λόγους την καθεμιά. Αυτές είναι:

10. The Sisters Brothers

Δεν είναι κι η πιο πρωτότυπη ιδέα, σίγουρα, αλλά αυτή η αφίσα από το σκοτεινό και κωμικό anti-western του Jacques Audiard έκανε τα μάτια μας πολύ χαρούμενα.

9. Cold Pursuit

Λυπόμαστε, αλλά αν δεν σας αρέσει αυτή η αφίσα, τότε δεν μπορούμε να είμαστε φίλοι.

8. The First Purge

Ναι, προφανώς και οι ταινίες The Purge είναι σκατά, αλλά αυτή η αφίσα-σάτιρα πάνω στο σήμα κατατεθέν της προεδρίας Trump (το κόκκινο καπέλο που λέει Make America Great Again) είναι πανέξυπνη.

7. BlacKkKlansman

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για το BlacKkKlansman του Spike Lee είναι εδώ, και βροντοφωνάζουν με τον ίδιο τρόπο που το κάνει κι η ίδια η ταινία.

6. Godzilla: King of the Monsters

Έπος. Μέταλ. Όλεθρος.

5. The Favourite

Αυτή είναι μια πανέμορφη και ευρηματικότατη αφίσα, για μια ταινία που δυστυχώς ακόμα θα περιμένουμε 2 μήνες να δούμε στις αίθουσες.

4. Mandy

Όλα τα λατρέψαμε στο Mandy. Κι αφίσα είναι μέσα στα όλα, οπότε λατρέψαμε και την αφίσα.

3. Incredibles 2

Όχι, δεν περιμέναμε τέτοια αφίσα με κλείσιμο του ματιού στην πρωτοποριακή τέχνη του 20ού αιώνα για το Incredibles 2, και γι’ αυτό την αγαπήσαμε τόσο πολύ.

2. Suspiria

Εδώ, βέβαια, το περιμέναμε το κλείσιμο του ματιού στην πρωτοποριακή τέχνη του 20ού αιώνα – κι ήταν τέλειο. Για την ιστορία, το logo του Suspiria φτιάχτηκε από τον Dan Perri, τον άνθρωπο πίσω από το εμβληματικό logo του Star Wars, μεταξύ άλλων.

1. Shoplifters

Δείτε την. Όχι, δείτε την. Είναι τέλεια γαμώτο.

Best of internet