Quantcast

Η πρώτη ταινία Frankenstein αποκαταστάθηκε μετά από 108 χρόνια, και μπορείτε πλέον να την δείτε ελεύθερα

Χάρη στο Library of Congress

THE NERDSTREAM

20 Νοεμβρίου 2018

Ναι, το τέρας του Frankenstein έχει τεράστια ιστορία ιστορία στη μεγάλη οθόνη. Η ιστορία της Mary Shelley έμεινε για πάντα στην ιστορία με την κλασική ταινία του James Whale για λογαριασμό της Universal το 1931, με τον θρυλικό Boris Karloff να δεσπόζει, κι έπειτα συνεχίστηκε εξίσου υπέροχα από τους ίδιους συντελεστές με το The Bride of Frankenstein λίγα χρόνια αργότερα.

Έπειτα, την σκυτάλη πήρε η ιστορική βρετανική Hammer, φτιάχνοντας μια σειρά από υπέροχα cult ταινίες στα 50s και τα 60s με τον Peter Cushing στον ρόλο του τέρατος, ενώ έπειτα, προφανώς, είναι αδύνατον να αφήσουμε απ’ έξω το Young Frankenstein του αξεπέραστου Mel Brooks που μετέτρεψε την τραγική ιστορία σε μια από τις καλύτερες κωμωδίες στην ιστορία του σινεμά.

Η πρώτη κινηματογραφική εκδοχή του Frankenstein, όμως, έγινε πραγματικότητα μόλις το 1910 από την Edison Manufacturing Company. Η ταινία διάρκειας 13 λεπτών, λοιπόν, ήρθε στην κατοχή του Library of Congress το 2014, το οποίο ανέλαβε να αποκαταστήσει την κόπια και να την παρουσιάσει τελικά πριν από λίγες μέρες στο κοινό με τη μορφή του free streaming. Διαβάστε  εδώ αναλυτικά την ταινία του φιλμ και βρείτε 13 λεπτά ώστε να το δείτε ολόκληρο:

Best of internet