Quantcast

Βρέθηκε χαμένο σενάριο του Στάνλεϊ Κιούμπρικ κι είναι σχεδόν έτοιμο για να γίνει ταινία

Το σενάριο του Burning Secret έρχεται στην επιφάνεια 60 χρόνια μετά τη συγγραφή του

THE NERDSTREAM

16 Ιουλίου 2018

Ω ναι, το 2018 μέχρι στιγμής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η χρονιά του μεγάλου ξεθάματος Στάνλεϊ Κιούμπρικ, μεταξύ άλλων. Όχι ότι παρέμεινε και θαμμένος βέβαια, αλλά τους τελευταίους μήνες τον έχουμε συχνά στην επικαιρότητα κι αυτό μας αρέσει, πολύ. Πρώτον, είχαμε την νέα επετειακή κόπια του 2001: Α Space Odyssey για τα 50 χρόνια της ταινίας, η οποία προβλήθηκε εορταστικά στις φετινές Κάννες με πρόλογο του Κρίστοφερ Νόλαν. Δεύτερον, την περασμένη βδομάδα βγήκε στη φόρα μια χαμένη συνέντευξή του από τα 80s που μοιάζει να εξηγεί με αρκετή ακρίβεια τι συμβαίνει στο θρυλικό φινάλε της Οδύσσειας του Διαστήματος.

Τώρα λοιπόν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του The Guardian, ο Nathan Abrams, ένας βρετανός ακαδημαϊκός από το πανεπιστήμιο Μπάνγκορ της Ουαλίας, ο οποίος έχει ασχοληθεί εκτεταμένα για χρόνια με το έργο του Κιούμπρικ, βρήκε ένα χαμένο σενάριο του σκηνοθέτη που ήταν εξαφανισμένο εδώ και 62 χρόνια. Συγκεκριμένα, ο Κιούμπρικ έγραψε το σενάριο το 1956, δηλαδή στην πρώιμη περίοδό του, ανάμεσα στα The Killing και Paths of Glory – τα δύο πρώτα αριστουργήματά του. Για την ακρίβεια, ο Κιούμπρικ το έγραψε μαζί με τον συγγραφέα Calder Willingham, με τον οποίο έναν χρόνο αργότερα συνεργάστηκαν στο Paths of Glory.

Σύμφωνα με το Guardian και πάλι, το σενάριο έχει τον τίτλο Burning Secret και βασίζεται στη νουβέλα του σπουδαίου Στέφαν Τσβάιχ από το 1913 με τον τίτλο Brennendes Geheimnis, το οποίο έχει μεταφερθεί κι άλλες φορές στην οθόνη – όπως το 1933 από τον Robert Siodmak και το 1988 από τον Andrew Birkin. Ο ίδιος ο Abrams περιγράφει το σενάριο ως το «αντίστροφο της Lolita», δηλαδή μια ιστορία όπου ένας ευγενικός πλην απειλητικός τύπος πλησιάζει ένα νεαρό αγόρι ώστε να φτάσει κοντά στη μητέρα του.

Το υπέροχο είναι πως, πάλι σύμφωνα με τον Abrams, το σενάριο είναι σχεδόν 100% ολοκληρωμένο (έχοντας μέχρι και τη στάμπα της MGM), οπότε θεωρητικά θα μπορούσε να μεταφερθεί όπως είναι στη μεγάλη οθόνη, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Αν μας ρωτάτε (που δεν μας ρωτάτε), δε θα μας χάλαγε να δούμε τον κ. Λάνθιμο να το δοκιμάζει.

Best of internet