Quantcast

Αυτό είναι το ντοκιμαντέρ-φόρος τιμής στην σπουδαία Ούρσουλα Λε Γκεν που έφυγε φέτος απ’ την ζωή

Η ταινία για την πρωτοπόρο συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας έρχεται το φθινόπωρο

THE NERDSTREAM

5 Ιουνίου 2018

Υπάρχουν κάποιοι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας που όχι μόνο άφησαν το στίγμα τους στο genre, αλλά η ίδια η λογοτεχνική φαντασία θα ήταν απείρως φτωχότερη, πιο περιορισμένη, πιο στενή αν δεν είχαν φροντίσει να επεκτείνουν με προσοχή και φροντίδα και όραμα τα όρια του τι μπορούμε να φανταστούμε. Και ναι, η Όυρσουλα Λε Γκεν ήταν ανάμεσα στους καλύτερους, αυτούς που μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Η συγγραφέας έφυγε απ’ την ζωή φέτος στις 24 Ιανουαρίου αφήνοντας πίσω της ένα τεράστιο έργο με μεγάλο λογοτεχνικό και πολιτικό πλούτο, κυρίως μέσα από κλασικά μυθιστορήματά της σαν τον Αναρχικό των Δύο Κόσμων, το Αριστερό Χέρι του Σκότους και Η λέξη για τον κόσμο είναι Δάσος. Η ζωή και το έργο της, λοιπόν, αποτελούν το θέμα του ντοκιμαντέρ Worlds of Ursula K. Le Guin της Arwen Curry, η οποία ξεκίνησε να δουλεύει το πρότζεκτ το 2016 μέσα από καμπάνια kickstarter.

Η ταινία χρησιμοποιεί αρχειακό υλικό από συνεντεύξεις της συγγραφέας, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στον ριζοσπαστικό τρόπο που φαντάστηκε την θέση της γυναίκας στην sci-fi λογοτεχνία (όντας κι η ίδια φεμινίστρια), ενώ παράλληλα στην κάμερα της Curry μιλάει η Μάρκαρετ Άτγουντ (συγγραφέας του The Handmaid’s Tale), ο Νιλ Γκάιμαν (γνωστός κυρίως για το American Gods και το The Sandman) και άλλοι. Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ εδώ:

Το Worlds of Ursula K. Le Guin αναμένεται να κάνει τον φεστιβαλικό κύκλο του φέτος το φθινόπωρο (ακούνε οι Νύχτες Πρεμιέρας;) και αργότερα μέσα στο 2019 σχεδιάζεται να προβληθεί στην σειρά American Masters του  PBS. Στο μεταξύ, για να μην ξεχνιόμαστε:

Best of internet