Quantcast
guide BOOKS & COMICS

The Itinerary: Απόψε η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου για τη διαδρομή των προσφύγων

Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναιών, Ακαδημίας 50, στις 19:00


LUBEN CREW · 22 Φεβρουαρίου 2017

Πριν από λίγο καιρό σας είχαμε παρουσιάσει εδώ το βιβλίο – φωτογραφικό album “The Itinerary” με θέμα τη διαδρομή των προσφύγων από τις εμπόλεμες ζώνες στις οποίες έχουν μετατραπεί οι πατρίδες τους στις “χώρες της επαγγελίας”

Απόψε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου, με παρόντες και τους 11 φωτογράφους-δημιουργούς του (Facebook event)

Υπενθυμίζουμε πως το βιβλίο κοστίζει 30 ευρώ και ΟΛΑ τα έσοδα θα διατεθούν για τη στήριξη των δράσεων της ΜΕΤΑδρασης για τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα (Συνοδείες, Μεταβατικές Δομές Φιλοξενίας, Επιτροπεία, Φιλοξενία σε Οικογένειες) και μπορείτε να το αποκτήσετε από εδώ: http://theitineraryexhibition.com/book-order-form ή στην αποψινή παρουσίαση


Τι σημαίνει να ξεκινήσεις μία διαδρομή προς την Ευρώπη; Ειδικά εάν αυτό συνεπάγεται να διασχίσεις θάλασσες, βουνά, παράξενες και άγνωστες πόλεις και αφιλόξενα τοπία?

Ενώ τα μονοπάτια που οι πρόσφυγες πήραν για να έρθουν στην Ευρώπη έχουν τύχει της υπερβολικής προσοχής των μέσων ενημέρωσης, λείπουν οι λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής, της “Διαδρομής”, παρότι είναι ζωτικής σημασίας. Έντεκα φωτορεπόρτερ (photojournalists) συνδυάζουμε τις μοναδικές μας ματιές σε ένα βιβλίο με τίτλο “The Itinerary”

Το βιβλίο παρουσιάζει με ατάραχη αποφασιστικότητα και αξιοπρέπεια, τους διάφορους σταθμούς και στάσεις κατά την διάρκεια της διαδρομής, στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν τους διαφορετικούς προορισμούς.

Αυτοί οι σταθμοί βρίσκονται στην Ελλάδα, στα νησιά του Αιγαίου, στην Ειδομένη, στον Ελαιώνα στην Αθήνα, στον Πειραιά, στην ΠΓΔΜ, στη Σερβία και στην Ουγγαρία – την λεγόμενη “Βαλκανική Οδό” (Balkan Route). Επίσης μερικές από τις φωτογραφίες λήφθηκαν στα σημεία εκκίνησης του οδοιπορικού, χώρες και περιοχές των προσφύγων, όπως το Ιράκ, τη Συρία και την Υποσαχάρια Αφρική.

Χαρές και αγώνες αναδύονται μέσα από τις αδιάψευστες λεπτομέρειες της ζωής: το μοίρασμα του ψωμιού μέσα σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, οι σωροί των σωσιβίων, τα καταστήματα νυφικών μέσα στα στρατόπεδα, τα ανήσυχα βράδια στο σκάφος, οι ασφυκτικές σκηνές και τα ύπουλα νερά.

Η διαδρομή των ανθρώπων που απεικονίζονται στις εικόνες, αναμιγνύεται με τις πεταμένες, στο δρόμο, φωτογραφίες που ενεργούν σαν «μηνύματα» προς χάριν της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνύπαρξης. Το τέλος του ταξιδιού αυτού δεν είναι ορατό.

Είναι ένα συλλογικό έργο έντεκα ‘σιωπηλών μαρτύρων’ μιας από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές της σύγχρονης εποχής μας, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να πει “Μα δεν ήξερα τι συνέβαινε”.

Οι φωτογράφοι:
Milos Bicanski, Andrea Bonetti, Dimitris Bouras, Louisa Gouliamaki, Yannis Kolesidis, John LiakosMenelaos Myrillas, Nick PaleologosAnna Pantelia, Fotis Plegas G, Orestis Seferoglou

Best of internet