Quantcast

Η Γυναίκα με τα Τραπουλόχαρτα είναι το κόμικ μυστηρίου που θα ικανοποιήσει τη νουάρ δίψα σας

Η Αλέξια Οθωναίου παρουσιάζει ένα αθηναϊκό νουάρ graphic novel με φόντο την εξέγερση του Δεκέμβρη ’08

THE NERDSTREAM

2 Δεκεμβρίου 2020

Ξέρουμε πολύ καλά ότι αγαπάτε τις νουάρ αφηγήσεις, τις εγκληματικές ιστορίες και τις αστυνομικές περιπέτειες, αγαπητοί αναγνώστες και αναγνώστριες. Το ξέρουμε γιατί κι εμείς τις αγαπάμε, όπως όλοι. Σε σειρές, σε ταινίες, σε true crime ντοκιμαντέρ, σε επιτραπέζια, σε video games, σε κόμιξ – πάντα το ατμοσφαιρικό έγκλημα έχει την εθιστική γλύκα του.

Εστιάζοντας σ’ αυτήν την τελευταία κατηγορία, των κόμιξ δηλαδή, πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία Η Γυναίκα με τα Τραπουλόχαρτα, δηλαδή το νέο κόμικ της Αλέξιας Οθωναίου, η οποία στο παρελθόν έχει φτιάξει άλμπουμ σαν το Ιστορίες που Κρύβονταν σε Προφανή Μέρη και την Τσακισμένη Αυγή, δημοσιεύοντας παράλληλα κόμικ σειρές και strips σε διάφορες ιστοσελίδες και περιοδικά.

Όπως διαβάζουμε στην περιγραφή της έκδοσης από τη Jemma Press, o μεγαλοδικηγόρος Μαρίνος Ταχτσίδης βρίσκεται στριμωγμένος μέσα στο ψυγείο του διαμερίσματός του νεκρός, με ένα τραπουλόχαρτο στο στόμα. 10 κούπα. Ο Σταύρος Καλιάτης, υποψήφιος καθηγητής στην Καλών Τεχνών, δολοφονείται μια βδομάδα αργότερα. Η καρδιά του λείπει. Στη θέση της, ο βαλές σπαθί. Ακολουθεί η ντάμα καρό. Ξημερώνει Δεκέμβρης του 2008. Η Αθήνα παίρνει φωτιά, και η γυναίκα με τα τραπουλόχαρτα δεν παίρνει τη δημοσιότητα που ίσως επιθυμούσε. Οι φόνοι σταματούν λες και είχε αλλάξει ξαφνικά γνώμη. Αλλά όχι. Ποτέ δεν είχε ξεστομίσει “πάσο”. Απλά, εδώ και δεκαοχτώ μήνες, κοίταζε τα χαρτιά της και έπαιζε με τις μάρκες της πριν συνεχίσει να τα “χώνει”.

Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για μια σκοτεινή μητροπολιτική νουάρ περιπέτεια με πολιτικό φόντο, η οποία βασίστηκε στο ομώνυμο (αδημοσίευτο) διήγημα του Ratchet. Σε μια περίοδο που τα ελληνικά κόμιξ περνάνε γενικότερα μια πολύ δημιουργική φάση, την οποία παρεμπιπτόντως χαιρόμαστε ιδιαιτέρως, η Οθωναίου παρουσιάζει μια από τις πιο καλαίσθητες και ενδιαφέρουσες δουλειές που έχουμε δει τελευταία.

Best of internet