Quantcast

Ο μπαμπάς μας, Alan Moore, βγαίνει επίσημα πλέον στην σύνταξη

Ο σπουδαίος δημιουργός αποχαιρετά με ένα τελευταίο τεύχος The League Of Extraordinary Gentlemen

THE NERDSTREAM

19 Ιουλίου 2019

Είναι ο G.O.A.T; Ναι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Alan Moore είναι ο G.O.A.T. των κόμιξ, κακά τα ψέματα. Από τα 70s που άρχισε να γίνεται γνωστός μέσα από τα πρώτα ριζοσπαστικά underground fanzines στην Αγγλία μέχρι σήμερα που έχει δει τις θρυλικές δουλειές του να γίνονται χολιγουντιανές ταινίες, πολύ λίγοι είναι οι άνθρωποι που μπορούν να σταθούν δίπλα του όσον αφορά τα τελευταία 40 χρόνια της μεγάλης ιστορίας των κόμιξ.

Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά, φίλες και φίλοι; Τα γράφουμε γιατί έφτασε η ώρα που ο μεγάλος δημιουργός κρεμάει τα παπούτσια του και λοιπά στερεότυπα που λέγονται τέτοιες στιγμές. Με άλλα λόγια, ο Moore αποσύρεται επίσημα από την ενεργό κόμιξ δράση, κι αυτό από μόνο του είναι ένας λόγος για να θυμηθούμε το σπουδαίο έργο του, το οποίο ήταν ένας από τους βασικούς κινητήριους μοχλούς για να αρχίσει επιτέλους να αναγνωρίζεται το κόμικ ως “κανονική” (ιχ) τέχνη.

Πιο συγκεκριμένα, εδώ και χρόνια ο Alan Moore έχει δηλώσει επανειλημμένα πως το τελευταίο τεύχος του The League Of Extraordinary Gentlemen, Volume IV: The Tempest θα ήταν το τελευταίο του κόμικ πριν συνταξιοδοτηθεί. Αυτήν την βδομάδα, λοιπόν, το τεύχος κυκλοφορεί άρα κι επίσημα γίνεται η τελευταία δουλειά του Moore πάνω στο χαρτί, η τελευταία του δουλειά σε μια βιομηχανία απέναντι στην οποία έκανε πάντα την σκληρότερη κριτική.

Φυσικά, μιλάμε για την άνθρωπο που θα μείνει για πάντα στην ιστορία του μέσου με απίστευτες δουλειές σαν το Watchmen που αποδόμησε με τον πιο συνταρακτικό τρόπο την μυθολογία των υπερηρωικών κόμιξ, έχοντας δουλέψει παράλληλα πάνω σε υπερήρωες με εξαιρετικά κόμικ σαν το Swamp Thing, το Killing Joke του Batman και το Whatever Happened to the Man of Tomorrow? του Superman. Παράλληλα, βέβαια, ο Moore έκανε τρομερή δουλειά κι εκτός υπερηρωικών κόμιξ με τα V for Vendetta, From Hell και Lost Girls, μεταξύ πολλών άλλων.

Κι αν, πέρα από την δουλειά του, μένει και για κάτι άλλο αξέχαστος στην ποπ κουλτούρα, είναι γιατί είχε το θάρρος να πει ξεκάθαρα ότι οι κινηματογραφικές μεταφορές των From Hell (2001), The League of Extraordinary Gentlemen (2003), V for Vendetta (2005) και Watchmen (2009) πετσόκοψαν το έργο του χωρίς να έχουν καμία σχέση μαζί του. Κατά τ’ άλλα, ελπίζουμε το επερχόμενο τηλεοπτικό Watchmen να τα πάει καλύτερα.

Ευχόμαστε από καρδιάς στον άνθρωπο να απολαύσει την υπόλοιπη ζωή του όσο καλύτερα μπορεί, και το έργο του δεν θα σταματήσει ποτέ να επηρεάζει και να προβληματίζει. Τον ίδιο, πάλι, ίσως τον δούμε και κάπου αλλού

Best of internet