Quantcast

24 χρόνια από την επική αεροκλωτσιά του Ερίκ Καντονά στον οπαδό που του έκανε ρατσιστική επίθεση

Aφιέρωμα σε μια από τις πιο θεϊκές ιστορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου της καρδιάς μας

felix

26 Ιανουαρίου 2016

Προφανώς όταν έχεις να κάνει με ένα τόσο επικό επεισόδιο, μερικά πράγματα μένουν λίγο στην αφάνεια:

eric-cantona_2830342b

Aς πιάσουμε καταρχάς τι είχε γίνει:

Είναι Ιανουάριος 1995 και η Manchester United παίζει εκτός έδρας στο Selhurst Park, γήπεδο της Crystal Palace. Η United είναι δύο βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Blackburn και παρότι είχε περισσότερα ματς, αν κέρδιζε θα πέρναγε μπροστά στη βαθμολογία.

Ήταν επίσης το δεύτερο μόλις παιχνίδι του Andy Cole που η United είχε κλείσει λίγες μέρες πριν από τη Newcastle, ενώ ο Ερίκ Καντονά 3 χρόνια μετά αφότου ήρθε από τη Leeds ήταν ήδη μύθος για τη United καθώς ο Γάλλος επιθετικός ήταν μεγάλο boost για την ομάδα για να κερδίσει τους πρώτους τίτλους ξανά μετά από δεκαετίες.

Seb-Header3

Γενικά είναι ένα ματς με πολλή ένταση, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Καντονά (τον οποίο παρακολουθεί στο γήπεδο ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της Ίντερ Μάσιμο Μοράτι γιατί θέλει να τον κλείσει), έχει μια διαρκή και έντονη κόντρα με τον κεντρικό αμυντικό της Crystal Palace, Richard Shaw, o oποίος του έκανε μαρκάρισμα man-to-man.

_80419934_stamp

O Καντονά κάποια στιγμή εκνευρισμένος από το σκληρό μαρκάρισμα του αντιπάλου του που δεν τιμωρείται από το διαιτητή, αποφασίζει κάτι όχι και τόσο αθλητικό εδώ που τα λέμε: να τον κλωτσήσει. Λίγα δευτερόλεπτα μετά ο διαιτητής τρέχει προς το μέρος του με την κόκκινη κάρτα στο χέρι. Ο Γάλλος παίχτης αποφασίζει πως μάλλον τελείωσε η μέρα για τον ίδιο και ξεκινάει προς τα αποδυτήρια.

Τότε, ο Matthew Simmons, ένας 20χρονος οπαδός της Crystal Palace αποφασίζει πως πρέπει να πει κι αυτός τη μαλακία του, τρέχει προς τα χαμηλότερα καθίσματα της κερκίδας για να είναι στο ίδιο ύψος με τον Καντονά και του φωνάζει κάτι που δε χρειάζεται μετάφραση:

“Fuck off back to France, you French bastard.”

150123cantona_0_0

Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι προθέσεις του Simmons ήταν ρατσιστικές;

Ε, το ότι μετά ανακαλύφθηκε πως πήγαινε σε συγκεντρώσεις του φασιστικού κόμματος BNP (British National Party), πως είχε καταδίκη για επίθεση με γαλλικό κλειδί ενός μέτρου σε μετανάστη από τη Sri Lanka, πως είχε επιτεθεί σε ένα προπονητή ποδοσφαίρου, ο οποίος τον είχε αποκαλέσει “ναζιστικό σκουπίδι” και γενικώς μια σειρά από άλλα πράγματα αυτού του στυλ. Tι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια.

Όπως και να’χει, η αντίδραση του φορτισμένου Καντονά, που αποφάσισε να μην τον αγνοήσει για να ασχοληθεί μαζί του ο διαιτητής, είναι που έμεινε στην ιστορία:

Ε ναι.

Όπως και να’χει, παρότι γενικά ήταν θύμα ρατσιστικής επίθεσης, όπως και χιλιάδες άλλοι ποδοσφαιριστές κατά καιρούς και είχε χίλια δίκια, ο Καντονά δε θα τη γλίτωνε έτσι απλά με την κλωτσιά κουνγκ-φου που έριξε. Του αποδόθηκαν γρήγορα κατηγορίες και ορίστηκε δίκη, με ημερομηνία δύο μήνες μετά.

a8924401-518a-4492-b404-1f511c1a41e3-bestSizeAvailable

Ο Simmons που έφαγε την κλωτσιά, έπεσε αρχικά στα μαλακά με 500 λίρες πρόστιμο για απειλητική συμπεριφορά και ένα χρόνο αποκλεισμό από τα γήπεδα. Όταν το άκουσε αυτό, αποφάσισε να αρπάξει κεφαλοκλείδωμα τον εισαγγελέα και έφαγε μια βδομάδα φυλακή γι’αυτό. Χρόνια μετά καταδικάστηκε πάλι για επίθεση κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα, αδιόρθωτος.

matthew-simmons

Ο Καντονά από την άλλη που ήταν σίγουρος πως θα τιμωρηθεί με μεγάλη επιείκεια, άκουσε το δικαστή να του ανακοινώνει δύο βδομάδες φυλακή και έχασε το φως του. Όπως και να’χει, στα γρήγορα του δόθηκε η δυνατότητα να βγει με εγγύηση μέχρι να εκδικαστεί η έφεση.

Όταν τελικά εκδικάστηκε, όπου η φυλάκιση δύο εβδομάδων μετατράπηκε σε 150 ώρες κοινωνικής υπηρεσίας, ο Γάλλος έδωσε ένα ακόμα highlight, καθώς στις δηλώσεις του στον Τύπο μετά την ανακοίνωση της απόφασης, έκανε μια σουρεαλιστική δήλωση για γλάρους και σαρδέλες:

Η όλη ιστορία σχολιάστηκε ανάλογα, προφανώς:

27727fd6-137a-4793-9fdc-7cedbe531cfa-460x276

Τυχερός, το νούμερο 7 της Μanchester United δεν τελείωσε την καριέρα του εκεί. Αγωνίστηκε άλλες δύο σεζόν στην ομάδα, κερδίζοντας τελικά 4 πρωταθλήματα σε 5 σεζόν και 2 νταμπλ. Ονομάστηκε “βασιλιάς Έρικ” από τους οπαδούς των κόκκινων και καλύτερος παίχτης στην ιστορία της ομάδας μέσω του επίσημου περιοδικού τους. Υπήρξε επίσης και αρχηγός της Εθνικής Γαλλίας.

Παρότι σταμάτησε το ποδόσφαιρο σε μικρή ηλικία (ήταν μόλις 30 χρόνων) ο Καντονά έκανε ενδιαφέροντα πράγματα και μετά: μεταξύ άλλων έγινε και ηθοποιός του σινεμά και του θεάτρου και χρόνια μετά μάλιστα πρωταγωνίστησε στο αξιοπρεπέστατο Looking For Eric, του γνωστού αριστερού Άγγλου σκηνοθέτη Κen Loach.

Όπως και να΄χει, ο ευέξαπτος Γάλλος θα μείνει στην ιστορία οριζόντιος και ιπτάμενος:

eric-cantona_2830342b

Best of internet