Quantcast

Το οτι το πανό των οπαδών του ΠΑΟΚ έμεινε εκεί 3 ώρες, είναι η ρίζα του προβλήματος

Όταν η διατήρηση ενός τέτοιου πανό στις κερκίδες είναι πιο επικίνδυνη κι από το περιεχόμενο του

THE NEWSROOM

25 Φεβρουαρίου 2022

Υπό κανονικές συνθήκες, σήμερα θα μιλούσαμε για μπάλα και για ένα έλληνικο ποδοσφαιρικό κατόρθωμα που δεν το συνηθίζουμε τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Ο ΠΑΟΚ έδωσε μια αγωνιστική παράσταση ψυχής και αυταπάρνησης, κατορθώνοντας να περάσει στους 16 του Conference League κόντρα στην Μίντιλαντ και να δώσει το φιλί της ζωής στην χώρα μας, ανεβάζοντας την στο Νο15 του UEFA Ranking.

Κι όμως το ποδοσφαιρικό αυτό κατόρθωμα, κατάφερε να επισκιαστεί από ένα άλλο κατόρθωμα. Το κατόρθωμα της καφρίλας, της σκατοψυχιάς και εν τέλει της ατιμωρησίας. Γιατί μόνο ως τέτοιο μπορεί να ερμηνευτεί το πανό που σήκωσαν οι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ στον χθεσινοβραδινό αγώνα και παρέμεινε στην θέση του για 120 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΛΕΠΤΑ. Το μήνυμα; ‘ΑΔΕΡΦΙΑ, ΚΡΑΤΑΤΕ ΓΕΡΑ’.

Θα θέλαμε πολύ να πιστέψουμε τόσο εμείς, όσο και οι υγιείς φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, οτι το μήνυμα αυτό είχε αποδέκτη τους Ουκρανούς ή κάποιο τέλοσπαντων αντιπολεμικό υπόβαθρο, όμως η πραγματικότητα είναι τόσο κυνική όσο και το μήνυμα συμπαράστασης στους δολοφόνους ενός 19χρονου παιδιού. Και αυτό δεν το αντιληφθήκαμε χτες. Κάποιοι ασπρόμαυροι σύνδεσμοι είχαν φροντίσει να μας ενημερώσουν για την θέση τους πάνω σε αυτό το αποτρόπαιο γεγονός, αρκετές μέρες πιο πριν.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν κι εμείς. Υπάρχει άραγε λόγος να αφιερώσουμε και να ξοδέψουμε ‘διαδικτυακό σάλιο’ για 10-20 άρρωστα μυαλά εκεί έξω που υιοθετούν τέτοιες θέσεις; Υπάρχει ζήτημα γενίκευσης και τσουβαλοποίησης των οπαδών, όταν οι ίδιοι οι φίλοι του ΠΑΟΚ εξέφρασαν μαζικά στα σόσιαλ μίντια της ΠΑΕ  την δυσαρέσκεια τους για αυτό το πανό, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την ιστορική πρόκριση της ομάδας τους;

Κανονικά όχι. Αλλά αυτό το κανονικά, είναι μάλλον λέξη άγνωστη για το μπανανοποιημένο ελληνικό ποδόσφαιρο. Γιατί ΚΑΝΟΝΙΚΑ αυτό το πανό, θα έπρεπε να είχε κατεβεί από την θέση του με το που τόλμησε να αναρτηθεί και οι ιδιοκτήτες του να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη. Κι όμως παρέμεινε στην θύρα 4, στις οθόνες μας, στο μυαλό μας, στα μάτια του πατέρα του Άλκη, μέχρι ο διαιτητής να σφυρίξει την λήξη του αγώνα.

Και τι να κάνεις αναρωτιέται εύλογα ο μέσος φίλος του ΠΑΟΚ που βρισκόταν χθες στο γήπεδο και αναγκαζόταν να επωμιστεί ο ίδιος το βάρος ενός τέτοιου εμετικού πανό από τους “συνοπαδούς” του; Να τα βάλεις με τους μαχαιροβγάλτες; Θα σε τσακίσουν. Ακούγεται αστείο έως παράλογο, αλλά στο συγκεκριμένο γήπεδο πράγματι ο νόμος και η κυριαρχία των απόψεων φαντάζει να είναι προνόμιο των λίγων.

Επομένως ποιοι είναι αυτοί που θρέφουν το τέρας και εξακολουθεί αυτό το φαινόμενο να απασχολεί τις σκέψεις μας και τις συνειδήσεις όλου του φίλαθλου κόσμου; Μήπως οι 100-200 της θυρας 4 είναι άτρωτοι και δεν επιδέχονται ούτε επιβολή τάξης, ούτε εκλογίκευσης της νοοτροπίας τους; ΟΧΙ, δεν είναι άτρωτοι, είναι ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΙ. Και για αυτό την αποκλειστική ευθύνη την έχει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Η ασπρόμαυρη ΠΑΕ είχε την ευκαιρία στον χθεσινό αγώνα να πετύχει δύο σπουδαία πράγματα. Πρώτον να στρέψει το βλέμμα του φίλαθλου κόσμου αποκλειστικά στο αγωνιστικό κομμάτι, λαμβάνοντας τα εύσημα από όλους για την ευρωπαϊκή του διάκριση και δεύτερον να αποκτήσουν ουσία τα όσα ΣΩΣΤΑ είχε δηλώσει έπειτα από την δολοφονία του 19χρονου Άλκη.

Και στα δύο απέτυχε. Με το να αφήσει ανεξέλεγκτους τους οργανωμένους οπάδους του ΠΑΟΚ, χωρίς να πάρει την παραμικρή πρωτοβουλία να κατέβει το εμετικό πανό, κατάφερε όχι μόνο να πέσει στα μάτια των αντίπαλων οπαδών, αλλά να κάνει ακόμη και τους φίλους του  να βάζουν το αποτέλεσμα σε δεύτερη μοίρα και να επικεντρώνονται στο απεχθές αυτό συμβάν. Και κυρίως απέδειξε οτί τα κείμενα συμπαράστασης στην οικογένεια του Άλκη και της καταδίκης της βίας, είναι για επικοινωνιακούς λόγους.

Δεν θέλουμε να πούμε ή να πιστέψουμε οτι όλες αυτές οι ΜΗ δράσεις γίνονται με κάποιο απώτερο σκοπό και στοχευμένα, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση που μένει ατιμώρητη και μοιάζει σαν να την έχουν συνηθίσει στο στρατόπεδο του ΠΑΟΚ. Κι ως γνωστόν, όταν συνηθίζεις το τέρας, αρχίζεις να του μοιάζεις..

Best of internet