Quantcast

Παγκόσμια μέρα Μάκη Ψωμιάδη σήμερα, θυμόμαστε τις πιο Big Mac στιγμές του

Βίος και πολιτεία, του πιο εμβληματικού προέδρου στην ιστορία του Ελλάνιου πρωταθλήματος

Γιάννης Καραμίχος

19 Νοεμβρίου 2020

Η μυθιστορηματική ζωή του έγραψε ένα πολύ ξεχωριστό κεφάλαιο, περιελάβανε τα πάντα στον μέγιστο βαθμό και γέννησε μύθους και ιστορίες για κινηματογραφικό blockbuster.

Ο λόγος για τον Χρυσόστομο Ψωμιάδη ή για τον πολύ κόσμο Μάκη, του επιβλητικού μυστακοφόρου γίγαντα, ο οποίος μπορεί να προδόθηκε από πολλούς, δεν περίμενε όμως ότι θα προδοθεί από την καρδιά του. Η είδηση του θανάτου του την Tετάρτη 6 Ιανουαρίου του 2016 χρειάστηκε να επιβεβαιωθεί αρκετές φορές μέχρι να αναρτηθεί στα ειδησεογραφικά site. Ήταν συνεπικουρούμενη από φωτογραφίες με το σήμα κατατεθέν της εκρηκτικής προσωπικότητάς του: Το επιβλητικό πούρο του, Cohiba Churchill ή σε άλλες περιπτώσεις ένα θηριώδες Montechristo, με το οποίο κυκλοφορούσε μόνιμα έχοντας το στο χέρι η στο στόμα του.

Το 1988 ο Μάκης Ψωμιάδης ξεκινάει την εμπλοκή του στα αθλητικά σωματεία από την Ερασιτεχνική ΑΕΚ της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος. Επενδύει πολλά χρήματα στην ομάδα μπάσκετ όμως τελικά θα αποχωρήσει εν μέσω καταγγελιών για απλήρωτους παίχτες. Μετά από αρκετά χρόνια διάλειμμα ο Ψωμιάδης επιστρέφει, αυτή τη φορά στον Εθνικό Πειραιώς ο οποίος αγωνιζόταν στην Β’ Εθνική. Μόνο στον πρώτο γύρο άλλαξαν 4 προπονητές και τελικά ο αριθμός έκλεισε στους 5! Ο Εθνικός στο τέλος της σεζόν υποβιβάζεται στην Γ’ Εθνική.

Το 2001 έφτασε η μεγάλη στιγμή για τον Μάκαρο να αναλάβει τις τύχες της αγαπημένης του ομάδας, της ΑΕΚ, στα χέρια του. Η διοικητική του ανάμειξη στην ΠΑΕ ΑΕΚ θα μείνει περισσότερο γνωστή, με την επιστροφή του ακατανόμαστου για τους ΄προδωμένους’ οπαδούς των κιτρινόμαυρων, Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο. Παρόλα αυτά, ο Ψωμιάδης θα φέρει στην ΑΕΚ τον παγκοσμίου φήμης αμυντικό Κάρλος Γκαμάρα, τον Φερνάντο Σάντος για προπονητή και θα καταφέρει να κερδίσει ενα κύπελλο και να χάσει στην ισοβαθμία το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό.

Επόμενη στάση Ακράτητος. Ίσως η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ψωμιάδη με τις ποδοσφαιρικές ομάδες, καθώς απέτυχε να κρατήσει την ομάδα στην Α’ Εθνική και η οποία υποβιβάστηκε αρχικά στη Β’ και στη συνέχεια λόγω χρεών έπεσε στα ερασιτεχνικά. Το 2006-2007 ανέλαβε την Καβάλα, απ’ όπου και κατάγεται και αφού μετονομάστηκε σε Νέα Καβάλα λόγω χρεών, από την Γ’ Εθνική την ανέβασε μέσα σε 3 χρόνια στην Superleague.

Αυτή είναι εν ολίγοις η επαγγελματική σταδιοδρομία του Χρυσόστομου Ψωμιάδη στον χώρο του αθλητισμού και λέμε εν ολίγοις, γιατί ένας τόμος δεν φτάνει για να χωρέσεις την ζωή και τα ευτράπελα που είναι συνδεδεμένα με την ανάμειξη του Big Mac στον χώρο των σπορ. Παρόλα αυτά, επειδή σήμερα είναι η Παγκόσμια μέρα του άντρα, αδράξαμε της ευκαιρίας και θυμηθήκαμε τις καλύτερες και πιο αντρικές στιγμές του Μάκη Ψωμιάδη στον  αθλητισμό και όχι μόνο.

1. Μυθικές δηλώσεις σε συνεντεύξεις τύπου

Κύριος Φόλιας, 15ωρη μπίζνα, κουβέντες για τον Γρηγόρη Γιορτάδο στο Κολωνάκι με οπαδούς της ΑΕΚ, παρουσιάσεις προπονητών, όλα υπό το λαικό πρίσμα και την στεντόρεια φωνή του Μάκαρου.

2. To φάρμακο αλήθειας

Παίξε για σένα αγόρι μου, μην παίζεις για κανένανε, συμβούλευσε τον μετέπειτα γαμπρό του Γιάννη Μπουρούση, ενώ φρόντιζε για την χορήγηση του φαρμάκου του.

3. Πολιτικός κρατούμενος

Σε έφαγε το σύστημα ρε Μάκη. Αλλά όσες κι αν χτίζουν φυλακές κι αν κλοιός στενεύει…

4. Δημοκρατικός χαζομπαμπάς στην Παλαιτσάκη

Ο αγαθός γίγαντας σε τρυφερό μόουντ στην Νανά Παλαιτσάκη, καμαρώνει την κόρη του στο πιάνο και αποκαλύπτει οτι ο γιος του δεν υποστηρίζει την ΑΕΚ, όπως αυτός. Δημοκρατία στο Ψωμιαδόσπιτο.

5. Υπερασπιστής του Μπάσκετ

Δείτε και λίγο μπασκετάκι ρε καράβλαχοι Έλληνες.

6. Ποτ πουρί από την ζωή και τα καμώματα του Big Mac

Μια μέρα δική του, ολόκληρη η ζωή μας!

Best of internet