Quantcast

10 μεγάλα ονόματα του αθλητισμού που παραλίγο να ζήσουν το ελληνικό όνειρο

Ο Ρονάλντο στην Καλαμάτα και άλλες μεταγραφικές ιστορίες στα όρια του hoax

Ιωάννηc

13 Μαρτίου 2019

Τον μύθο που θέλει την ελληνική γλώσσα να μην γίνεται παγκόσμια χάνοντας για μια ψήφο από την αγγλική, λίγο πολύ οι περισσότεροι τον έχουν ακούσει. Κι όμως αυτή η ιστορία που μπάζει από παντού, θα μπορούσε κανείς να πει ότι ακούγεται πολύ ρεαλιστική μπροστά στα διάφορα σενάρια και μεταγραφικά πρωτοσέλιδα σύμφωνα με τα οποία παγκόσμιοι αστέρες του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ το σκέφτηκαν να έρθουν στη χώρα μας, ή ακόμα χειρότερα, δοκιμάστηκαν και απορρίφθηκαν από ελληνικές ομάδες στα νιάτα τους. Ονόματα δε λέμε, ε Ρόνι;

Κάναμε τη σχετική έρευνα και αυτά είναι τα μεγαλύτερα ονόματα που πέρασαν ξυστά από το ελληνικό όνειρο, όμως δεν κατάφεραν τελικά να ζήσουν εμπειρίας όπως αυτή:

Ρονάλντο

Ο Ρονάλντο (ένας είναι ο Ρονάλντο) φέρεται να είχε στα νιάτα του την χρυσή ευκαιρία να γίνει το μεγαλύτερο όνομα στην ιστορία της Καλαμάτας, πάνω ακόμα και από τον Άλεξ Σοάρες και τον Πίτερ Οφορίκουε. Όταν ήταν 25 χρόνια νεότερος και 50 κιλά ελαφρύτερος, το “Φαινόμενο” προτάθηκε στον ιδιοκτήτη της Καλαμάτας, Σταύρο Παπαδόπουλο, που είχε επιχειρηματικές σχέσεις με τη χώρα του καφέ από όπου έφερνε καραβιές παιχτών ταλαντούχους ποδοσφαιριστές στη Μαύρη Θύελλα.

Μπορεί τελικά ο Παπαδόπουλος να μην τα βρήκε με τον Ζαϊρζίνιο στο οικονομικό και να μην προχώρησε η μεταγραφή, όμως 25 χρόνια μετά ένας άλλος Ρονάλντο πάτησε τα ιερά χώματα της Μεσσηνίας.

Σαμπόνις

Το 1989, αρκετά χρόνια πριν η μπασκετική ΑΕΚ στεφθεί (όχι και τόσο) παγκόσμια πρωταθλήτρια στη Βραζιλία, ο νυν κάτοικος Παναμά, Μάκης Ψωμιάδης, έκανε τα πρώτα του παραγοντικά βήματα στον ελληνικό αθλητισμό, ως ιδιοκτήτης της ΚΑΕ ΑΕΚ. Ο Μάκαρος, μετά από νίκη της μοναχοκόρης της προσφυγιάς επί της Ζαλγκίρις, δήλωσε στις κάμερες ότι η ΑΕΚάρα είναι κοντά στο να φέρει στα Φιλαδέλφεια τον μεγάλο αυτό μπασκετμπολίστα του μπάσκετ.

Παραδόξως, η μεταγραφή δεν έγινε ποτέ, και οι Μηνάς Γκέκος και Κώστας Παταβούκας δεν φόρεσαν την ίδια φανέλα με τον Σαμπόνη. Μας έμεινε όμως ενθύμιο αυτή η βιντεάρα:

Μοχάμεντ Σαλάχ

Πιο πρόσφατη περίπτωση στη σχετική λίστα είναι ο Μοχάμεντ Σαλάχ που δεν ήρθε στον Πανιώνιο επειδή ο Κωνσταντίνος Τσακίρης βαριόταν να ασχοληθεί. Όπως αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρώην ισχυρός άντρας της ΠΑΕ Πανιώνιος, το 2010 έχοντας φύγει από τα διοικητικά του Ιστορικού, έπινε ποτάρες σε νυχτερινό μαγαζί της Αθήνας στο οποίο σύχναζε και ένας βαθύπλουτος Αιγύπτιος. Ο Αιγύπτιος προσπάθησε να πλησιάσει τον Τσακίρη για να του προτείνει έναν ταλαντούχο συμπατριώτη του για τον Πανιώνιο, αλλά ο Τσακίρης δεν είχε όρεξη να ασχοληθεί. Αργότερα έμαθε πως επρόκειτο για τον Ουάρντα των πλουσίων, Μοχάμεντ Σαλάχ.

“Μετά από καιρό, έρχεται ένας άλλος του μαγαζιού και μου μεταφέρει ότι ο Αιγύπτιος έχει έναν παικταρά και πως θέλει να τον φέρει στην Ελλάδα. Ότι ο παίκτης δεν έχει ανάγκη από χρήματα, αλλά να πάει σε καλύτερο πρωτάθλημα από αυτό της Αιγύπτου. Του απαντάω τότε: «Και τι να κάνω εγώ τον παικταρά; Έχω φύγει από τον Πανιώνιο, το τελευταίο που θέλω είναι να ασχοληθώ ξανά με τη μπάλα, χώρια ότι είμαστε σε nightclub. Εδώ θα κάνουμε τη μεταγραφή;». Εγώ έφυγα από τον Πανιώνιο τον Οκτώβριο του 2010 και όλο αυτό έγινε τον χειμώνα του 2010-2011, δηλαδή λίγους μήνες μετά”.

Μεγάλη χαμένη ευκαιρία του Σαλάχ να γίνει συμπαίχτης με Γιάννη Κοντοέ και Μπενάρντ Κουμορτζί.

Ποντόλσκι και Αρσάβιν

Το καλοκαίρι του 2011 η ΑΕΚ είχε περιέλθει σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση και ο Ντέμης Νικολαΐδης, που είχε αποχωρήσει από το κιτρινόμαυρο προσκήνιο το 2008 με την παραίτηση του, εξέδωσε μια ανακοίνωση για να απαντήσει σε όσους τον κατηγορούσαν για τα πεπραγμένα της θητείας του. Σε ένα απόσπασμα της ανακοίνωσης, ο Ντέμης έκανε λόγο για παίχτες που του πρότεινε ο Ψαριανός με SMS:

“…δεν μπορούσα να κάνω προπονητή έναν γυμναστή στα 48 του, ούτε να παίρνω παίκτες που μου υποδεικνύει ο Ψαριανός με sms“.

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Γρηγόρης Ψαριανός, είχε ενεργό ρόλο στην κιτρινόμαυρη ΠΑΕ την επίμαχη περίοδο, και αργότερα επιβεβαίωσε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ότι πρότεινε την απόκτηση των Ποντόλσκι και Αρσάβιν.

“Ναι, κάποτε είχα προτείνει τον Λούκας Ποντόλσκι και αργότερα όταν παίξαμε με τη Ζενίτ, είδα τον Αρσάβιν”.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι οι συγκεκριμένοι παίχτες δεν ήταν άγνωστοι στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο (ο Ποντόλσκι αποκτήθηκε από τη Μπάγερν το 2006, δύο χρόνια αφότου ο Ντέμης ανέλαβε την διοίκηση της Ένωσης) και σίγουρα δεν ήταν και φτηνοί. Με μια δόση υπερβολής θα μπορούσε κανείς να πει με σημερινά δεδομένα ότι ο Γρηγόρης Ψαριανός πρότεινε στον Ντέμη τον Εμπαπέ και τον Βινίσιους. Εν τέλει, η ΑΕΚ έμεινε με τους Σοάρες και Καμπάνταη.

Τζιοβάνι ντος Σάντος

Ένας ακόμα μεταγραφικός μύθος με υπερβολική δόση καλτίλας, είναι ο παραλίγο δανεισμός του Τζιοβάνι Ντος Σάντος από την Μπαρτσελόνα στον Άρη, το 2007. Την εποχή εκείνη εξαιτίας του Άρη η ισπανική ήταν η δεύτερη γλώσσα της συμπρωτεύουσας, καθώς ο Λάμπρος Σκόρδας είχε δημιουργήσει μια ισπανική παροικία στο Κλεάνθης Βικελίδης, στην οποία παραλίγο να εντάξει τον 18χρονο τότε Μεξικάνο μεσοεπιθετικό της Μπάρτσα.

Μάλιστα, στα πλαίσια μιας ευρύτερης συνεργασίας με τον καταλανικό σύλλογο, είχαμε δει τον Ροναλντίνιο να στέλνει χαιρετίσματα στους φίλους του Άρη και να φωτογραφίζεται με σημαίες της Super 3.

Τελικά ο Τζιοβάνι ντος Σάντος δεν έπαιξε ποτέ πλάι στον Σέρχιο Κόκε, αλλά έκανε καριέρα γυρολόγου σε Ευρώπη και Αμερική.

Ροναλντίνιο

Ο Βραζιλιάνος Ροναλντίνιο, κάπου στο 2007 αποφάσισε σε ηλικία 27 ετών να γίνει εν ενεργεία παλαίμαχος. Η απόδοση του από το Μουντιάλ της Γερμανίας και μετά παρουσίασε κατακόρυφη πτώση, μια πορεία αντιστρόφως ανάλογη των κιλών του. Ο παραπαίων αγωνιστικά Ροναλντίνιο  αγάπησε την Ελλάδα και τα μπουζούκια, συνθέτοντας ένα πολύ όμορφο παρεάκι με τους Νίκο Βέρτη και Μάρκο Σεφερλή.

Η δεδομένη αγάπη του για την ποιοτική διασκέδαση της χώρας μας, καθώς και η επιθυμία της Μίλαν να απαλλαγεί από το συμβόλαιο του, ήταν αρκετά ώστε να παίξει το όνομα του από το 2011 και μετά τόσο για Ολυμπιακό όσο και για Παναθηναϊκό, καθώς ήταν καψούρα του Βλάση Τσάκα. Δυστυχώς σταμάτησε και επίσημα τη μπάλα χωρίς να γίνει κομμάτι της πλούσιας ποδοσφαιρικής μας ιστορίας.

Νταβόρ Σούκερ

Ο θρύλος του κροάτικου ποδοσφαίρου, Νταβόρ Σούκερ, υπήρξε τεράστια καψούρα των οπαδών του Παναθηναϊκού αλλά και του Γιώργου Βαρδινογιάννη τη δεκαετία του ’90. Τα γκολ που έβαζε στον Ολυμπιακό κάθε φορά που τον πετύχαινε σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις υπήρξαν επαρκής αιτία να τον λατρέψουν οι φίλοι του Τριφυλλιού, που τον υποδέχονταν ακόμα και στο αεροδρόμιο όταν ερχόταν να παίξει κόντρα στον αιώνιο τους αντίπαλο. Μάλιστα υπήρξαν και κάποιες επαφές με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη αλλά δεν προέκυψε ποτέ γάμος μεταξύ των δύο πλευρών.

Τελικά την πράσινη φανέλα φόρεσαν αρκετοί Κροάτες την τελευταία 25ετία, μεταξύ των οποίων οι Ασάνοβιτς, Γιάρνι, Μπίσκαν. Όχι όμως και ο Σούκερ.

Φαλκάο

Το 2008 λεφτά υπήρχαν στον Παναθηναϊκό και έτσι ο Χουάν Ραμόν Ρότσα είχε την άπλα να προτείνει παίχτες όπως ο Ρανταμέλ Φαλκάο στους πράσινους. Ωστόσο, ο Κώστας Αντωνίου έκρινε τη μεταγραφή οικονομικά ασύμφορη, ενώ υπήρχαν και αμφιβολίες για το ιατρικό ιστορικό του Κολομβιανού. Αντί του Φαλκάο, ήρθε στην Παιανία το βραζιλιάνικο ημίπαλτο ονόματι Ροντρίγκο Σόουζα. Δεν το λες και δικαίωση. Ο Κολομβιανός έκανε καριέρα σε Πόρτο, Ατλέτικο, Μονακό, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι, ενώ ο Βραζιλιάνος σκόραρε δύο γκολ και επέστρεψε στην πατρίδα του.

Ντιμίταρ Μπερμπάτοφ

Αρκετά χρόνια πριν την έλευση του στη Θεσσαλονίκη, ο Βούλγαρος στράικερ παραλίγο να φορέσει τη φανέλα του Πανσερραϊκού. Εν έτει 1996, όταν ο Μπερμπάτοφ ήταν 15 χρόνων, οι άκρες του τότε ιδιοκτήτη του Πανσερραϊκού, Βασίλη Καραντινίδη, στη γειτονική χώρα, έφεραν τον τότε πιτσιρικά Βούλγαρο πολύ κοντά στην ομάδα των Σερρών, όμως η μεταγραφή χάλασε για οικονομικούς λόγους, και τελικά ο παίχτης ήρθε στη χώρα μας 19 χρόνια αργότερα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ.

Best of internet