Quantcast
ADVERTORIALS

10 αρχαίες ηλεκτρικές συσκευές που σίγουρα έχεις καταχωνιάσει κάπου στο σπίτι

Όλες οι παλιές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που θα έπρεπε να έχουμε ξεφορτωθεί αλλά δεν το κάναμε


Διονύσης Παππάς · 25 Ιουλίου 2019

Όλες και όλοι τις θυμόμαστε, έτσι δεν είναι; Μπορεί να έχουν καταχωνιαστεί εδώ και χρόνια (ίσως και δεκαετίες δηλαδή) σε κάποιο ντουλάπι ή χαρτόκουτο «μήπως και τα χρειαστούμε», το οποίο λογικά σημαίνει «μήπως και πέσει ένας (μικρός) αστεροειδής και επιστρέψουμε στο 1930», αλλά χώρο στη μνήμη μας έχουν ρεζερβέ.

Μιλάμε φυσικά για τις άπειρες παλιές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που πέρασαν από τα σπίτια μας, μέχρι να ξεπεραστούν και να βγουν στη σύνταξη. Κάποιες πετάχτηκαν, κάποιες όμως αποθηκεύτηκαν όπως γράψαμε παραπάνω και γεμίζουν το σπίτι.

Μην μας πείτε ότι ξεχάσατε το παλιό τηλέφωνο της γιαγιάς σας:

Αυτήν την τοστιέρα που σας κράτησε συντροφιά τόσα πρωϊνά:

Το βίντεο (δεν έχει παλιό εδώ):

Το ραδιόφωνο στο οποίο η μάνα σας άκουγε Μελωδία και ο πατέρας σας ματς:

To Game Boy σας, ΦΥΣΙΚΑ

ΑΥΤΗΝ την τηλεόραση :

Κάποιο θεότρελο στερεοφωνικό ηχοσύστημα:

Μια Polaroid (οκ αυτό είναι χιπστερ κειμήλιο):

Την πρώτη σας κονσόλα:

Και για πολλούς, το πρώτο pc :

«Πως σου ήρθε εσένα τώρα ρε μεγάλε να γράψεις την Αινειάδα με τις vintage ηλεκτρικές συσκευές;» πιθανώς να ρωτήσετε, και με το δίκιο σας δηλαδή. Ε λοιπόν έγινε ως εξής: Καθώς βρισκόμουν σε μια ειδική και φοβερά σημαντική αποστολή χαρτογράφησης του Ίντερνετ (όπως κάθε μέρα), έπεσα πάνω στο houseofmemories.gr, του οποίου το νόημα αποτυπώνεται καλύτερα στο βιντεάκι που περιέχει. Εκεί βλέπουμε δύο αδέρφια να εξερευνούν ένα σπίτι γεμάτο ηλεκτρικές συσκευές, γεμάτο νοσταλγία.

Αυτή που νιώθουμε όλοι. Μόνο που δεν πρόκειται για απλή γλυκιά νοσταλγία, αλλά και για μια πολύ σοβαρή αλληγορία. Το House of Memories είναι μια αναλογία για τον πλανήτη μας, το παγκόσμιο σπίτι μας που στενάζει από το βάρος αμέτρητων τόνων σκουπιδιών. Αυτό το φιλόξενο σπίτι, το οποίο όσο ζεστό κι όσες γλυκές αναμνήσεις κι αν έχουμε από αυτό, είναι πλέον παραφορτωμένο και χρειάζεται την φροντίδα και την αφοσίωσή μας για να διατηρηθεί!

Δείτε το βίντεο:

Το θέμα εδώ είναι ότι μακάρι να ήταν το θέμα μας απλά η νοσταλγία βέβαια. Δυστυχώς η αλληγορία παραείναι πραγματική και γεμάτη οδυνηρές αλήθειες για το μέλλον μας: ακριβώς έχουν τιγκάρει τα σπίτια μας, έχει γεμίσει κι ο πλανήτης μας vintage πια ηλεκτρικές συσκευές. Κάθε χρόνο η ποσότητά τους παγκοσμίως είναι πάνω από 35 εκατομμύρια τόνοι και στην ΕΕ ειδικά αυξάνονται από 3% έως 5%, τρεις φορές όσο τα άλλα στερεά απόβλητα – κινδυνεύουμε στο μέλλον να περπατάμε μέσα σε τοίχους από παλιές συσκευές και άλλα σκουπίδια, με τις συνέπειες για τον πλανήτη Γη από αυτή την υπερφόρτωση να προδιαγράφονται ζοφερές.

Γι’αυτό δεν πρέπει να μένουμε στα λόγια, αλλά να περάσουμε στα έργα. Το μέλλον δεν είναι μόνο ζοφερό και οι παλιές μας ηλεκτρικές συσκευές μπορούν να γίνουν και κάτι άλλο εκτός από το να αναπαύονται σε τεράστιους σωρούς, με την ίδια ακριβώς λογική που τακτοποιούμε και τα σπίτια μας για να μπορέσουμε να ζήσουμε. Η λύση υπάρχει, είναι επιτακτική και λέγεται ανακύκλωση. Οι παλιές συσκευές μπορούν να γίνουν νέες, σώζοντας πολύτιμο χώρο και αποτρέποντας τη ρύπανση του παγκόσμιου σπιτιού μας!

Συγκεκριμένα στη χώρα μας υπάρχει από το 2004 ειδικός φορέας που το αναλαμβάνει: Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ, με δίκτυο που καλύπτει όλη τη χώρα και όλες τις συσκευές. Τώρα ξέρετε τι μπορείτε και πρέπει να κάνετε με τα δικά σας vintage αλλά άχρηστα πλέον ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συμπράγκαλα!

Γιατί καλή και η νοσταλγία, αλλά αντί να αφήσουμε το συλλογικό μας σπίτι μας να γεμίσει τόσο που να μη χωράει ούτε τα καινούρια, καλύτερα να του κάνουμε μέσω της ανακύκλωσης την απαραίτητη συντήρηση!

 

 

Best of internet