Quantcast
ADVERTORIALS

5 βασικοί κανόνες καθαριότητας στην πόλη για να ξεβρωμίσει, όντως, ο τόπος

Η καθαριότητα είναι για αρχόντους, δεν είναι για λινάτσες


8 Ιουνίου 2018

Ανακύκλωση, κομποστοποίηση, διαλογή απορριμμάτων στην πηγή. Σου λένε κάτι οι παραπάνω έννοιες, αγαπητέ φίλε; Αν όχι, τότε ο Δήμος Αθηναίων μέσω του καινούργιου του site για μια Αθήνα Καθαρή, σου δίνει την δυνατότητα να ενημερωθείς εύκολα και γρήγορα για τις βασικές έννοιες της καθαριότητας στην πόλη αλλά και να μάθεις απλούς τρόπους για να βοηθήσεις εσύ ο ίδιος προς αυτή την κατεύθυνση.

Εμείς μπήκαμε στο site, διαβάσαμε κάποιους σύντομους κανόνες και στην συνέχεια προσπαθήσαμε να οπτικοποιήσουμε μερικούς απ’ αυτούς μήπως και τους κατανοήσουμε καλύτερα και σταματήσουμε να το παίζουμε άσχετοι όταν έρχεται η ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Για τσέκαρε κι εσύ.

Πριν πετάξουμε τις άδειες συσκευασίες για ανακύκλωση στον μπλε κάδο, δεν ξεχνάμε πρώτα να τις αδειάσουμε και να τις καθαρίσουμε από τυχόν υπολείμματα. Τα κουτιά που είναι γεμάτα λάδια και λίπη, δεν ανακυκλώνονται αλλά αντιθέτως δημιουργούν πρόβλημα στη διαδικασία διαχωρισμού. Επίσης, η διαλογή στα κέντρα γίνεται συνήθως  από εργαζόμενους με τα χέρια. Κατάλαβες τώρα γιατί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι ρίχνουμε στον μπλε κάδο και πώς;

Ο καφέ κάδος δεν…προσγειώθηκε από το διάστημα. Εκεί, πετάς μόνο οργανικά απορρίμματα όπως φλούδες, φρούτα και λαχανικά, υπολείμματα τροφών, ωμά ή μαγειρεμένα τρόφιμα ώστε να γίνουν λίπασμα μέσω της διαδικασίας κομποστοποίησης. Αν δεν ξέρεις τι είναι η διαδικασία της κομποστοποίησης, τότε είναι μια καλή ευκαιρία να ενημερωθείς για κάτι νέο και σημαντικό. Όχι για να πετάς ό, τι βρεις μέσα στους καφέ κάδους.

Η αποκομιδή των απορριμμάτων έχει σχεδιαστεί να γίνεται βραδινές ώρες επειδή παρατηρείται μικρότερη κίνηση στους δρόμους της Αθήνας, επομένως τα απορριμματοφόρα οχήματα μαζεύουν ευκολότερα τα απορρίμματα και δεν δημιουργούν κυκλοφοριακά προβλήματα. Οπότε ΜΗΝ ΠΑΡΚΑΡΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΣΕ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.

Είναι λάθος να χαρακτηρίζουμε “σκουπίδια” όλα τα απορρίμματα. Ένα τεράστιο ποσοστό αστικών αποβλήτων μπορεί να ανακυκλωθεί, να επαναχρησιμοποιηθεί ή ακόμα καλύτερα να μετατραπεί σε ενέργεια.

Άλλωστε, η καθαριότητα εκτός από ευθύνη όλων μας είναι ένας σημαντικός δείκτης πολιτισμού για την πόλη και τους ανθρώπους της αλλά και…μισή αρχοντιά όπως έλεγαν οι παλιοί. Προσπάθησε να το θυμάσαι αυτό όταν πας να πετάξεις εκείνο το χαρτάκι της τσίχλας στον δρόμο απλώς επειδή βαριέσαι να το κρατήσεις στο χέρι σου μέχρι τον επόμενο κάδο.

*Μαθαίνουμε για τη φροντίδα της καθαριότητας στην πόλη με την αρωγή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Best of internet