Quantcast

Οι Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο μποϊκοτάρουν τον αγώνα τους και γράφουν ιστορία στο NBA

Ιστορικές στιγμές ζει η μεγαλύτερη λίγκα μπάσκετ του κόσμου μετά τη χτεσινή πρωτοβουλία των Μπακς

THE NEWSROOM

27 Αυγούστου 2020

Από μία σχετικά μικρή πόλη των Μεσοδυτικών πολιτειών έμελλε τελικά να προκύψει μία από τις σπουδαιότερες στιγμές της ιστορίας του NBA. Υπό κανονικές συνθήκες θα περίμενε κανείς να αναφερόμαστε σε κάποιον παίχτη που μεγάλωσε στην πόλη Κενόσα του Ουισκόνσιν, πάνω στη λίμνη Μίτσιγκαν, όμως το 2020 είναι μία χρονιά που δεν μοιάζει με καμία άλλη.

Πρωταγωνιστές στο στόρι είναι η αστυνομία της Κενόσα, ο 29χρονος Τζέικομπ Μπλέικ που πυροβολήθηκε πισώπλατα από άνδρες της την Κυριακή 23/8 ενώ έμπαινε στο αμάξι του άοπλος, μπροστά στα μάτια των παιδιών του και χωρίς να έχει προηγηθεί τίποτα, και οι Μιλγουόκι Μπακς. Σε αντίθεση με τόσους άλλους μαύρους Αμερικανούς, ο Μπλέικ γλίτωσε τη ζωή του – όμως οι 7 σφαίρες των αστυνομικών έδωσαν νέα καύσιμα στο τεράστιο κίνημα που ακολούθησε την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Την ίδια στιγμή λοιπόν που στους δρόμους της Κενόσα (και όχι μόνο) γίνονται διαδηλώσεις και συγκρούσεις, οι Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο πήραν τη μεγάλη απόφαση το βράδυ της Τετάρτης 26/8. Έκαναν αποχή από το 5ο (και τελευταίο) παιχνίδι της σειράς με τους Ορλάντο Μάτζικ για τον πρώτο γύρο των playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας και από εκεί και πέρα, τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Η κίνησή τους αγκαλιάστηκε πρώτα απ ‘όλα από τους αντιπάλους τους: Οι Μάτζικ δήλωσαν γρήγορα ότι στηρίζουν τους Μπακς και δεν θέλουν μία νίκη στα χαρτιά.

Σύμφωνα μάλιστα με έναν ρεπόρτερ του ESPN, ο ίδιος ο Γιάννης έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτή την απόφαση της ομάδας, ακόμη κι αν δεν είχε κάνει κάποια δήλωση τις τελευταίες μέρες:

Αυτές είναι οι φοβερές εικόνες:

Και αυτή η δήλωση των Μπακς:

Βέβαια, εδώ και μέρες το κλίμα ήταν εκρηκτικό, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του Ντόνοβαν Μίτσελ και του «Βασιλιά» Λεμπρόν Τζέιμς:

Αλλά και του Τζέιλεν Μπράουν των Σέλτικς:

Ο άνθρωπος το είπε λιτά και απέριττα:

Αυτή τη στιγμή, τα πράγματα είναι υπερβολικά ρευστά. Υπάρχει διαφωνία μεταξύ των ομάδων σχετικά με τη συνέχιση της σεζόν, με τους Λέικερς και τους Κλίπερς να είναι οι μόνες ομάδες που ψήφισαν ευθέως να διακοπεί το πρωτάθλημα. Σήμερα πρόκειται να γίνει νέα σύσκεψη των παικτών, την ίδια ώρα που θα συνεδριάσουν οι αρχές της λίγκας:

Την ίδια στιγμή, πολλές Αμερικανικές αθλητικές λίγκες (WNBA, MLB και MLS) ανέβαλαν τους δικούς τους αγώνες. Το ίδιο έκανε ατομικά και η τενίστρια Ναόμι Όσακα, αποχωρώντας από μία διοργάνωση στην οποία είχε μόλις προκριθεί στους 4:

«Όπως θα ξέρετε, θα έπαιζα τον ημιτελικό μου την Πέμπτη. Όμως, είμαι πρώτα μαύρη γυναίκα και μετά αθλήτρια. Σαν μαύρη γυναίκα, νιώθω ότι υπάρχουν πολύ σημαντικότερα πράγματα που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης από το να παίξω ένα ακόμη παιχνίδι τένις. Δεν περιμένω κάτι δραστικό να γίνει, μετά την απόφασή μου να μην παίξω αλλά αν μπορώ να προκαλέσω να ξεκινήσει η κουβέντα για να βελτιωθεί η κατάσταση, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Παρακολουθώντας τη συνεχιζόμενη γενοκτονία των μαύρων ανθρώπων από την αστυνομία, ειλικρινά με κάνει να αρρωσταίνω. Έχω κουραστεί με την όλη κατάσταση και έχω βαρεθεί να λέγονται οι ίδιες κουβέντες. Πότε θα πούμε αρκετά;»

Αυτό που συζητούν πολλοί παίκτες είναι ότι η μέχρι τώρα μεθοδολογία (δηλαδή το να εξελίσσεται κανονικά η λίγκα, ώστε να προβάλλονται μηνύματα υπέρ του BLM στους αγώνες), έχει αποτύχει. Και κανένας δεν το εξέφρασε αυτό με σαφέστερο τρόπο από τον Λεμπρόν:

Best of internet