Quantcast

Μια ενδεκάδα κοντών που κλώτσησαν το τόπι στα ελληνικά γήπεδα

Έντεκα παίχτες που χάνονται στο ακούρευτο γκαζόν

Ιωάννηc

28 Μαΐου 2019

Ο Ματιέ Βαλμπουενά μπορεί να θεωρείται από σήμερα παίχτης του Ολυμπιακού, καθώς αποτελεί το πρώτο μεταγραφικό μπαμ του Βαγγέλη Μαρινάκη στην προσπάθεια να επιστρέψει ο σύλλογος σε υψηλές πτήσεις μετά από δύο χρόνια χωρίς τίτλο. Πέρα από την πλούσια καριέρα του, στην οποία έπαιξε σε ομάδες όπως οι Μαρσέιγ και Λυόν και κατέγραψε πάνω από 5ο συμμετοχές στην Εθνική Γαλλίας, ο μέσος του Ολυμπιακού είναι γνωστός και για το χαρακτηριστικά μικρό ύψος του, αφού βλέπει τον κόσμο από τα 1,67 μέτρα.

Το να είσαι κοντός βέβαια δεν είναι κακό όταν παίζεις μπάλα, αν κρίνουμε από την καριέρα και τις διακρίσεις αυτού του μύστη:

Και σίγουρα βοηθάει στο να ασκήσεις το εκλογικό σου δικαίωμα με μεγαλύτερη διακριτικότητα:

Ο Βαλμπουενά όμως δεν είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής με ύψος κάτω από 1,70 που είδαμε στη χώρα μας, αφού από τα ελληνικά γήπεδα έχουν περάσει πολλοί Έλληνες και ξένοι που το ανάστημα τους δεν ξεπερνάει κατά πολύ το σημαιάκι του κόρνερ. Ας θυμηθούμε μερικές τέτοιες περιπτώσεις:

Ντέμης Νικολαΐδης

Με ύψος 1,74 ήταν ο αγαπημένος “κοντός” των οπαδών της ΑΕΚ. Από το καλοκαίρι του 1996 μέχρι το 2003 σκόραρε κατά ριπάς με την κιτρινόμαυρη φανέλα, ενώ έπαιξε και μια χρονιά στην Ισπανία με την Ατλέτικο. Κατέκτησε 3 κύπελλα Ελλάδος, και το Euro 2004 με την Εθνική. Η απόφαση του να “δώσει” όταν ήταν πρόεδρος οπαδούς της ομάδας που συμμετείχαν σε επεισόδια αλλά και το γεγονός ότι παρουσιάζει εκπομπή σε κανάλι του Ιβάν Σαββίδη έχουν ρίξει κατά πολύ τη δημοτικότητα του στις τάξεις των φίλων της ΑΕΚ.

Πάμπλο ντε Μπλάσις

Ο ύψους 1.66 Αργεντίνος μεσοεπιθετικός έπαιξε μια διετία στη χώρα μας με τη φανέλα του Αστέρα Τρίπολης, δικαιώνοντας τον αρκαδικό σύλλογο για την απόκτηση του. Στη συνέχεια έπαιξε με τη Μάιντζ στη Γερμανία και πλέον είναι παίχτης της Εϊμπάρ. Ο Μέσι είναι από τους λίγους τυχερούς που έχουν στη συλλογή τους τη φανέλα του.

Δημήτρης Σαλπιγγίδης

Ο Σάλπι έκανε μια γεμάτη καριέρα σε ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και Εθνική Ελλάδος, όμως οι συνοπαδοί του Γιώργου Μίνου δεν του συγχώρεσαν ποτέ τη μεταγραφή στον ΠΑΟ και για πολλούς είναι απλά ο “νο 14”. Κατέκτησε δύο κύπελλα και ένα πρωτάθλημα.

Ντάνιελ Ποντένσε

Ο 24χρονος Πορτογάλος βαψομαλλιάς αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2018 και έπαιξε σε 27 ματς πρωταθλήματος καταγράφοντας 5 γκολ και 8 ασίστ στο ενεργητικό του. Γρήγορος, τεχνίτης και φυσικά κοντός, ο Ποντένσε θα κάνει φέτος δίδυμο με τον Βαλμπουενά στα άκρα της ερυθρόλευκης επίθεσης.

Ντιέγκο Μπουονανότε

Ο ύψους 1.61 Αργεντίνος μεσοεπιθετικός ήταν η αιτία για να περάσουν αρκετοί φίλοι της Ένωσης το Δεκαπενταύγουστο τους στο Ελευθέριος Βενιζέλος για να τον υποδεχθούν, όταν ήρθε στην Ελλάδα για την ΑΕΚ το 2015. Δεν ήταν μόνιμα βασικός αλλά στον ένα χρόνο που έκατσε στην χώρα μας πέταξε αρκετά γκολάκια, κυρίως στο κύπελλο, ένα εκ των οποίων ήταν και αυτό:

Θα τον θυμόμαστε και για αυτές τις ωραίες φωτογραφίες με τον Πέκχαρτ:

Άριελ Ιμπαγάσα

Προσπάθησε να τον φέρει στη χώρα μας για την ΑΕΚ ο άλλοτε συμπαίχτης του στην Ατλέτικο, Ντέμης Νικολαΐδης, ωστόσο το μεγάλο αυτό βήμα (μπορεί και όχι) για την καριέρα του το έκανε τελικά το 2010, όταν στα 34 του φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού. Στο Λιμάνι έμεινε ως ποδοσφαιριστής για 4 χρόνια, κατακτώντας ισάριθμα πρωταθλήματα και δύο κύπελλα, ενώ οι εμφανίσεις του ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές.

Πέρα από τις επιδόσεις του μέσα στο γήπεδο, θα τον θυμόμαστε και για αυτό το γέλιο στον πάγκο βλέποντας τον Ντα Κόστα να μιμείται -όχι και τόσο επιτυχημένα- τον Ζιντάν:

Ξενοφών Γήτας

Ο βραχύσωμος Φώντας Γήτας πήρε μεταγραφή από τα Γιάννενα στον ΠΑΟ τον Ιανουάριο του 2003. Από τους πιο cult ποδοσφαιριστές των τελευταίων ετών στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στον ΠΑΟ, και μετά την αποχώρηση του από την Παιανία του 2006 έκανε καριέρα γυρολόγου σε ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών.

Ντιέγκο Κιντάνα

Ο τίμιος νάνος από την Αργεντινή έβγαζε το ψωμί του στην Ξάνθη από το 2005 ως το 2011. Με ύψος μόλις 1.61 ήταν μια από τις πιο συμπαθείς φιγούρες των ελληνικών γηπέδων κατά την παρουσία του στη χώρα μας. Πλέον πίνει τις μπύρες του στην πατρίδα του, όπου ζει με την οικογένεια του.

Στην Αργεντινή τον θυμούνται και για το νικητήριο γκολ στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κ20 το 1997 στη Μαλαισία. Στη φωτογραφία μαζί με τον Καμπιάσο που επίσης πέρασε από τη χώρα μας στη δύση της καριέρας του:

Βασίλης Κουτσιανικούλης

Ο ένας από τους δύο Έλληνες Μέσι της λίστας μας. Ο 30χρονος πλέον Κουτσιανικούλης έκανε το μεγάλο βήμα της καριέρας του το 2009 όταν μεταγράφηκε από τον Εργοτέλη στον ΠΑΟΚ. Στη Θεσσαλονίκη έμεινε δύο χρόνια, κατέγραψε αρκετές συμμετοχές αλλά αποδείχθηκε ότι είναι απλώς ο Έλληνας Κουτσιανικούλης. Μετά το πέρασμα του από τον ΠΑΟΚ έπαιξε σε ΟΦΗ, Λάρισα και ξανά ΟΦΗ.

Το πλούσιο βιογραφικό του κοσμεί και η συμμετοχή σε αυτό το video clip:

Γιάννης Φετφατζίδης

Ο έτερος Έλληνας Μέσι είναι ο Γιάννης Φετφατζίδης. Ντεμπούταρε για τον Ολυμπιακό στα 19 του, ενώ πριν κλείσει τα 20 ήταν ήδη διεθνής με την εθνική ανδρών. Βραχύσωμος, γρήγορος και τεχνίτης είχε όλα τα φόντα για μια σπουδαία καριέρα, η οποία όμως δεν ήρθε ποτέ. Μετά από ένα πέρασμα από την Ιταλία και τη Τζένοα, στα 25 ήταν ήδη παίχτης στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας, που όσο να ‘ναι δεν το επιλέγουν ποδοσφαιριστές με φιλοδοξίες. Το καλοκαίρι του 2018 έριξε χυλόπιτα στον Δημήτρη Μελισσανίδη και επέστρεψε στην ομάδα της καρδιάς του, τον Ολυμπιακό. Απόφαση που πλήρωσαν με το αίμα τους τα περιστέρια του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Πιο πρόσφατος σταθμός της καριέρας του ήταν ο Άρης, στον οποίο εντάχθηκε τον Φεβρουάριο του 2019, μένοντας ελεύθερος από τον Ολυμπιακό.

Βαγγέλης Πλατέλλας

Ο ύψους 1.65 εξτρέμ, υπέγραψε στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2013, χωρίς καν να είναι μεγάλο όνομα ή βασικός και αναντικατάστατος στην προηγούμενη ομάδα του, την Ξάνθη. Έλαμψε στην περιπέτεια της Ένωσης στις χαμηλές κατηγορίες, ενώ και μετά την άνοδο πρόλαβε να κατακτήσει ένα κύπελλο Ελλάδας, το 2016 απέναντι στον Ολυμπιακό.

Η γκρίνια των φίλων της ομάδας ότι παίζουν με “Πλατέλλες και Μπακάκηδες” (κατά το παλιότερο “Μπούρμπους και Κρασσάδες”) έπαιξε σίγουρα κάποιο ρόλο στο διαζύγιο του με την Ένωση το 2016. Τίμιος παίχτης με βάση το ύψος του συμβολαίου του, πλέον βγάζει το ψωμί του στο Αζερμπαϊτζάν, με τη φανέλα της Νέφτσι Μπακού.

Best of internet