Quantcast

Κ.Κ.ΑΕΚ εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή ΚουτσουμπΑΕΚ θα παιχτεί στην Φιλαδέλφεια την Κυριακή

Με τίτλο ‘ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά’ και τιμητική πλακέτα στην μνήμη του Σπύρου Κοντούλη

Γιάννης Καραμίχος

16 Νοεμβρίου 2022

Πέρα από μια ποδοσφαιρική οντότητα που έχει γράψει χρυσές σελίδες στο ελληνικό ποδόσφαιρο με εγχώριους τίτλους και πορείες στην Ευρώπη, η ΑΕΚ αποτελεί διαχρονικά και την βασική πηγή έκφρασης της προσφυγιάς και του ξεριζωμού στην Ελλάδα. Μάλιστα, η Νέα Φιλαδέλφεια, η περιοχή οπού εδρεύει το γήπεδο της μοναχοκόρης, είναι γνωστό πως διατηρεί ακόμα τον προσφυγικό της χαρακτήρα, τόσο πολεοδομικά, όσο και ‘ψυχικά’.

Λίγο πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα το 1935, ο πρόσφυγας από την Μικρά Ασία Σπύρος Κοντούλης, πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ από την Άμυνα Πειραιώς, κατακτώντας με την Ένωση δύο πρωταθλήματα Ελλάδας, το 1939 και το 1940, καθώς και το κύπελλο Ελλάδας το 1939. Ο λόγος όμως που έμεινε στην ιστορία, δεν ήταν τόσο τα αγωνιστικά του επιτεύγματα επί χόρτου, αλλά η αγωνιστική του ανδρεία την περίοδο της κατοχής.

Τον Ιούνιο του 1944, ο Σπύρος Κοντούλης σκοτώθηκε από τα γερμανικά στρατεύματα , στην προσπάθεια του να αποδράσει από το φορτηγό που τον μετέφερε για εκτέλεση από τις φυλακές Χαϊδαρίου στο σκοπευτήριο της Καισαριανής. Λίγο καιρό νωρίτερα οι Γερμανοί είχαν εκτελέσει και τον αδερφό του. Την μνήμη του θρυλικού Σπύρου Κοντούλη θα τιμήσει στην Νέα Φιλάδελφεια την Κυριακή το Κ.Κ.Ε, ενώ θα παρευρεθεί και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρας Κουτσούμπας.

Η εκδήλωση θα έχει τίτλο «ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά», ενώ την πρωτοβουλία για την διοργάνωση της εκδήλωσης πήρε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλακέτας στην μνήμη του Σπύρου Κοντούλη θα πραγματοποιηθούν στις 11 π.μ. την Κυριακή 20 Νοέμβρη στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου της ΑΕΚ, ενώ στις 11.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί το βασικό μέρος της εκδήλωσης στο 1ο Γυμνάσιο – 1ο Λύκειο Ν. Φιλαδέλφειας (Τρυπιά 47).

Αλλά…αυτή είναι η ΑΕΚ!

Best of internet