Quantcast

Όταν ο Ντέμης προτίμησε να χάσει ένα Κύπελλο, παρά την καθαρή του συνείδηση

Ο τελικός Κυπέλλου με τον Ιωνικό έμεινε στην ιστορία για ένα fair play

THE NEWSROOM

10 Μαΐου 2021

Σαν σήμερα το 2002, ο Ντέμης Νικολαίδης έπαιρνε στα χέρια του ένα σπουδαίο βραβείο. Ο παλαίμαχος σταρ της ΑΕΚ, που στην τροπαιοθήκη του δεν θα βρεις τις αμέτρητες κούπες και τις τιμές που του πρέπουν, βραβεύτηκε από την ΔΟΕ με βραβείο Fair Play για την κίνηση του να παραδεχθεί οτι έβαλε γκολ με το χέρι στον τελικό κυπέλλου με τον Ιωνικό το 2000.

Κάποια πράγματα πρέπει να τα έχεις μέσα σου, να τα πιστεύεις, να τα βγάζεις προς τα έξω, να προσφέρεις ήθος και να δίνεις μαθήματα πολιτισμού. Ο ποδοσφαιριστής Ντέμης Νικολαϊδης όλα τα χρόνια που φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ είχε να βγάλει πολλά στο γήπεδο. Γεγονότα και στιγμές του γεμίζουν βιβλία, εντυπωσιακά γκολ με σπουδαίες ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, πανηγυρισμούς με τους φίλους της ΑΕΚ πάνω στα κάγκελα, χαρές αλλά και λύπες.

Μία από τις κορυφαίες στιγμές του ως παίκτης έλαβε χώρα σαν σήμερα το 2002. Στη Φρανκφούρτη, η Διεθνής Επιτροπή για το «Fair Play» τον είχε ως επίτιμο προσκεκλημένο και τον βράβευσε για το ήθος που επέδειξε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας (ΑΕΚ – Ιωνικός ,10/5/2000) ζητώντας να μη μετρήσει το γκολ που πέτυχε καθώς το είχε σημειώσει με το χέρι.

Η φάση σε αυτόν τον τελικό (τον οποίο η ΑΕΚ κέρδισε 3-0) έχει μείνει χαραγμένη στις μνήμες όλων… Φάουλ του Πετκόφ, η μπάλα κόντραρε, ο Ντέμης πετάχτηκε και ενστικτωδώς έβαλε το χέρι και την έσπρωξε στα δίχτυα του Στρακόσια. Αμέσως όμως σήκωσε το χέρι και ζήτησε από τον Δούρο να μη μετρήσει το γκολ, που μόλις είχε κατοχυρώσει! Το σκορ ήταν 0-0 σε εκείνο το σημείο και τούτο δείχνει γιγαντώνει ακόμη περισσότερο το μεγαλείο της στιγμής. Το γκολ φυσικά ακυρώθηκε.

Λίγα λεπτά αργότερα ο Ντέμης έκανε το 1-0 της ΑΕΚ. Αυτό το γκολ ήταν κανονικό και το πανηγύρισε με τον δικό του έξαλλο τρόπο, ενώ για αυτή του την κίνηση, όπως είχε αναφέρει παλαιότερα σε δηλώσεις του δεν θα… κοιμόταν ήσυχος αν δεν έλεγε στον διαιτητή πως σκόραρε με αντικανονικό τρόπο.

Ήταν μια δικαίωση, από πού να δικαιωθώ, από το ελληνικό πρωτάθλημα που παίζαμε; Δεν μπορώ να διανοηθώ να γίνει κάτι άλλο. Δηλαδή θα ήμουν αυτή τη στιγμή και θα είχα κερδίσει ένα Κύπελλο “κλέβοντας” τους παίκτες και την ομάδα του Ιωνικού; Θα κοιμόμουν ήσυχος; Δεν γίνεται, δεν το συζητάω. Δεν είναι καν θέμα προς συζήτηση».

 

Best of internet