Quantcast

Ρώσος δημοσιογράφος ισχυρίζεται ότι του επιτέθηκαν μαο-μαο, η Σπάρτακ κάνει καταγγελία στην UEFA

Άλλο ένα πλήγμα στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας

THE NEWSROOM

9 Αυγούστου 2018

Η ήττα με 3-2 από τον ΠΑΟΚ δεν ήταν το μόνο χτύπημα που δέχθηκαν οι Ρώσοι στη Θεσσαλονίκη. Δημοσιογράφος που καλύπτει το ρεπορτάζ της Σπάρτακ Μόσχας  κατήγγειλε on camera ότι αυτός και συνάδελφοι του δέχθηκαν επίθεση από οπαδούς του ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας, και το θέμα αναμένεται να πάρει έκταση καθώς κινητοποιήθηκαν τόσο η Σπάρτακ Μόσχας όσο και η ομοσπονδία της Ρωσίας.

“Πριν τον αγώνα, οπαδοί του ΠΑΟΚ επιτέθηκαν σε Ρώσους δημοσιογράφους και φιλάθλους. Η κατάσταση ήταν πολύ άγρια, δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο στο ποδόσφαιρο. Στεκόμασταν με τους συναδέλφους μου στην είσοδο των δημοσιογραφικών και ήρθαν περίπου 10 άτομα με μαύρα μπλουζάκια, οπαδοί του ΠΑΟΚ. Μας ρώτησαν κάτι στα ελληνικά και έδειξαν ένα τατουάζ στο γόνατο ενός συναδέλφου, που θεώρησαν ότι είναι οπαδός της Σπαρτάκ. Τους εξηγήσαμε ότι κάτι τέτοιο δεν ίσχυε.

Τους είπαμε ότι είμαστε δημοσιογράφοι και αμέσως μετά, χωρίς να πουν τίποτα, μας επιτέθηκαν. Κάποιος δέχτηκε χτύπημα στο πρόσωπο, εμένα μου έσπασαν το τηλέφωνο. Η αστυνομία και οι άνδρες ασφάλειας δεν συνέλαβαν αυτούς, αλλά εμάς. Μας έβαλαν με αγενή τρόπο σε έναν χώρο, κατέγραψαν ξανά τα στοιχεία των διαβατηρίων και των διαπιστεύσεών μας και μετά μας είπαν να μείνουμε εκεί και να μη βγούμε. Μετά από λίγη ώρα, αυτοί που μας έκαναν επίθεση μάς απείλησαν ξανά, λέγοντας πως θα καταλάβουμε μετά το ματς”.

Ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας με δήλωση του ζήτησε να γίνει έρευνα για τα καταγγελόμενα από τον δημοσιογράφο.

“Η ομοσπονδία αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις καταγγελίες για επίθεση και ασεβή συμπεριφορά σε δημοσιογράφους που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους. Πριν, στη διάρκεια και μετά το τέλος του ματς η ελληνική ομάδα όφειλε να εγγυηθεί για την ασφάλεια των Ρώσων δημοσιογράφων. Η ομοσπονδία θα ερευνήσει ό,τι συνέβη και θα ζητήσει από την UEFA στο εγγύς μέλλον να κάνει μια λεπτομερή έρευνα, προκειμένου όλοι οι παραβάτες να τιμωρηθούν”

Η αντίπαλος του Δικεφάλου του Βορρά έβγαλε ανακοίνωση ζητώντας από τις ελληνικές αρχές και την UEFA να ερευνήσουν το συμβάν.

«Κατά την διάρκεια του χθεσινού ματς του τρίτου προκριματικού γύρου του Champions League ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τη Σπαρτάκ, διαπιστευμένοι εκπρόσωποι του ρωσικού Τύπου για το εν λόγω παιχνίδι, απευθύνθηκαν στο σύλλογο μας.

Οι δημοσιογράφοι ισχυρίστηκαν ότι, πριν την έναρξη της αναμέτρησης, πολλοί εξ αυτών έπεσαν θύματα επίθεσης από θερμόαιμους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Και αυτό συνέβη σε μια ζώνη του γηπέδου όπου είχαν το δικαίωμα να βρίσκονται μόνο άτομα με διαπιστεύσεις.

Με βάση την παρούσα κατάσταση, η Σπαρτάκ Μόσχας έκρινε ότι δεν ήταν ασφαλές οι εκπρόσωποι του ρωσικού Τύπου να παραμείνουν στη Θεσσαλονίκη και τους παρείχε θέσεις στο δικό της αεροπλάνο, με το οποίο επέστρεψε η αποστολή στη Μόσχα, με πτήση charter.

Ελπίζουμε ότι οι ελληνικές Αρχές και οι σχετικοί φορείς της UEFA θα δώσουν μια αντικειμενική νομική εκτίμηση για το περιστατικό».

Σχετικά με το περιστατικό έχουν ήδη κυκλοφορήσει στα social media κάποια όχι και τόσο κατατοπιστικά βίντεο που δείχνουν το κλίμα στις κερκίδες και τα δημοσιογραφικά.

“Χούλιγκαν του ΠΑΟΚ εισέβαλε στα δημοσιογραφικά και προσπάθησε να προλάβει Ρώσους δημοσιογράφους. Η ασφάλεια προσπάθησε να τον συγκρατήσει, αλλά το έκανε έτσι σαν να είναι συγγενής του. Οι φανατικοί εδώ μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν”

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ τοποθετήθηκε με ανάρτηση στο Twitter ισχυριζόμενη ότι τα καταγγελόμενα απέχουν από την πραγματικότητα, καθώς ο δημοσιογράφος έκανε χειρονομίες στους οπαδούς και ο camera man φέρεται να ήταν υπό επήρεια αλκοόλ.

«Θα ήταν πιο σοφό να διασταύρωνες τις πληροφορίες σου προτού αρχίσεις να διαδίδεις ψευδείς χαρακτηρισμούς. Οι άνθρωποι της ασφάλειας μας προστάτεψαν έναν Ρώσο δημοσιογράφο που έκανε χειρονομίες στους οπαδούς μας πριν μπει στο γήπεδο και απομάκρυναν έναν κάμεραμαν που δημιουργούσε προβλήματα, πιθανότατα υπό την επήρεια αλκοόλ»3

Πάντως ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ υπόσχεται να ερευνήσει το συμβάν και δεν χάνει την πίστη του στη φιλία των ομόδοξων λαών.

Δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες είμαι συνεχώς σε ένα αεροπλάνο και μόλις πριν μια ώρα προσγειώθηκα ξανά. Μου έστειλαν μια ενημέρωση για μια ένταση, αλλά δεν το πιστεύω και δεν θέλω να το πιστέψω, αλλά σας υπόσχομαι πως θα το ερευνήσω. Για αυτό να μην έχετε καμία αμφιβολία. Δεν μπορώ να πιστέψω πως οπαδοί του ΠΑΟΚ θα επιτίθονταν σε δημοσιογράφους. Προφανώς θα υπήρξε κάποια πρόκληση. Οι Έλληνες στη βόρεια Ελλάδα αγαπάνε τους Ρώσους περισσότερο και από ό,τι τους αγαπάνε οι ίδιοι οι Ρώσοι

Best of internet