Quantcast

Σαν σήμερα: Ο τελικός κυπέλλου του 2009 είχε 8 γκολ, 34 πέναλτι και 50.000 κόσμο στις κερκίδες του ΟΑΚΑ

Ακριβώς όπως δεν θα γίνει ο φετινός τελικός

THE NEWSROOM

2 Μαΐου 2019

Κι ενώ όλη η ποδοσφαιρική Ελλάδα κρέμεται από τα χείλη του υφυπουργού κ. Βασιλειάδη για το πού θα γίνει ο τελικός κυπέλλου μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, αν θα έχει ή δεν θα έχει οπαδούς και αν θα έχει ή δεν θα έχει VAR, συμπληρώνονται 10 χρόνια από έναν ιστορικό τελικό μεταξύ ΑΕΚ και ΟΣΦΠ που έγινε σαν σήμερα στο ΟΑΚΑ, τον Μάιο του 2009. Ένας τελικός ο οποίος είχε όλα όσα μάλλον δεν θα δούμε στο ντέρμπι των δικεφάλων το επόμενο Σάββατο, δηλαδή πολλά γκολ, πολύ κόσμο στις κερκίδες και πολλά πέναλτι.

Αν υπάρχει κάτι κοινό μεταξύ του φετινού και εκείνου του τελικού, είναι ότι διεξήχθη την επόμενη χρονιά από ένα πρωτάθλημα που κρίθηκε στα δικαστήρια, και με αντιπάλους τις δύο ομάδες που πρωταγωνίστησαν σε εκείνη τη διαμάχη.

Η ΑΕΚ είχε ξεκινήσει τη σεζόν με τον Γιώργο Δώνη στον πάγκο, αλλά στην πορεία αντικαταστάθηκε από τον Μπάγεβιτς που γυρνούσε για τρίτη φορά στον τόπο του εγκλήματος μετά την μετακόμιση του στο λιμάνι το 1996. Ο Ολυμπιακός είχε στον πάγκο έναν τύπο που σε μερικές εβδομάδες πιθανότατα θα σηκώσει το Τσάμπιονς Λιγκ, όπως είχε προφητεύσει ο Σωκράτης Κόκκαλης στο παρακάτω βίντεο, τον Ερνέστο Βαλβέρδε:

Ο Ολυμπιακός είχε ένα ρόστερ στο οποίο ξεχώριζαν παίχτες όπως οι Γκαλέτι, Ντούντου, ο έμπειρος Νικοπολίδης, ο Τοροσίδης και ο τότε φέρελπις Ντιόγκο. Από την άλλη, η ΑΕΚ παρότι δεν είχε κάνει χρονιά πρωταθλητισμού, είχε στο ρόστερ της Σκόκο, Μπλάνκο, Τζιμπούρ και στην άμυνα τον Σωτήρη Κυργιάκο. Η Ένωση προηγήθηκε νωρίς με δύο γκολ του Μπλάνκο μέχρι το 8ο λεπτό, όμως ο τελικός αυτός που ξεκίνησε Σάββατο, ήταν καταδικασμένος να λήξει Κυριακή, επιφυλάσσοντας μια άρρωστη εξέλιξη με πολλές ανατροπές.

Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε μέχρι το 70′ με γκολ των Ντάρμπισαϊρ και Ντουντού, και εκεί που όλα έδειχναν παράταση, ο Σκόκο με ένα τρελό σλάλομ στο 93′ πλάσαρε το Νικοπολίδη, έκανε το 3-2 και οδήγησε τους ΑΕΚτζήδες στην τρέλα και τους οπαδούς του Ολυμπιακού στο κόκκινο πέταλο να ξεκρεμάνε τα πανό από τα κάγκελα. Η ΑΕΚ έπαιρνε τον πρώτο της τίτλο μετά από 7 χρόνια και ο Σωτήρης Κυργιάκος έξωτερίκευε την αγάπη του προς την αντίπαλη ομάδα με αυτό τον τρόπο:

Και εντάξει, αν έληγε το ματς κάπου εκεί θα ήταν απλά ένας αξιομνημόνευτος τελικός που κρίθηκε στις καθυστερήσεις, αλλά δύο λεπτά αργότερα ο Ματ Ντάρμπισαϊρ έκανε το όλο σκηνικό ακόμα πιο όμορφο, ισοφαρίζοντας στο 96′ και στέλνοντας το ματς στην παράταση.

Το μενού περιείχε ακόμα δύο γκολ στην παράταση, ένα από τον Γκαλέτι και ένα από τον Σκόκο, δύο αποβολές παιχτών του Ολυμπιακού και 34 εκτελέσεις πέναλτι. Κάποια στιγμή το θρίλερ έπρεπε να τελειώσει και φρόντισαν για αυτό ο Πελετιέρι και ο Νικοπολίδης. Το αργεντίνικο ημίπαλτο αστόχησε στο 33ο πέναλτι, ο Νικοπολίδης έκανε το 14-15 και το πανηγύρισε μπροστά στους ξενερωμένο κιτρινόμαυρο πέταλο, και στο στρατόπεδο της ΑΕΚ έβριζαν τη μοίρα τους που δεν μπόρεσαν να κρατήσουν για 2 λεπτά ακόμα το 3-2 του Σκόκο.

Δείτε το και σε βίντεο αγαπητοί φίλοι, γιατί δεν θα έχει καμιά σχέση με αυτό που θα γίνει στις 11 Μαΐου, όπου και όπως κρίνει η αθλητική ηγεσία της ευρωπαϊκής Ζιμπάμπουε:

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Σάχα, Γεωργέας, Ζεράλδο Άλβες, Κυριάκος (62′ Αλεξόπουλος), Μαϊστόροβιτς, Ενσαλίβα, Καφές, Μαντούκα (68′ Πελετιέρι), Σκόκο, Τζεμπούρ (77′ Εντίνιο), Μπλάνκο.

Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Ντομί, Άντζας, Αβ. Παπαδόπουλος, Πατσατζόγλου (46′ Ντάρμπισιρ, 96′ Όσκαρ), Ντουντού, Γκαλέτι, Λέτο (62′ Τζόρτζεβιτς), Μπελούτσι, Ντιόγο.

 

Best of internet