Quantcast

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα Ελληνικής Γλώσσας με 10 ανθρώπους του αθλητισμού που την απογείωσαν

Ξένοι που μιλάνε ελληνικά σαν φιλόλογοι, Έλληνες που μιλάνε ελληνικά χειρότερα από ηλεκτρονικό πιεσόμετρο

THE NEWSROOM

9 Φεβρουαρίου 2019

Εν αντιθέσει με άλλες παγκόσμιες μέρες, όπως αυτή της Μπριζόλας και Πεολειχίας που γιορτάζεται για σχεδόν μια εικοσαετία, από το Μάρτιο του 2002, η Παγκόσμια Μέρα Ελληνικής Γλώσσας δεν διαθέτει τόσο πλούσια ιστορία, αφού καθιερώθηκε μόλις το 2017. Ωστόσο, ειναι πολλές οι περιπτώσεις αθλητών και παραγόντων του ελληνικού αθλητισμού που χρησιμοποιούν τα ελληνικά καλύτερα από τον Μπαμπινιώτη ή χειρότερα από ένα ηλεκτρονικό πιεσόμετρο, και κρίναμε σκόπιμο να τις απαριθμήσουμε. Από τα ελληνικά του Μπάγεβιτς ως τα ελληνικά του Γιάννη Αλαφούζου, παραθέτουμε μερικά χαρακτηριστικά δείγματα λογίων του ελληνικού αθλητισμού:

Χαβιέρ Ούμπιδες και ο γιος του

Τον Φεβρουάριο του 2014 ο Αργεντίνος μέσος του Ατρόμητου Χαβιέρ Ούμπιντες έκανε δηλώσεις στην Αθλητική Κυριακή έχοντας ως μεταφραστή τον 10χρονο γιο του, χαρίζοντας μας αυτό το χαριτωμένο βίντεο:

Τζέναρο Γκατούζο, every day μαλακία

Το πέρασμα του Ιταλού από τον πάγκο του ΟΦΗ δεν το λες και επιτυχημένο, υπήρξε όμως μια συνέντευξη τύπου που σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία:

Ντούσαν Μπάγεβιτς

Ο αγαπημένος προπονητής της Original, Ντούσαν Μπάγεβιτς, εμπλέκεται είτε ως παίχτης, είτε ως προπονητής είτε ως εκτελεστικός διευθυντής, σε όλα τα πρωταθλήματα που κατέκτησε η ΑΕΚ από το 1977 που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα. Ωστόσο, πάντα είχε ένα θεματάκι με την ελληνική γλώσσα. Το “άντε γαμήσου” όμως το είπε μεγαλοπρεπώς στον Ραφίκ Τζιμπούρ το 2010, μετά από ένα χαμένο πέναλτι του Αλγερινού στο Καυταντζόγλειο.

Πάτρικ Ογκουνσότο

Ο Νιγηριανός από τα Ανώγεια, Πάτρικ Ογκουνσότο, μπήκε στις καρδιές των Ελλήνων φιλάθλων, με αυτή την κλασική δήλωση που έκανε για πέναλτι που δεν δόθηκε στο φινάλε του αγώνα ΟΦΗ-Εργοτέλης, τον Ιανουάριο του 2008:

Αντελίνο Βιεϊρίνια

To tinaftore του Πορτογάλου είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική φράση του 2018 στα αθλητικά δρώμενα της χώρας. Τεχνικά, ο αρχηγός του ΠΑΟΚ δεν έκανε λάθος στη χρήση της ελληνικής, ωστόσο η ένταση της στιγμής σε συνδυασμό με τα όσα έγιναν γενικότερα στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ πέρυσι που δεν ξεκίνησε ποτέ, το καθιστούν all time classic.

Brent Petway

Στο All Star Game του 2013, ο power forward του Ρεθύμνου τραγούδησε Πάνο Κιάμο και κέρδισε μια θέση στο cult πάνθεο του ελληνικού αθλητισμού:

Γιάννης Αλαφούζος

Το Μάιο του 2016, ο Γιάννης Αλαφούζος ανακοίνωσε γεμάτος περηφάνεια ότι σε τηλεμαραθώνιο για την ανακατασκευή της Λεωφόρου συγκεντρώθηκαν “πεντακόσιες εκατόν τριάντα πέντε χιλιάδες“, κάτι που ο παρουσιαστής του τηλεμαραθωνίου Δημήτρης Ουγγαρέζος δεν μπήκε στον κόπο να αμφισβητήσει:

Νίκος Παπαδόπουλος

Τον Ιανουάριο του 2018, μετά από πρόκριση της Λαμίας επί του ΠΑΟ για το κύπελλο, ο τερματοφύλακας Νίκος Παπαδόπουλος ξεδίπλωσε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα όλο τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, σε διάλογο του με οπαδούς του Παναθηναϊκού:

Θωμάς Μάτσιος

Η ιστορικότερη ίσως δήλωση Έλληνα παράγοντα, που κατάφερε να αποκτήσει την αναγνώριση που της άξιζε αρκετά χρόνια αργότερα μπαίνοντας στην ελληνική Βουλή.

Φερνάντο Σάντος

3 χρόνια πριν στεφτεί πρωταθλητής Ευρώπης ως ομοσπονδιακός προπονητής της Πορτογαλίας, ο Φερνάντο Σάντος οδήγησε την Εθνική Ελλάδας στο τρίτο και πιο επιτυχημένο της Μουντιάλ και τον ακούσαμε να μιλάει για πρώτη φορά ελληνικά:

Best of internet