Quantcast
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ WEEKLY DOSE

Weekly Dose of Athens, από την ιστορική γειτονιά των Εξαρχείων

Η εμβληματική συνοικία με τις πολύχρωμες γωνιές και τα ανεπιτήδευτα στέκια


Μαρίτα Αλημίση · 23 Οκτωβρίου 2017

Τι να πούμε αλήθεια για τα Εξάρχεια; Μία περιοχή ιστορική μα όχι τουριστική, γεμάτη αντιθέσεις και έντονο καλλιτεχνικό στοιχείο. Μία γειτονιά πολύπαθη με ωραίους ανθρώπους, με street art στους τοίχους της και μερικά από τα πιο μποέμ μαγαζιά της Αθήνας. Εκείνα τα μαγαζιά που όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα ονομάζουμε στέκια και που κάθε φορά που τα επισκεπτόμαστε, θα αφήνουμε κι από ένα κομμάτι μας για να το ξαναβρούμε την επόμενη.

Cusco cafe

Ένα παρεϊστικο εξαρχειώτικο στέκι με πολυχρωμία στην διακόσμηση, τον κόσμο και την μουσική σε περιμένει να το ανακαλύψεις στην Κωλέττη. Η χαρούμενη ομάδα του Cusco θα σου σερβίρει όλη μέρα εξαιρετικό καφέ και σπιτική λεμονάδα κάτω από τον “ψηφιδωτό ήλιο” του μαγαζιού ενώ όταν νυχτώσει θα απολαύσεις ευφάνταστα κοκτέιλ και ρακόμελα στο αστικό κηπάκι. Ταυτόχρονα, θα χαζέψεις του περαστικούς τρώγοντας βουτυράτα ποπ-κορν και επιλέγοντας μία απ’ τις πολλές ετικέτες μπύρας που θα βρεις στον κατάλογο.

Κωλέττη 8, Αθήνα
Τηλ: 21 1183 1432

Μαύρος Γάτος

Το αγαπημένο all day street bar με τα θρυλικά cocktails και την funky διάθεση, είναι χρόνια τώρα σημείο αναφοράς στα Εξάρχεια. Στο μαγαζί εναλλάσσονται καθημερινά dj’s κρατώντας την διάθεση στα ύψη μέχρι αργά το βράδυ ενώ κάθε Τετάρτη πραγματοποιούνται θεματικά events με guest dj’s. Το πρωί μπορεί κανείς να χαλαρώσει στα εξωτερικά τραπεζάκια του πεζοδρόμου απολαμβάνοντας τον καφέ του ή αν δεν το επιτρέπει ο καιρός να χαζέψει στο μπαρ τα φωτογραφικά πορτρέτα των big bands του Μεσοπολέμου. Ο Μαύρος Γάτος, μάλιστα, φέτος γίνεται επίσημα… εφτάψυχος και το γιορτάζει με ένα μεγάλο event το Σάββατο 28 Οκτωβρίου όπου παραδοσιακά θα γίνεται χαμός.

Κωλέττη 42, Αθήνα
Τηλ: 21 0380 0518

Ροζαλία

Η Ροζαλία είναι ένας καταπράσινος κήπος στο κέντρο της Αθήνας το καλοκαίρι και ένα ζεστό στέκι για φίλους τον χειμώνα. Με παρεϊστικο κλίμα, εξαιρετικά κυρίως πιάτα αλλά και μεζεδάκια που συνοδεύουν τα 7 διαφορετικά χύμα κρασιά από μικρούς παραγωγούς, είναι ένα από τα πιο εμβληματικά μαγαζιά των Εξαρχείων που όμως προτιμάται όσο λίγα από την νεώτερη γενιά. Ταυτότητα του μαγαζιού είναι ο «δίσκος της Ροζαλίας» απ’ τον οποίο μπορείς να διαλέξεις ό,τι ορεκτικό τραβάει η ψυχή σου ενώ αν αναρωτιέσαι για το όνομα να σου πούμε ότι η Ροζαλία ήταν το ψευδώνυμο της κατασκόπου που δρούσε εκεί στον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο. Το σπίτι της ήταν στο υπόγειο της Βαλτετσίου και το κανονικό της όνομα ήταν Αυγούστα…

Βαλτετσίου 54, Πλ. Εξαρχείων
Τηλ: 210 330 21 36, 210 380 79 92

Άμα Λάχει- Στης Νεφέλης

Η ιστορική ταβέρνα με τον υπέροχο κήπο, που μετράει κοντά τέσσερις δεκαετίες παρουσίας στην οδό Καλλιδρομίου, προσφέρει καταπληκτικά μεζεδάκια αλλά και «πειραγμένες» παραδοσιακές συνταγές. Στη σάλα της θα συναντήσεις κόσμο όλων των ηλικιών ενώ η ατμοσφαιρική αυλή με το φωτισμένο γιασεμί που ήταν παλαιότερα προαύλιο σχολείου θα σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή. Στο Άμα Λάχει τα ελληνικά προϊόντα έχουνε την τιμητική τους ενώ εδώ θα βρεις πολλές μπύρες και κρασιά μικρών Ελλήνων παραγωγών. Το κάτω μαγαζί μάθαμε ότι σύντομα θα ανακαινιστεί και περιμένουμε πως και πως την επάνοδό του.

Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια
Τηλ: 21 0384 5978

Μystic Pizza

H Mystic είναι η πρώτη επιχείρηση που σύστησε στην Ελλάδα το βιολογικό αλεύρι κάνναβης και που ταλαιπωρήθηκε απο δημοσίους υπαλλήλους, δικαστήρια και τηλεδικαστήρια, έχει πλέον βρει την θέση που της αξίζει στην καρδιά των Εξαρχείων και την δική μας. Η καταπληκτική κουζίνα της συνεχίζει να μας προσφέρει τις πρωτότυπες γεύσεις της με χειροποίητες πίτσες, φρέσκα ζυμαρικά, φρέσκιες σαλάτες, vegan επιλογές και μια φιλοσοφία που κινείται γύρω απ’ την προώθηση της υγιεινής διατροφής και των βιολογικών προϊόντων. Μάλιστα, σε λίγο καιρό θα χρησιμοποιεί το δικό της αλεύρι βρωσιμης κάνναβης ενώ μετρά ήδη δυο καταστήματα στην Αθήνα.

Εμμανουήλ Μπενάκη 76, Αθήνα
Τηλ: 210 – 3839500

Καφέ Διπλό

Ένα ιστορικό νεοκλασικό στην πλατεία των Εξαρχείων είναι εδώ και 28 χρόνια το αγαπημένο στέκι της περιοχής. Στο Καφέ Διπλό θα βρεις από το πρωί προσεγμένα σνακς και έναν από τους καλύτερους καφέδες της πόλης –σύντομα θα διαθέτει και single origin espresso- ενώ το βράδυ μπορείς να επιλέξεις κάποιο από τα signature cocktails του μαγαζιού όπως το Pink Fizz με aperol, strawberry, yuzu και χυμό grapefruit. Όλα τα παραπάνω σε εξαιρετικές τιμές και σε ένα ζεστό περιβάλλον με κυρίαρχο στοιχείο την πέτρα. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, θα καθίσεις στα τραπεζάκια έξω αλλιώς θα επιλέξεις τον cosy εσωτερικό χώρο με τον ωραίο φωτισμό, τα μεγάλα τραπέζια και τις άνετες πολυθρόνες.

Θεμιστοκλέους 70, Αθήνα
Τηλ:
21 0330 1177

 

Best of internet