Quantcast

Πόσο μεγάλο είναι το διάστημα;

Δύο site-οδηγοί ώστε να καταλάβουμε πόσο μεγάλο είναι το σύμπαν και πόσο μικροί είμαστε εμείς.

Nihil aka Zero

12 Νοεμβρίου 2013

«Το Διάστημα είναι τεράστιο» έχει δηλώσει πάρα πολύ εύστοχα ο Douglas Adams, συγγραφέας  του The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy.

Ωστόσο, για να καταλάβουμε  πόσο μεγάλο είναι, ας τοποθετήσουμε ένα κέρμα των 50 σεντς μπροστά μας. Έστω, όσον αφορά τη διάμετρο του (= 24,25 mm), πως αυτό το κέρμα είναι ο Ήλιος, το πλησιέστερο σ’ αυτόν αστέρι, το Άλφα του Κενταύρου , θα είναι 703,7 χιλιόμετρα μακριά. Αναλογιστείτε πως η απόσταση Αθήνας- Θεσσαλονίκης είναι περίπου 510 χιλιόμετρα. Και για να μείνουμε στο ηλιακό μας σύστημα, η διάμετρός της Γης, βάσει της παραπάνω αναλογίας, θα είναι 0,2 mm ενώ του Κρόνου 2 mm. Και για να βγούμε από την «γειτονιά» του ηλιακού μας συστήματος, βασιζόμενοι πάλι στην παραπάνω κλίμακα, ένα ταξίδι ως το κέντρο του Γαλαξία μας (αγγλιστί: Milky Way) υπολογίζεται ως μία απόσταση της τάξεως των 4.567.254,6 χλμ.

Η προσπάθεια μας, λοιπόν, να συλλάβουμε αυτά τα μεγέθη τάχιστα αποδεικνύεται μάταιη. Όπως διαπιστώσατε και εσείς, τα μεγέθη αυτά είναι πρακτικά ασύλληπτα για την ανθρώπινη λογική και εμπειρία. Ωστόσο, με από το The Scale Of Universe και του Build A Solar System θα μπορείτε να έχετε μία ρεαλιστική σχεδόν άποψη και μία κλίμακα του μεγέθους του κόσμου που μας περιβάλλει, είτε σε υποατομικό  επίπεδο, είτε στα εξώτερα όρια του σύμπαντος.

Minus 9

2012-02-13 14h50_10
scaleofuni2scale-of-the-universe2

 

Best of internet