Quantcast

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 30 χρόνια από το ατύχημα στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ

Η επέτειος από τότε που πήραμε μια τζούρα πυρηνικής καταστροφής

Τσαγκ

26 Απριλίου 2016

Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ συνέβη στις 26 Απριλίου του 1986 ξημερώματα Σαββάτου  στον 4ο αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας της τότε Σοβιετικής Ένωσης και οφειλόταν σε σχεδιαστικές ατέλειες του αντιδραστήρα RBKM 1000 .

The Elephant's Foot of the Chernobyl disaster, 1986 (2)

Chernobyl_burning-aerial_view_of_core

Από το ατύχημα έχασαν αμέσως την ζωή τους 2 εργάτες του εργοστασίου και μέσα στους επόμενους μήνες, από εγκαύματα. τη ραδιενέργεια και ατυχήματα πέθαναν 28 πυροσβέστες που είχαν μεταβεί στο σημείο να βοηθήσουν και άλλοι 19 τα μετέπειτα χρόνια (μέχρι το 2004) .

bp2

Δυστυχώς οι θάνατοι όσων βρίσκονταν στην τοποθεσία του εργοστασίου είτε σαν εργαζόμενοι είτε για αποστολές διάσωσης αποτελούν ένα μικροσκοπικό ποσοστό μπροστά στους θανάτους από την αυξημένη ραδιενέργεια των κατοίκων των γύρω περιοχών που υπολογίζονται από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας σε πάνω από 9000. Bέβαια, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες που μελετούν της επιπτώσεις του ατυχήματος, ακόμα και 30 χρόνια μετά δεν είμαστε σε ακριβή θέση να γνωρίζουμε πόσο πολύ έχει επηρεάσει η ραδιενέργεια τις περιοχές που επλήγησαν.

image002

Υπολογίζεται ότι από τη συνολική δόση ραδιενέργειας που έλαβε ο πληθυσμός της γης λόγω του ατυχήματος, το 36% αντιστοιχεί στους κατοίκους Ρωσίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας και το 53% στους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Περιοχές της Ελλάδας επηρεάστηκαν σημαντικά, κυρίως η βόρεια Ελλάδα και ο θεσσαλικός κάμπος. Μετρήσεις που έγιναν το 1996 έδειξαν εκπομπές καισίου στα 65 κιλομπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο με το όριο επικινδυνότητας να βρίσκεται στα 5 κιλομπεκερέλ. Δεν παρατηρήθηκε κάποια έξαρση στην λευχαιμία άλλα υπάρχουν περίπου 1500 περιπτώσεις καρκίνου που ίσως να προκλήθηκαν λόγω της ραδιενέργειας.

cher-10

H περιοχή γύρω από το Τσερνομπίλ από το 1986 μέχρι σήμερα αποτελεί μια από τις πιο ραδιενεργές περιοχές (κοντράρεται μόνο με την Φουκοσίμα) του πλανήτη και για αυτό τον λόγο εκτός από τους επιστήμονες που διενεργούν έρευνες πάνω στην ραδιενεργή μόλυνση και σε αυτούς που εργάζονται για τον καθαρισμό της περιοχής,  απαγορεύεται η πρόσβαση σε αυτήν σε μια ακτίνα 30 χιλιομέτρων από τον αντιδραστήρα.

cher-13

cher-14

30 χρόνια μετά, αναμένεται να τοποθετηθεί μια νέα τεράστια σαρκοφάγος που θα αντικαταστήσει την σοβιετική και θα βοηθήσει στο να περιοριστεί περαιτέρω η ραδιενέργεια που εξακολουθεί να εκλύει ο κατεστραμένος αντιδραστήρας.

01-chernobyl-sacrophagus.ngsversion.1461354574916.adapt.1190.1

Παρoλαυτά, η άγρια ζωή μπορεί να επιβιώσει όταν οι άνθρωποι δεν είναι εκεί γύρω.

wild_boar_in_former_village_valeriy_yurko

Μήπως να αρχίσουμε να ανησυχούμε;

Πηγές (1, 2, 3, 4)

 

 

 

Best of internet