Quantcast

5 Πράγματα που μπορεί να μην ξέρατε για τον Κύβο του Ρούμπικ

Το δημοφιλές παιχνίδι κλείνει σήμερα 40 χρόνια από τη δημιουργία του

danaouki-hime

19 Μαΐου 2014

tumblr_n5t7gltZlX1sszkooo1_500

Όσοι από εσάς ανοίξατε σήμερα το Google θα παρατηρήσατε το doodle που φτιάχτηκε για την 40η επέτειο του θρυλικού Κύβου. Είναι σίγουρο πως οι περισσότεροι θα έχετε κάπου καταχωνιασμένο στο δωμάτιο σας ένα κύβο του Ρούμπικ, είτε για διακοσμητικό, είτε επειδή – όπως ισχυρίζεστε περήφανα στους φίλους σας – το είχατε λύσει παλιότερα (αλλά βαριέστε να το ξανακάνετε). Πέραν λοιπόν από εσάς που όντως το λύσατε κάποια στιγμή, εμείς οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί φάγαμε αμέτρητες ώρες προσπαθώντας να το καταφέρουμε, εκνευριστήκαμε επανειλημμένως και το πετάξαμε εντέλει σε κάποια γωνία. Με αφορμή τη σημερινή επέτειο όμως μαζέψαμε μερικές πληροφορίες για το δημοφιλή αυτό γρίφο. Πριν λοιπόν παρατήσετε το pc για να ψάξετε να βρείτε τον κύβο σας ρίξτε μια ματιά παρακάτω.

 
 


Δημιουργήθηκε αρχικά ως εκπαιδευτικό εργαλείο για φοιτητές αρχιτεκτονικής

04755-01

Ο Ernő Rubik εργαζόταν τη δεκαετία του ’70 σαν καθηγητής Εσωτερικού Σχεδιασμού στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Βουδαπέστης και χρειαζόταν ένα μοντέλο για να βοηθήσει τους φοιτητές του να κατανοήσουν την τρισδιάστατη γεωμετρία. Δημιούργησε το πρωτότυπο κύβο για να δείξει πως μπορεί κάποιος να λύσει ένα δομικό πρόβλημα κινούμενων μερών μεμονωμένα χωρίς να επηρεάσει ή να διαλύσει ολόκληρο τον μηχανισμό. Το αρχικό σχέδιο δεν ήταν κύβος και πήρε στον Ρούμπικ πάνω από ένα μήνα για να το λύσει.

 
 


Κάθε κύβος μπορεί να λυθεί σε 20 το πολύ κινήσεις

tumblr_n5t7ai3X7E1sk5f60o1_500

Μετά από 30 χρόνια μια ομάδα ερευνητών κατάφερε να “λύσει” το πρόβλημα του κύβου του Ρούμπικ και να αποδείξει ότι το “νούμερο του Θεού είναι το 20”. Πρόκειται για δύο προγραμματιστές από το Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια (ή αλλιώς Silicon Valley), ένα μαθηματικό από το Οχάιο κι ένα μαθηματικό από τη Γερμανία, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και 35 CPU χρόνια για να βρουν όλες τις πιθανές λύσεις. Έσπασαν, όπως λένε στη σελίδα του αλγόριθμου τους, το πρόβλημα σε 2,217,093,120 επιμέρους προβλήματα. Ευκολάκι!

 
 


Υπάρχει καλλιτεχνικό κίνημα αφιερωμένο στον κύβο και λέγεται Rubikubism

florence_portrait

Υπάρχουν κάποιοι καμμένοι τύποι οι οποίοι δημιουργούν έργα τέχνης – τύπου μωσαϊκά – χρησιμοποιώντας κύβους του Ρούμπικ. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι αν λύνουν πρώτα κάθε κύβο έτσι ώστε να έχουν το επιθυμητό χρώμα. Μπορείτε να θαυμάσετε πολλά έργα αυτού του είδους εδώ.

 
 


Υπάρχουν αμέτρητες παραλλαγές του

tumblr_n5tcqfnFye1sb149mo1_500

Πέρα από τις δυσκολότερες παραλλαγές όπου αυξάνονται οι στήλες και οι γραμμές, δηλαδή κύβοι με 4×4 έως και 17×17 τετραγωνάκια, υπάρχουν και άλλες όπως το προφανές Sudokube, το Megaminx (12εδρο με 50 κινητά μέρη), κύβοι με φωτογραφίες, φαγώσιμοι ή ακόμη και mp3 κύβοι. O μεγαλύτερος πάντως φτιάχτηκε στο Τενεσί και είχε ύψος 3 μέτρα, ενώ ζύγιζε 500 κιλά.

 
 


To παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτερης λύσης κατέχει ένα ρομπότ φτιαγμένο από Lego

giphy

Μόλις πριν 2 μήνες το τρομερό ρομπότ Cubestormer 3 κατάφερε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας για τη λύση ενός κύβου του Ρούμπικ, το οποίο άνηκε στον Ολλανδό Mats Valk (5.55 δευτερόλεπτα), κάνοντας μόνο 3.25 δευτερόλεπτα. Είναι δημιούργημα δυο μηχανικών από τη Μεγάλη Βρετανία και αποτελείται από τουβλάκια Lego εκτός από άλλα τρομερά εξειδικευμένα μηχανικά μέρη.

 
 

BONUS!

Αν βαριέστε να ασχοληθείτε με τη λύση ενός πραγματικού κύβου του Ρούμπικ μπορείτε να φτιάξετε απλά ένα ψαγμένο κέικ, από τη συνταγή που θα βρείτε εδώ.

tumblr_n4yyblGSso1sg19xlo1_500

Best of internet