Quantcast
guide CULTURE EVENTS

We Could Be Heroes : Μια έκθεση με θέμα τους σούπερ ήρωες

H Blender Gallery παρουσιάζει μια πολυμορφική έκθεση με κεντρική θεματολογία τα comics και τους σουπερ ήρωες


Μαρίτα Αλημίση · 11 Δεκεμβρίου 2017

Μια έκθεση που περιλαμβάνει πίνακες με θέμα τους σουπερ ήρωες, αυθεντικά τεύχη comics και signed prints απο τους μεγαλύτερους σχεδιαστές comic στον κόσμο, οπτικοακουστικά μέσα, επιτοίχια γλυπτά λαμβάνει χώρα από τις 14.12.17 εώς τις 02.02.18 στην Βlender Gallery στην Γλυφάδα.

Τα comics είναι μια σειρά απο κωμικά σχέδια που διηγούνται οπτικά μια ιστορία, τοποθετημένα σε οριζόντια διάταξη στις σελίδες εφημερίδων, περιοδικών ή αυτοτελών εντύπων. Τα πρώτα βιβλία comics κυκλοφόρησαν στη αγορά των ΗΠΑ το 1933. Βασικές κατηγορίες είναι τα Detective Comics και τα Action comics. Τα comics θεωρούνται ως η ένατη των καλών τεχνών, η πιο πρόσφατη και εντυπωσιακή του 20ου αι.

Στην αρχή η θεματολογία περιοριζόταν στη καθημερινότητα. Στη συνέχεια διανθίστηκαν σε θέματα όπως οι κοινωνικές ομάδες, η σεξουαλικότητα, η βία, οι κοινωνικές διαφορές και η σάτυρα. Όσο περνούν τα χρόνια γίνεται ακόμα πιο εμπορευματοποιημένη η τέχνη των comics. Και τη σειρά τους παίρνουν οι Marvel Entertainment και η DC με χαρακτήρες που είναι πασίγνωστοι με κυριότερους τον Spiderman, Superman, Batman, Wonder Woman, Flash, τους X-Men, τους Fantastic Four, τον Hulk, τον Iron Man, τον Captain America και πολλούς άλλους.

Ο τίτλος της έκθεσης – We could be heroes – τονίζει τη σημασία των ηρώων στην εποχή μας. Γενικά, ως ήρωας χαρακτηρίζεται το πρόσωπο που, έχοντας έρθει αντιμέτωπος με ένα σοβαρό πρόβλημα, δυσκολία ή σύγκρουση, επιδεικνύει αρετές όπως: γενναιότητα, αυτοθυσία, σοφία, ευαισθησία για τις ανάγκες των άλλων και τοποθετεί το κοινό συμφέρον ψηλότερα από το ατομικό.

Σύμφωνα με τον Cohen ο ήρωας είναι ένας συνηθισμένος πολίτης που επιδεικνύει μια ασυνήθιστη πεποίθηση και επιμονή στο να πράττει το σωστό. Σε αυτό το πρότυπο αλλα και φυσικά στο πρότυπο των ατόμων με υπερδυνάμεις στηρίχτηκαν όλοι οι δημιουργοί των υπερηρώων.

Η έννοια των υπερηρώων έχει στηριχθεί στην ανάγκη του ανθρώπου να νιώσει την ασφάλεια του “προστάτη”, του ατόμου που με τις υπερδυνάμεις του θα μπορέσει ανα πάσα στιγμή να “σώσει” τον κόσμο απο όλα τα δεινά που συμβαίνουν.

Σκοπός της έκθεσης είναι να προκαλέσει στον επισκέπτη το συναίσθημα της έκπληξης, τη διάδραση μεταξύ επισκέπτη και έργου τέχνης και φυσικά να εντάξει τον θεατή σε έναν άλλο κόσμο, αυτόν τον μοναδικό κόσμο των υπερηρώων και των comics. Η πολυμορφία αυτής της έκθεσης συνιστά την έκπληξη του ματιού, κατα τη διάρκεια της περιήγησης του επισκέπτη στην έκθεση.

Αυτή λοιπόν την προσέγγιση ακολούθησαν οι καλλιτέχνες μας στα έργα τους καθώς και η επιλογή των αυθεντικών prints στηρίχθηκε σε αυτή ακριβώς τη θεωρία. Αμεσότητα – πολυμορφία – έκπληξη. Αυτά είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την έκθεση μας.

Οι καλλιτέχνες που θα λάβουν μέρος σε αυτή την έκθεση είναι:
O Kron, ο Κωνσταντίνος Πάτσιος, ο Γαβριήλ Τομπαλίδης, ο Πέτρος Χριστούλιας, ο Γίωργος Μπότσος και η Ζωή Πανέ. Θα δούμε έργα εμπνευσμένα απο τα Comics και τους σούπερ ήρωες, κάποια με έντονα χρώματα και κάποια άλλα ασπόμαυρα θυμίζοντας αρκετά τη προσέγγιση των σκίτσων. Θα δούμε γνωστούς σούπερ ήρωες μέσα απο τα μάτια του κάθε ζωγράφου, από τον κ. Νυχτερίδα μέχρι τον Spiderman τοποθετημένο σε αναγεννησιακό περιβάλλον. Στον εκθεσιακό μας χώρο θα φιλοξενήσουμε την Comicdom και την εταιρία Jemma Comics που θα είναι κοντά μας με πολλές εκπλήξεις.

We could be heroes γιατί όλοι μας μπορούμε να είμαστε ηρωες του εαυτού μας. Όλοι μας μπορούμε να είμαστε ήρωες για την οικογενεια μας, για τους φίλους, για την κοινωνία μας. Ήρωες που στηρίζουν, που προβληματίζουν, ήρωες που είναι πάντα εκεί, που προστατεύουν που ακούν, που στέκονται και αγαπούν.Μπορούμε όλοι να είμαστε ήρωες χωρίς να είμαστε τέλειοι. Ήρωες με λάθη, με ανασφάλειες και φοβους. Οι “ανθρώπινοι ήρωες”, αυτοί είμαστε όλοι εμείς.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Ιάσων Θεοφαννίδης, Μαριάννα Μαυρουδή

BLENDER GALLERY
Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα,
Τηλ.: 213 0280597

Είσοδος Ελεύθερη 

Facebook Event

Best of internet