Quantcast
guide BOOZE

Η Menace των Satyr Brews είναι η καλύτερη ελληνική IPA μπύρα και δεν το λέμε επειδή είναι φίλοι μας

Ψάξου με νομαδική ζυθοποίηση


LUBEN CREW · 17 Νοεμβρίου 2016

 

 

Τα τελευταία 10-15 χρόνια η μικροζυθοποιία γνωρίζει άνθιση σε Αμερική και Δυτική Ευρώπη. Ο κλάδος ανθεί, όχι μόνο οικονομικά (αυτό είναι το λιγότερο), αλλά δημιουργικά. Τα καλά μικροζυθοποιεία πλέον δεν φτιάχνουν ταβερνομπύρες, αλλά μπυρες που ξεχωρίζουν από τα συνηθισμένα όσο ένα Hyundai από ένα Tesla. Όσον αφορά δε την οικιακή ζυθοποίηση (βαρβαριστί homebrewing), αρκεί μια μικρή δοκιμή για να πείσει και τον πιο άπιστο/άσχετο ότι η χειρότερη σπιτική μπύρα είναι πολλές φορές καλύτερη από τις φθηνές μπύρες του σουπερμάρκετ. Για ακόμα πιο γκαυλωμένες καταστάσεις, υπάρχει και η νομαδική ζυθοποίηση, aka gypsy brewing δηλαδή το επαγγελματικό βράσιμο μπύρας, όταν δεν έχεις επενδύσει να φτιάξεις ένα ζυθοποιείο, αλλά πληρώνεις μία άλλη μικροζυθοποιία να βράσει τη δικιά σου συνταγή στις εγκαταστάσεις της (και μετά να την ωριμάσει στις δεξαμενές της και να την εμφιαλώσει στο δικό της εξοπλισμό).

Το αποτέλεσμα κυκλοφορεί στο εμπόριο σαν δικιά σου μάρκα, με ολόδικιά σου ετικέτα, όπου μόνο στα ψιλά γράμματα δίπλα στα συστατικά, αναφέρει “βράστηκε στις εγκαταστάσεις Χ για λογαριασμό του Ψ”. Είναι ένα δοκιμασμένο και πολύ πετυχημένο μοντέλο σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ είναι προφανές ότι στην Ελλάδα της Κρίσης μπορεί να κάνει θαύματα. Παραδόξως, μέχρι στιγμής ελάχιστοι εδώ το επιχειρούν.

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae

Ανάμεσα στους ελάχιστους αυτούς νομάδες ζυθοποιούς της χώρας μας είναι και τα παιδιά ίσω από την ετικέτα “Satyr Brews” που έβρασαν τις μπύρες τους Menace και Menace v2 στο μικροζυθοποιεί της Μπύρας Χίου.  Επειδή προλάβαμε να δοκιμάσουμε Menace, θέλουμε να δηλώσουμε, χωρίς μεγάλη δόση υπερβολής, ότι η εμπειρία πόσης αυτής της ΙPA (India Pale Ale για τους άσχετοι) σε σχέση με τις αντίστοιχες “μεγάλες”, ήταν για μας κάπως σαν εκείνη τη σκηνή απ’το δυστοπικό δράμα Soylent Green όπου ο Charlton Heston και ο παππούς δοκιμάζουν για πρώτη φορά στη ζωή τους αληθινό φαΐ ενώ έχουν συνηθίσει να τρέφονται με ταμπλέτες  και κωλοχαίρονται λες κι έχουν πιει 7 τσιγάρα:


Τώρα, δεδομένου ότι δεν είμαστε και τίποτα κονοσιέρς της μπύρας, ίσως ο λόγος μας να μην έχει τόσο μεγάλο κύρος για εσάς. Στην περίπτωση αυτή, σας παραπέμπουμε στο Ratebeer.com, τη μεγαλύτερη online πλατφόρμα crowdsourced βαθμολόγησης μπυρών, ζυθοποιείων και μπυρομάγαζων, όπου θα βρείτε τη Menace καρφωμένη στην πρώτη θέση της λίστας “best beers of Greece”. Νοt bad, που θα’λεγε και ο Obama.

 

H Μenace v2 σε μια αποκαλυπτική φωτογράφιση

H Μenace v2 σε μια αποκαλυπτική φωτογράφιση

 

Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία της Menace v2, (τσέκαρε εδώ τα μαγαζιά όπου μπορείς να τη δοκιμάσεις) μιλήσαμε  με τους δύο Σατυρους πισω απο την Satyr Brews και μας τα είπαν όλα έξω απ’τα δόντια:

Luben Crew: Kαλησπέρα παιδιά. Το λοιπόν, πείτε τα όλα έξω απ’τα δόντια.

Satyr Brews: Kαλησπέρα και σε εσάς. Που λέτε, ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε μπύρα στο σπίτι το 2011. Γνωριστήκαμε και γίναμε φίλοι μέσα από την πρώτη κοινότητα Ελλήνων homebrewers, το beer.gr, και σιγά σιγά είδαμε ότι μπορούμε να κάνουμε πράξη κάτι ξεχωριστό. Η δικιά μας προσέγγιση τόσο στις συνταγές της μπύρας όσο και στην επαφή με το κοινό, είναι εντελώς διαφορετική. Όχι επιτηδευμένα. Για εμάς αυτά που κάνουμε είναι τα προφανή, που τόσα χρόνια πέφτουμε απ’ τα σύννεφα που δεν τα κάνουν και οι υπόλοιποι. Είμαστε ένα project θρασύ. Σήμα μας είναι ο Σάτυρος, που για profile pic στο Facebook ανεβάζει σέλφι. Κάφρος, λίγο εγωιστάκος, με χαρακτήρα και προσωπικότητα, που έχει στο τσεπάκι του την πρόκληση.

Satyr Brews, με σήμα το Σάτυρο (art by RTMone)

Satyr Brews, με σήμα το Σάτυρο (art by RTMone)

 

Βέβαια πρώτη μας προτεραιότητα είναι η μπύρα που θα ξεχωρίζει, η μπύρα που θα είναι ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο. Δεν είμαστε ούτε μπύρα ταβέρνας, ούτε μπύρα οικοδομής. Γιατί δεν το προσπαθούν όλοι αυτό; Και ας μην αναφέρει κανείς εδώ τα βραβεία που διαφημίζουν άλλες μικροζυθοποιίες. Μόνο να μυρίσει κανείς τη μπύρα μας, τη Menace, καταλαβαίνει ότι μιλάμε για μέρα με νύχτα. Προκειται για την πρωτη ελληνική πραγματικη IPA, στα αμερικανικα προτυπα και όχι μια αδιάφορη “IPA” που βγαζει ο καθενας σαν αρπαχτη. Στην πρώτη παρτίδα το χημείο του κράτους μας έκανε παράπονα ότι έχουμε βάλει μέσα στη μπύρα ροδάκινα και δεν το δηλώσαμε. Γελάγαμε στα πατώματα. Και η παρτίδα που περιμέναμε να κάνει τον κύκλο της σε ένα με δυο μήνες, εξαντλήθηκε σε δέκα μέρες. Μπήκαμε με τσαμπουκά στο χορό, αγκαζέ με τις μαινάδες μας, να τους ξεφτιλισουμε και να τους δειξουμε how it’s done.

 

H Local Pub στο Χαλάνδρι είναι το βασικό σημείο πώλησης της Menace στην Αθήνα

H Local Pub στο Χαλάνδρι είναι το βασικό σημείο πώλησης της Menace στην Αθήνα

 

Δεν θέλουμε να γίνουμε η μπύρα που θα την ξέρουν όλοι και θα τη βλέπεις στα ράφια των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ. Μας αρέσει να εξελίξουμε αυτό που έχουμε πετύχει τώρα. Όσοι ξέρουν από μπύρα να ξέρουν και εμάς, και να ανυπομονούν να κουμπωθεί η νέα μας παρτίδα στα taps λίγων και εκλεκτών μαγαζιών. Υπάρχουν άνθρωποι που θα αλλάξουν το πρόγραμμά τους για να προλάβουν να έρθουν και να πιουν όση περισσότερη από τη μπύρα μας προλαβαίνουν – πριν εξαντληθεί. Και θα έχουν να τη θυμούνται σαν κάτι ξεχωριστό. Περισσότερα για τη φιλοσοφία μας, γραμμένα σε πιο χαλαρό, non-factual ύφος, στο about της σελίδας μας στο Facebook.

 

menace-v2-local-tap

 

(logo by RTMone)

(logo by RTMone)

 

Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί η δεύτερη μπύρα μας, η Menace v2, σε επιλεγμένα μαγαζιά της Αθήνας και όχι μόνο (υπάρχει διαθέσιμο Google map με μαρκαρισμένα τα σημεία), αυστηρά και μόνο για σερβίρισμα από βαρέλι και κατανάλωση επιτόπου. Με μέγα αρωγό στο εγχείρημα αυτο τη Μασονική Στοά που κινεί τα νήματα εντός και εκτός συνόρων (του οποίου το όνομα δεν θα αναφερθει για ευνοητους λογους), τα ανακοινώσιμα επόμενα σχέδιά μας περιλαμβάνουν το βράσιμο μιας μπύρας για το συγκρότημα Vodka Juniors, καθώς και ένα colab με την κρητική Σόλο, στις αρχές του 2017. Ανυπομονούμε και για τα δύο, θα γίνει χαμός.

 

satyr-logo

 

Αυτή μάλιστα, ήταν μια συνέντευξη έξω απ’τα δόντια. Αν θέλετε να γνωρίσετε από κοντά τους Σάτυρους πίσω απ’την ετικέτα, μπορείτε να το κάνετε απόψε το βράδυ, ανήμερα 17 Νοέμβρη που θα υπογράφουν αυτόγραφα στο πάλκο της Local Pub μαζι με τους έταιρους νομάδες ζυθοποιούς Dark Crops καθώς και τους οικοδεσπότες της τελευταίας βρασιάς των Σάτυρων (Oatmeal Stout παρακαλώ πολύ), τις κουκουβάγιες της Noctua.

Στην υγειά μας ρε παιδιά και #never_brew_sober (συμβουλή των μαστόρων).

Φωτογραφίες: Σταματία-Μαρία Μελέτη

Best of internet