Quantcast
guide BOOZE

The Beer Guide: Μπας και είναι η Αθήνα όντως το νέο Βερολίνο;

Μιλήσαμε τον Νικολά Ραδίση, έναν από τους κορυφαίους έλληνες σύμβουλους της μπύρας και επισκεφτήκαμε μερικά από τα καλύτερα ελληνικά beer house για να το μάθουμε


7 Ιουλίου 2017

Η Αθήνα είναι μια πόλη που μπορεί να μην δα και νέο Βερολίνο ή Λονδίνο όπως οι χιπστερ φιλότεχνοι φίλοι συνηθίζουν να λένε. Είναι όμως μια πόλη που φιλοξενεί όλο και περισσότερες proper μπυραρίες. Πολλές ετικέτες, σωστό σερβίρισμα, εξαιρετικοί μεζέδες, όμορφοι χώροι.

Μιλήσαμε με τον Νικολά Ραδίσης έναν από τους κορυφαίους έλληνες σύμβουλους μπύρας, ιδρυτή της BeerBartender και κεντρικό αρθρογράφο του BeerBartender.gr με σκοπό να μάθουμε πώς προσεγγίζουμε το ζήτημα της μπύρας στην Ελλάδα, και για πολλά άλλα.

Η ελληνική μικροζυθοποιία περνάει ίσως μια απο τις πιο ενδιαφέρουσες φάσεις το τελευταίο διάστημα. Πως βλέπεις αυτή την τάση; Υπάρχουν ετικέτες και ζυθοποιίες που ξεχωρίζεις;

Είναι γεγονός πως η ελληνική ζυθοποιία, όχι μόνο η μικροζυθοποιία διανύει μια άκρως ενδιαφέρουσα περίοδο, με ανακατατάξεις, κρίσεις και συμμαχίες. Αν ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν θα δούμε ότι στην αρχή του αιώνα είχαμε μόλις 4 ζυθοποιίες και μια μικροζυθοποιία. Δεκαεφτά χρόνια μετά έχουμε 3 ζυθοποιίες, μια μεγάλη μικροζυθοποιία και 35 μικροζυθοποιίες. Κάθε μήνα μαθαίνουμε για μια καινούργια, ενώ ακούμε και για μια νέα νομαδική ζυθοποιία (τις λεγόμενες gypsy breweries).

Στην πορεία αυτή έχουμε ήδη απώλειες, με δυο να έχουν αναστείλει την λειτουργία τους, ενώ αρκετές επιβιώνουν δύσκολα και οι ιδιοκτήτες τους αναγκάζονται να μην αφήσουν ή να επιστρέψουν στην προηγούμενη δουλειά τους. Σε αυτό η δύσκολη οικονομική κατάσταση των καταναλωτών, αλλά και η κυβερνητική πολιτική των τελευταίων δυο χρόνων οδήγησαν όχι μόνο την ζυθοποιία, αλλά και την οινοποιία και άλλους κλάδους σε πιο δύσκολες μέρες. Σίγουρα όμως η επιλογή κάποιου να στραφεί προς την βιοτεχνία ζύθου, είναι θετική. Η αντοχή της μικροζυθοποιίας όμως εξαρτάται και από την σταθερή ποιότητά της και την συνέπεια παραγωγής και παράδοσης του προϊόντος που ζητάται από την αγορά.

Υπάρχουν ετικέτες που ξεχωρίζουν. Υπάρχουν εταιρείες που χρόνια τώρα προσπαθούν και είναι αρκετά μπροστά. Υπάρχουν και νέες μικροζυθοποιίες που είναι ταχύτατα ανερχόμενες. Φυσικά και υπάρχουν ετικέτες που ξεχωρίζω και αυτό οφείλεται καθαρά στις επιλογές και αποφάσεις των διοικούντων. Δεν γίνεται να διακριθείς δίχως δουλειά και επιμονή, δίχως πλάνο και μέθοδο. Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα πέρα από την Septem, δυνατές είναι οι Voreia, Elixi, Noctua, Chios, Donkey και Kirki. Όλες εκτός από την τελευταία είναι μικροζυθοποιίες.

Τι άποψη έχεις για το do-it-yourself home brewing; Έχεις κάτι να πεις στους αναγνώστες μας που δοκιμάζουν την τύχη τους σε αυτό;

Είναι σαν να ήμουν κατά του μαγειρέματος στο σπίτι και να υποστήριζα αποκλειστικά την επίσκεψη σε επιχειρήσεις για φαγητό. Η επιλογή του homebrewing μπορεί να ξεκινήσει σαν ένα απλό χόμπυ και να εξελιχθεί σε ένα μελλοντικό business opportunity. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Χρόνο, υπομονή και χρήματα θέλει. Φυσικά απαιτεί γνώσεις, οι οποίες προκύπτουν από την ενασχόληση και ανταλλαγή απόψεων. Η συμβουλή μου να έχουν υπομονή και να μην βιάζονται να φτάσουν στο επόμενο επίπεδο. Να ζήσουν την εμπειρία και να απολαύσουν με την παρέα τους τόσο τις μπύρες που φτιάχνουν όσο και τις στιγμές που θα βιώνουν. Θα γνωρίσουν έναν κόσμο, διαφορετικό. Θα δουν την μπύρα από διαφορετική οπτική γωνία και θα καταλάβουν για παράδειγμα ότι κάθε ξανθιά μπύρα δεν είναι απλά μια ξανθιά.

Γιατί ο κόσμος δείχνει ένα αυξημένο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια για τις IPA;

Οι IPA είναι μια τάση που σύντομα θα αλλάξει. Είναι ένα στυλ μπύρας το οποίο γνωρίσαμε και δοκιμάσαμε σε διάφορες παραλλαγές. Δεν υπήρχε στην Ελλάδα, ήρθε στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας και βρίσκεται στο προσκήνιο αρκετά χρόνια. Όπως σε καθετί, η μόδα κάνει κύκλους. Πιστεύω ότι τις IPA θα αντικαταστήσουν οι πιο ξινές γεύσεις για το καλοκαίρι. Κάθε στυλ μπύρας έχει και την εποχή του και πολλά από αυτά τα πίνουμε σε λάθος εποχές. Αυτό αναφέρω και στο τελευταίο τεύχος του Beer & Bar Magazine και γίνομαι επίμονος όπως και κατά την διάρκεια των σεμιναρίων στο BeerLab. Η μπύρα δεν έχει εποχικότητα. Δεν είναι καλοκαιρινή μόνο. Είναι all year around. Τα στυλ της έχουν εποχικότητα. Οι IPA μπορούν να δώσουν την θέση τους τώρα το καλοκαίρι στις Sour Beers και από φθινόπωρο να είναι πάλι «βασικές».

Πόσο διαδεδομένη είναι η γευσιγνωσία της μπύρας στην Ελλάδα; Μπορεί να βρει κάποιος αρκετά μέρη που κάνουν σωστό service της μπύρας, με συνοδεία φαγητού ή χωρίς;

Το σερβίρισμα της μπύρας είναι αρκετά παρεξηγημένο, όχι μόνο στην Ελλάδα. Αναφέρομαι στην θερμοκρασία και το ποτήρι σερβιρίσματος, τον τρόπο και την περίπτωση. Το κάθε στυλ μπύρας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, πολλά είναι κοινά, αλλά η λεπτομέρεια είναι που κάνει την διαφορά. Η μπύρα αντιμετωπίζεται ως ένα αναψυκτικό. Αν αλλάξει αυτή η νοοτροπία τότε θα απολαμβάνουμε ακόμα καλύτερες μπύρες. Στην χώρα μας υπάρχουν μέρη που μπορεί κάποιος να απολαύσει την μπύρα του σωστά. Αν δεν γνωρίζει όμως πώς να το κάνει υπάρχουμε εμείς. Μπορεί να έρθει σε κάποιο από τα σεμινάρια μας στο BeerLab, να διαβάσει πληροφορίες από το www.beerbartender.gr ή να τον βοηθήσουμε εμείς αναλαμβάνοντας την καθοδήγηση και επιμόρφωση της επιχείρησης του. Στις υπηρεσίες που προσφέρουμε είναι και γευστικές δοκιμές τόσο σε επιχειρήσεις για τους επισκέπτες της όσο και στον χώρο μας. Η γνωριμία με νέες ετικέτες και κατ’ επέκταση γεύσεις και αρώματα έχει μεγάλη σημασία για εμάς. Αν γνωρίζει ο κόσμος πώς να ζητήσει και να συνδυάσει θα βοηθήσει και τις επιχειρήσεις. Αν γνωρίζουν οι επιχειρήσεις, θα βοηθήσουν τους καταναλωτές. Είναι αμφίδρομη η σχέση αυτή. Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η ζήτηση για βραδιές γευστικής δοκιμής και food pairing.

BeerLab – www.beerlab.gr
BeerBartender – Βολανάκη 7, Αμπελόκηποι
www.beerbartender.gr


Ο Νικολά Ραδίσης, είναι ιδρυτής της BeerBartender και κύριος αρθρογράφος του BeerBartender.gr. Είναι Σύμβουλος Μπύρας, μέλος του British Guild of Beer Writers και της Ένωσης Μπάρμεν Ελλάδος. Του αρέσει να συζητά για μπύρα και να αναζητά πάντα κάτι νέο, μέσω των ταξιδιών του στο εξωτερικό. Όταν είναι στην Ελλάδα, μεταφέρει τα αποτελέσματα των εμπειριών του, μέσω σεμιναρίων και παρουσιάσεων στο BeerLab, της BeerBartender. Με την εταιρεία του διοργανώνουν τα BeerBartender Awards και International Beer Conference.


Δείτε τον οδηγό μας για μερικά από τα αγαπημένα μας beer house της πόλης:

The Wee Dram Scottish Pub

Wee Dram Scottish Pub

To The Wee Dram Scottish Pub είναι η μοναδική αυθεντική σκωτσέζικη pub της Αθηνάρας και σερβίρει κορυφαίες μπύρες και φοβερά πιάτα, μεταφέροντας τα Highlands στην Πανόρμου. Προσεχώς στο αφιέρωμά μας για τα καλύτερα μπυράδικα της πόλης.

Posted by Luben Guide on Samstag, 24. Juni 2017

To The Wee Dram Scottish Pub είναι η μοναδική αυθεντική σκωτσέζικη pub της Αθηνάρας και σερβίρει κορυφαίες μπύρες και φοβερά πιάτα, μεταφέροντας τα Highlands στην Πανόρμου.

Που θα τη βρεις: Κονισοπούλου 23, Λογοθετίδη
Facebook: The Wee Dram Scottish Pub
Τηλέφωνο: 210 6916509

Ο Αλχημιστής

Αλχημιστής

Αλχημιστής Beer-Food-Coffee: Ένα εξαιρετικό beer house στα Δυτικά που κλείνει αισίως δύο χρόνια! Μας σερβίρει όλες τις κορυφαίες ετικέτες από ελληνική αλλά και ξένη μπύρα και υπέροχους μεζέδες σε έναν τελείως proper χώρο, όλα τα στοιχεία που το κατατάσσουν αυτόματα σε μια απο τις καλύτερες αθηναϊκές μπυραρίες. Φυσικά στον οδηγό μας The Beer Guide.

Posted by Luben Guide on Donnerstag, 6. Juli 2017

Ένα εξαιρετικό beer house στα Δυτικά που κλείνει αισίως δύο χρόνια! Μας σερβίρει όλες τις κορυφαίες ετικέτες από ελληνική αλλά και ξένη μπύρα και υπέροχους μεζέδες σε έναν τελείως proper χώρο, όλα τα στοιχεία που το κατατάσσουν αυτόματα σε μια απο τις καλύτερες αθηναϊκές μπυραρίες.

Hint: Μην χάσετε το πάρτυ του Αλχημιστή για τα γενέθλια του με τον Δημήτρη Μεντζέλο στα decks

Που θα τη βρεις: 25ης Μαρτίου Πετρούπολη
Facebook: Αλχημιστής Beer-Food-Coffee
Τηλέφωνο: 21 6700 4245

Mind The Pub

Mind The Pub

Mind the Pub: Το αγαπημένο στέκι που ντύνει στα μπλέ, κόκκινα και άσπρα την Ηλιούπολη και που φέτος έκλεισε 4 χρόνια. Έχει ό,τι χρειάζεται ένας λάτρης της μπύρας, ΠΑΓΩΜΕΝΑ pints από άπειρες ποικιλίες μπύρας, σωστό φαγητό για να τις συνοδεύσεις, proper χώρο για να τις απολαύσεις. Φυσικά στο αφιέρωμα μας για τα καλύτερα μπυράδικα της πόλης.

Posted by Luben Guide on Montag, 3. Juli 2017

To Μind Τhe Pub θα κλείσει φέτος 4 χρόνια λειτουργίας στη γειτονιά της Ηλιούπολης. Πρόκειται για μια μπυραρία η οποία καθώς εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο προσφέρει πολλά περισσότερα από καλή μπύρα στους φανατικούς πελάτες της.

Το καλό μαγαζί από το πρωί φαίνεται και το Mind the Pub κάνει και εδώ τη διαφορά προσφέροντας φανταστικό καφέ Honduras, τόσο καλό, που άρχισε και το delivery στις γύρω επιχειρήσεις. Το team του Mind the Pub έχει επενδύσει επίσης πολλά στην άνεση του πελάτη, με υπεραναπαυτικά καθίσματα, καναπέδες και μεγάλα ξύλινα τραπέζια για τις παρέες, αν και πρέπει να πούμε πως για αυτό το λόγο πολύς κόσμος σκάει σόλο για να πιεί και να φάει με άνεση.
Η κουζίνα είναι ανοιχτή από τις 11 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ. Μέχρι τις 1.30 το μεσημεράκι μπορείς να πάρεις δυνάμεις για τη μέρα σου με φανταστικό breakfast dish, ομελέτα, French toast και bagel με ολόφρεσκα υλικά της επιλογής σου.

Το μαγαζί είναι μεν συνοικιακό αλλά με πελατεία από όλη την Αθήνα, οι φανατικότεροι εκ των οποίων αράζουν συνήθως στη μεγάλη μπάρα του μαγαζιού, απολαμβάνοντας μεγάλη ποικιλία από μπύρες – οι μισές ελληνικές παρακαλώ – και κάνοντας χαβαλέ με τον ατακαδόρο Γρηγόρη ο οποίος παράλληλα τρέχει να εξυπηρετήσει τον κόσμο που συρρέει.

Ο Φίλιππος έχει επιμεληθεί ένα άψογο μενού εξ ολοκλήρου εμπνευσμένο από Αγγλία, όλο με χειροποίητα υλικά, ακόμα και οι sauce!
Θα το καταλάβεις αρχικά από τα ορεκτικά που θα σε κάνουν να αλληθωρίσεις. Μετά στα βασικά πιάτα σε μεγάλες χορταστικές μερίδες όπως για παράδειγμα το Yorkshire Pork με χοιρινά φιλετάκια ζουμερότατα γιατί έχουν μαριναριστεί σε Jack Daniels, bbq και πατατούλες κομμένες στο χέρι.
Μεγάλη ζήτηση έχουν και οι ποικιλίες, φεύγουν αβέρτα όπως λέει και ο Γρηγόρης, και θα δεις να περνούν διαρκώς από μπροστά σου τεράστια ξύλινα πλατώ με αλλαντικά και τυριά, ζουμερά κρεατικά ή λουκάνικα. Αν θες κάτι πιο light, δοκίμασε από τις σαλάτες τη Ceasar’s Spicy Chicken με τσίλι.
Το πιο δυνατό όμως σημείο του μενού είναι τα burgers του, από 100% μοσχαρίσιο κιμά, βαφτισμένα με ονόματα πόλεων της Αγγλίας. Παράδειγμα το Sheffield BBQ με ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι στο grill, bbq sauce, καπνιστό τυρί και ψημένο bacon, το Newcastle Hells με καπνιστό χοιρινό και μανιτάρια και φυσικά το Manchester Jack.

Aν θελήσεις γλυκάκι να δοκιμάσεις οπωσδήποτε το Nutella cheesecake, μια γαστριμαργική κόλαση, χειροποίητη και αυτή.
Για να πάει καλά η εβδομάδα, το Mind The Pub σου προσφέρει κοκτεηλάρα κάθε Κυριακή και Δευτέρα μόλις με 5.30 ευρώ, ενώ κάθε Τρίτη και Τετάρτη μαζί με το burger σου κάνουν δώρο μία μπύρα για καλή χώνεψη. Φυσικά και όποτε έχει αγώνα θα τον δεις στο Mind the Pub που διαθέτει 4 τηλεοράσεις, απλώς αντί για τον εκφωνητή θα ακούς ψαγμένη brit pop.

Ύστερα από όλα αυτά κατάλαβες πλέον ότι το Mind the Pub δεν είναι απλώς μία συνηθισμένη μπυραρία αλλά ένα all day στέκι για να κάνουν πραγματικό άραγμα πελάτες με άποψη.

Που θα τη βρεις: Ανδρέα Παπανδρέου 13, Ηλιούπολη
Facebook: Mind The Pub
Website: www.mindthepub.gr

Pentagram Beer Shop

Στο Pentagram Beer House & Live Music υπάρχουν σίγουρα 5 λόγοι για να πας: Οι 70 ετικέτες μπύρας, το απίστευτο φαγητό, οι μουσικάρες που παίζουν καθημερινά live & dj set, ο χώρος που τα σπάει και το γλυκύτατο προσωπικό. Όλα αυτά στο Νέο Ηράκλειο.

Pentagram

Στο Pentagram Beer House & Live Music υπάρχουν σίγουρα 5 λόγοι για να πας: Οι 70 ετικέτες μπύρας, το απίστευτο φαγητό, οι μουσικάρες που παίζουν καθημερινά live & dj set, ο χώρος που τα σπάει και το γλυκύτατο προσωπικό. Όλα αυτά στο Νέο Ηράκλειο. Φυσικά στο αφιέρωμα μας στα καλύτερα μπυράδικα της πόλης.

Posted by Luben Guide on Donnerstag, 6. Juli 2017

Που θα τη βρεις: Πράσινου Λόφου 5, Νέο Ηράκλειο
Facebook: Pentagram Beer House & Live Music
Τηλέφωνο: 215 5405339

Beer & Deli

Beer & Deli

Το Beer Deli από το 2011 εκπαιδεύει το ελληνικό κοινό στον μαγικό κόσμο του homebrewing. Στο κατάστημα τους θα βρείτε μια τεράστια γκάμα από μπύρες για κάθε γούστο αλλά και εξειδικευμένο εξοπλισμό για να μάθετε πώς να παρασκευάσετε τη δική σας!

Posted by Luben Guide on Samstag, 1. Juli 2017

Το Beer Deli από το 2011 εκπαιδεύει το ελληνικό κοινό στον μαγικό κόσμο του homebrewing. Στο κατάστημα τους θα βρείτε μια τεράστια γκάμα από μπύρες για κάθε γούστο αλλά και εξειδικευμένο εξοπλισμό για να μάθετε πώς να παρασκευάσετε τη δική σας!

Που θα τη βρεις: Αναγεννήσεως 1, Δάφνη
Facebook: Beer & Deli
Τηλέφωνο: 210 6136700

Arch Beer House

Arch Beer House

Επιστροφή στα βασικά με Arch Beer House (official page) ένα από τα πιο κλασικά rock στέκια της πόλης που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές στο Περιστέρι. Φυσικά στο αφιέρωμά μας για τα καλύτερα μπυράδικα της πόλης.

Posted by Luben Guide on Donnerstag, 29. Juni 2017

Σε ένα ήσυχο πεζόδρομο στο Περιστέρι λίγα μόλις μέτρα από το μετρό (στάση Ανθούπολη) βρίσκεται το Arch Beer House. Πλησιάζοντας διακρίνεις ένα επιβλητικό κτίσμα τύπου κλασικού σαλέ πλαισιωμένο από πανύψηλα δέντρα και κατάφυτους κήπους. Αν είσαι λιγάκι αναποφάσιστος θα δυσκολευτείς να επιλέξεις που θα κάτσεις με την παρέα σου καθώς σου προσφέροντα μοναστηριακοί πάγκοι , άνετα τραπέζια και πολλά σταντ στα 3 διαφορετικά επίπεδα του χώρου. Τα βασικά στοιχεία διακόσμησης όπως πέτρα , ξύλο , βιτρό και τα ιδιαίτερα φωτιστικά δημιουργούν ένα φιλόξενο και ζεστό περιβάλλον.

Θα εκπλαγείς όταν δεις ότι στα 3 μπαρ που έχει η Arch τρέχουν 23 διαφορετικά draughts και σερβίρονται 180 ετικέτες μπίρας εκ των οποίων οι 25 καλύπτουν την ελληνική μικροζυθοποιία .Το Arch team μυημένο στο χώρο της μπίρας είναι πρόθυμο να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις την ιδανική για σένα γεύση.

Αν πεινάσεις σε περιμένουν 30 διαφορετικές γευστικές προτάσεις που μπορείς να απολαύσεις. Προτείνεται ανεπιφύλακτα το μαριναρισμένο και αργά ψημένο χοιρινό κότσι , όπως και το Royal Burger.

Όσο για τη μουσική στο booth της Arch 5 djs εναλλάσσονται και ροκαρουν καθημερινά. Γιατί στο Arch πέρα από τα πάντα για την μπίρα θέλουν να σε μάθουν τα πάντα για τη rock. Εδώ διοργανώνονται και μπιρολατρικά event σε κάθε ευκαιρία, όπως τα Halloween, Octoberfest ,St Patrick’s Day.Φεύγοντας χορτασμένος και απόλυτα ευχαριστημένος έχεις καταλάβει ήδη πως το Arch Beer House δημιουργήθηκε και λειτουργεί εδώ και 24 χρόνια για να σου μεταδώσει με τον καλύτερο τρόπο την αγάπη του για καλή μπίρα.

Που θα τη βρεις: Εθνικής Αντιστάσεως 91, Περιστέρι
Facebook: Arch Beer House
Τηλέφωνο: 210 5752992

Diver Beer House

Diver Beer Restaurant

Καθώς οι θερμοκρασίες εντός λεκανοπεδίου γίνονται απάλευτες, υπάρχει μια πονηρή στοά στην οποία μπορείτε να χωθείτε. Είναι το Diver Beer Restaurant στην Καλλιθέα που βρίσκεται εκεί όταν χρειάζεστε μια παγωμένη μπύρα και θεϊκούς μεζέδες για να τη συνοδέψετε. Στο αφιέρωμά μας για τα καλύτερα μπυράδικα της πόλης.

Posted by Luben Guide on Freitag, 30. Juni 2017

Όταν επισκέπτεσαι το Diver στην πολύβουη Καλλιθέα κάνεις πραγματικά μια βουτιά σε ένα δροσερό και ήσυχο spot. Δεν πρόκειται δηλαδή περί ατυχούς λογοπαιγνίου, καθώς πρόκειται για μία μπυραρία, λιγάκι κρυμμένη, με μία δροσερή αυλή με φυτά και συντριβάνι για “καλό τσι”, χαμηλό φωτισμό, μακριά από τις κόρνες και το καυσαέριο.

Στο Diver θα δεις τους θαμώνες να παραγγέλνουν το ένα πιάτο μετά το άλλο γιατί εκτός από μεγάλη ποικιλία σε δροσερές μπύρες έχει και ένα φανταστικό μενού. Και όσο ο σεφ ετοιμάζει τα πιάτα, ο Μιχάλης αεικίνητος εξυπηρετεί τον κόσμο που καταφθάνει διψασμένος όλες τι μέρες της εβδομάδας.
Ο Μιχάλης είναι 23 χρόνια στον χώρο της μπύρας και από τους πρώτους που στήριξαν την ελληνική ζυθοποιία. Ο κόσμος της μπύρας τον αποκαλεί εγκυκλοπαίδεια της μπύρας, είναι όμως και εγκυκλοπαίδεια της μουσικής καθώς έχει επιμεληθεί προσωπικά το playlist του μαγαζιού με blues και ροκ ψαγμενιές.

Ρώτα λοιπόν τον Μιχάλη αν δυσκολεύεσαι να διαλέξεις μπυρίτσα ανάμεσα στα 8 βαρέλια και τις 80 ετικέτες, εκ των οποίων οι 40 ελληνικές για μια ολοκληρωμένη γευσιγνωσία.

Όπως σε κάθε σωστή pub, εδώ θα συνοδεύσεις τη μπύρα σου με τις νοστιμότατες δημιουργίες του σεφ. Ορεκτικά, ποικιλία με λουκάνικά, ποικιλία κρεατικών, burger και φυσικά τα αγαπημένα πιάτα των θαμώνων, όπως το κοτόπουλο με κάρυ. Κατά καιρούς μπορείς να επωφεληθείς διάφορες προσφορές όπως την τρέχουσα, οπού κάθε Τετάρτη σου προσφέρεται μπύρα και ζουμερό burger μόνο με 7 ευρώ. Και για να σε βοηθήσουμε να την εκμεταλλευτείς στο έπακρο, διάλεξε ένα από τα Burger Mushroom melt, Smoke Mayo Chicken, Honey Mustard. Αν νομίζεις ότι θα καταφέρεις, χτύπα ένα Double Trouble το οποίο μπορείς να φουλάρεις από δύο μέχρι 8 (!!!!) μπιφτέκια.

Το Diver αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή και για το χειμώνα, με μεγάλα ξύλινα τραπέζια, ζεστή διακόσμηση σε κόκκινο καφέ και βαρελάκια μπύρας, ενώ η μεγάλη τοιχογραφία με τους μοναχούς ανάμεσα σε βαρέλια μπύρας προσφέρεται για ατελείωτο σκάλωμα.

Που θα τη βρεις: Δαβάκη 65, Καλλιθέα
Facebook: Diver
Τηλέφωνο: 21 0953 0040

Noctua Beer

H Noctua είναι η μοναδική μικροζυθοποιία που λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας απο τον Αύγουστο του 2016. Ιδρύθηκε απο τέσσερις φίλους που βαρέθηκαν να πίνουν άχρωμες μπύρες μεγάλης κυκλοφορίας και επέλεξαν να αφοσιωθούν στο να φτιάξουν μπύρες που θα δημιουργούν εντύπωση με πιο πλούσια γεύση και αρώματα χρησιμοποιώντας κορυφαίες πρώτες ύλες.

Μια από τις σπουδαιότερες και πιο καλαίσθητες ετικέτες της νέας γενιάς μικροζυθοποιών στην Ελλάδα. Τέσσερις φίλοι που ξεκίνησαν το προτζεκτ μικροζυθοποιία πριν απο δυόμισι περίπου χρόνια, στην αρχή πιο χαλαρά και μετά σε εξαιρετικά σοβαρό επίπεδο. Ξεκίνησαν με δύο μπύρες, την Head Twister και την Night Vision και ήδη δουλεύουν σε τρείς καινούριες συνταγές που θα παρουσιάσουν σύντομα.

Δείτε το αφιέρωμά μας στην Noctua

Hint: Τον Αύγουστο θα βράσουν μια επετειακή μπίρα προκειμένου να τη παρουσιάσουν τον Σεπτέμβρη όπου θα συμπληρώοουν ένα χρόνο λειτουργίας. Θα είναι μια γευστική IPA με τροπικά φρούτα στο άρωμα και τη γεύση. Θα παίξει μεγάλο ρόλο η ανταπόκριση του κόσμου σε κάτι τέτοιο ώστε να εντάξουν μια τέτοια μπίρα στο βασικό κορμό των συνταγών τους στο άμεσο μέλλον.

Be wise, drink craft beer

Περισσότερες πληροφορίες:
Ιάσονας Παναγιωτόπουλος
6974977739, [email protected]

Που θα τη βρεις:
Και φυσικά στο κεντρικό κατάστημα/ζυθοποιείο της Noctua:
Πειραιώς 124, Γκάζι, Αθήνα, 11854

Επίσης στα εξής μαγαζιά στην Αθήνα:

Αμπελοσοφίες (210 3421041)
Sorry Mom Liquer Store (211 0125312)
Οινόσημο (210 9404480)
Κάβα Δροσιά ( 210 8142947)
Ροδίτης (210 4132978)

Beershop.gr

Ένα από τα πιο ενημερωμένα καταστήματα για την μπύρα στην Ελλάδα, μπορείτε να βρείτε κυριολεκτικά εκατοντάδες ετικέτες, να ενημερωθείτε για ό,τι χρειάζετε να ξέρετε για αυτές απο το ειδικευμένο και εξαιρετικά ευγενικό προσωπικό καθώς και να παραγγείλετε Online από το beershop.gr ή να τους επισκεφτείτε στο κατάστημα τους στου Ζωγράφου.

Το κατάστημα ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2010 και εώς και σήμερα κάνει προσιτή τηνποιοτική μπύρα φέρνοντας την στην πόρτα σας με ένα click.

Που θα τους βρείτε: Κλείτου 7, Ζωγράφου
Facebook: Beershop.gr
Τηλέφωνο: 210 7782101

O Μπαμπάς

Κάπου μεταξύ του Μουσείου της Ακρόπολης και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), σε απόσταση αναπνοής από το σταθμό μετρό του Φιξ, αυτός ο μοντέρνος χώρος με το ξεχωριστό, ανάλαφρο ντεκόρ προσφέρεται για κάθε ώρα της ημέρας.

“O μπαμπάς”, από την αρχή της λειτουργίας του (τέσσερα χρόνια τώρα), έχει επενδύσει αρκετά στην ελληνική μπύρα και μικροζυθοποιία. Με συνεχόμενες εναλλαγές guest βαρελιών στις βρύσες του, διάφορα δρώμενα που αφορούν την καλή μπύρα, με προσήλωση, άλλα και υπομονή, έχει προσελκύσει ένα συγκεκριμένο κοινό το οποίο μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο.

Μπορείτε πάντα να επιλέξετε μαζί με το εκπαιδευόμενο προσωπικό του, την μπύρα που σας ταιριάζει μέσα από μία συνεχώς ανανεωμένη beer list ή και από τις guest επιλογές που δίνει κατά καιρούς. “Ο μπαμπάς τον τελευταίο καιρό σας δίνει και τη δυνατότητα να επιλέξετε και να αγοράσετε τις αγαπημένες σας μπύρες για το σπίτι σε τιμή κάβας, από το συνεχώς ανανεωμένο “take away” ράφι του.

Facebook: O MΠΑΜΠΑΣ – Καφετέρια/Μπαρ
Που θα το βρείτε: Φαλήρου 53 – Κουκάκι

Best of internet