Quantcast
ADVERTORIALS

Πώς να το παίξεις ψαγμένος στη συναυλία των Calexico

Luben οδηγός για να κρύψεις την ασχετοσύνη σου


LUBEN CREW · 6 Νοεμβρίου 2015

Επειδή Calexico + ελληνικό κοινό = L.F.E., η μπάντα από την Αριζόνα επιστρέφει στη χώρα μας για δύο συναυλίες – μία στο Fix Factory of Sound της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου και μία στην Αθήνα, στο Fuzz, την επόμενη μέρα.

Γενικά σου προτείνουμε να πας, γιατί τους έχουμε δει live και είναι γαμάτοι.

calexico

Έστω λοιπόν ότι πας. Και τσεκάρεις στο κοινό ένα γκομενέτο που φαίνεται να είναι πολύ fan (τραγουδάει όλους τους στίχους ξερωγώ). Θες να πιάσεις κουβέντα λέγοντας κάτι ενδιαφέρον σχετικά με το συγκρότημα αλλά είσαι άσχετος/η. Κανένα πρόβλημα αγαπητέ/η φίλε/η: To Luben είναι εδώ κι έχει για σένα 5 μικρές μπουκίτσες πληροφορίας για να κάνεις τη δουλειά σου. Διάλεξε μία-δύο απ’αυτές (μην το παρακάνεις), ρίχ’τες την κατάλληλη στιγμή και χωρίς να το καταλάβεις η κουβέντα θα αρχίσει να ρολάρει όμορφα κι ωραία.

Πάμε λοιπόν:

1. Πες για τους Giant Sand

gs-ramp-press-photo

Πριν φτιάξουν τους Calexico, τα δύο βασικά μέλη της μπάντας Joey Burns και John Convertino έπαιζαν στους Giant Sand (ωραία μπάντα – τσέκαρέ τη). Αρκετά γνωστή πληροφορία, αλλά αν σερβιριστεί με την κατάλληλη δόση ελιτισμού παίρνει πολλά μπόνους: Σε κάποια φάση πες “ωραία μπάντα ρε παιδί μου οι Calexico αλλά σαν τους Giant δεν έχει”. Δεν ισχύει καθόλου, αλλά τίποτα δεν είναι πιο σέξι από έναν χίψτερ πρωτοδισκάκια/πρωτοσυγκροτηματάκια σε μια συναυλία.

2. Πες για το όνομά τους

Coat_of_Arms_Mexicali

Η μπάντα πήρε το όνομά της από την πόλη Calexico της California που βρίσκεται στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικό (το’πιασαμε έτσι; California + Mexico). Φουλ ταιριαστό όνομα δεδομένου ότι η μουσική τους συνδυάζει στοιχεία απ’τη μουσική παράδοση και των δύο χωρών κι άλλη μια πληροφορία που οι περισσότεροι που έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο με την μπάντα πιθανότατα γνωρίζουν ΑΛΛΑ εσύ θα παίξεις μπάλα με τη Μexicali. Δηλαδή τη μεξικάνικη πόλη που είναι κολλητά με την Calexico απ’την άλλη μεριά των συνόρων και το όνομά της βγαίνει από το Mexico + California. Γαμάτο; Μετά μπορείς να κολλήσεις και κάτι του στυλ “καλά μιλάμε αυτές οι δύο πόλεις αλληλοσυμπληρώνται όπως εγώ κι εσύ μωρό μου” (η καλύτερα όχι).

3. Πες για τη φάση με τους Τakim

takim_

Μία αρκετά σουρεαλιστική πληροφορία για τους Calexico είναι ότι ανακάλυψαν την ύπαρξη των Ελλήνων Τakim κι ήρθαν Ελλάδα για να ηχογραφήσουν μαζί τους το bonus track “Roll Tango” απ΄τον τελευταίο δίσκο τους “Edge of the Sun”. Για να φανείς φουλ φασαίος/α και μέσα στα πράγματα, μπορείς να προσθέσεις ότι το κονέ μεταξύ των 2 μπαντών έγινε από το Δημήτρη του Lizard Sound Studio (δεν είναι καμιά τρελά inside πληροφορία – σε μια συνέντευξη το είδαμε αλλά αυτό δε χρειάζεται να το αποκαλύψεις).

4. Πες ότι ξεκίνησαν από την Ευρώπη

calexico2

Ο πρώτος δίσκος των Calexico, το “Spoke”, κυκλοφόρησε μόνο σε 2000 κόπιες στην Ευρώπη από την εταιρία Haus Musik. Ο ιδιοκτήτης της Haus Musik, Wolfgang Petters γνώρισε τους Βurns και Convertino σε μια συναυλία των Giant Sand, τους πρότεινε να τους βγάλει 7ιντσο ή δίσκο κι έτσι ξεκίνησαν όλα. Και μετά άρχισαν να τους μυρίζονται στην Αμερική. Να κάτι που δεν ξέρουν πολλοί.

5. Πες κάτι για το Σταύρο Θεοδωράκη

stauros-theodorakhs

Πλάκα κάνουμε. Το ξέρουμε ότι το άκουσμα των πρώτων νοτών του “Stray” σου γεννά μια σχεδόν παβλοφική ανάγκη να μιλήσεις για σακίδια πλάτης και Ποτάμια, κι εμείς άνθρωποι με αυτιά είμαστε. Πρέπει όμως να αντισταθείς – είναι πολύ κλισέ. Δηλαδή αν επιμένεις, πες κανένα “καλησπέρα-καλησπέρα” χωρίς να πάρεις τα μάτια σου απ’τη σκηνή μόλις αρχίσει να παίζει το κομμάτι αλλά μέχρι εκεί.

calexico

 

Βonus μερικά κομμάτια τους για further reading:

Καλή συναυλία / επιτυχία.

Calexico @ Fix Factory of Sound, Θεσσαλονίκη – 13/11
Τιμή εισιτήριου:
26 ευρώ προπώληση – 29 ταμείο

Calexico @ Fuzz Live Music Club, Aθήνα – 14/11
Τιμή εισιτήριου: 27 ευρώ προπώληση – 30 ταμείο

Best of internet