Quantcast
guide BOOZE

Η ιστορία πίσω από τα 5 πιο διάσημα κοκτέιλ

Άχρηστε πληροφορίες για να το παίξετε έξυπνοι την επόμενη φορά που θα τα πίνετε


danaouki-hime · 9 Μαΐου 2014


Martini

 

4bcf56938ccd4b09845aec5b0d618495_7


Το πιο κουλ όλων, το ποτό του Τζέιμς Μποντ, του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, του Τζακ Λόντον, του Μπάουι και γενικά πολλών άλλων γαμάτων τύπων που ξέρουν να τα πίνουν, αφού είναι άλλωστε γνωστό και ως το αγαπημένο ποτό των αλκοολικών. Να τονίσουμε ότι το μαρτίνι είναι ποτό με βάση το τζιν (γι’ αυτό και το αγαπάμε) και όχι την βότκα, που είναι μια συνήθης παρανόηση.

Η προέλευση του αποτελεί ένα μυστήριο αφού οι ειδικοί διαφωνούν, μερικοί υποστηρίζουν πως είναι παραλλαγή ενός πιο ξηρού κοκτέιλ του Μαρτίνεζ που σερβιρόταν από τις αρχές του 1860 στην πόλη Μαρτίνεζ της Καλιφόρνια ενώ μια άλλη θεωρία είναι πως δημιουργήθηκε από τον μπάρμαν Μαρτίνι ντι Άρμα ντι Τάγκια στο ξενοδοχείο Knickerbocker στη Νέα Υόρκη πολύ αργότερα, γύρω στο 1911-1912. Στα χρόνια της ποταπαγόρευσης η ευκολία παραγωγής του τζιν έκανε το μαρτίνι το πιο δημοφιλές κοκτέιλ του 20ου αιώνα. Ας μην συζητήσουμε για το τρεντ που επικρατεί από τα μέσα των 90’s με τα παντός είδος -tini (espresso, apple και λοιπά ασόβαρα ποτά).


Daiquiri

 

3


Το κλασικό καλοκαιρινό κοκτέιλ που το συναντάτε σε κάθε πιθανή γεύση και χρώμα προέρχεται από την Κούβα και συγκεκριμένα έχει το όνομα μιας παραλίας που βρίσκεται κοντά στο Σαντιάγκο. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1896 από ένα Αμερικανό μεταλλωρύχο, ονόματι Jennings Cox, ο οποίος αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει ρούμι (το οποίο πάντα έρεε άφθονο στην Κούβα), επειδή του τελείωσε το τζιν σε μια φιλική μάζωξη στο σπίτι του. Φημολογείται πως o Jennings φοβούμενος πως στους καλεσμένους του δε θα αρέσει το σκέτο ρούμι πρόσθεσε χυμό από λάιμ και ζάχαρη. Και βουαλά! Αργότερα ένας ο γερουσιαστής William A. Chanler που αγόρασε τα μεταλλεία του Σαντιάγκο ενθουσιάστηκε με το κοκτέιλ και το μετέφερε στα κλαμπ της Νέας Υόρκης.


Cosmopolitan

 

20130303-023826


Πολύ πριν το Cosmopolitan βρεθεί στα χέρια της Carrie Bradshaw και των φίλων της στη σειρά Sex & the City ήταν αρκετοί οι μπαρτέντερς που διεκδικούσαν τα εύσημα για τη δημιουργία του. Μπορεί να έχει προέρθει από τη Μινεάπολις, το Μαϊάμι, το Σαν Φρανσίσκο, το Μανχάταν ή το Προβινστάουν της Μασαχουσέτης. Η επικρατέστερη θεωρία είναι πως μια μπαργούμαν από το Μαϊάμι, η Cheryl Cook, προσπάθησε να δημιουργήσει μια παραλλαγή του Martini που θα ήταν πιο δημοφιλής στις γυναίκες. Χρησιμοποίησε Absolut Citron, triple sec, λάιμ και χυμό κράνμπερι για να του δώσει το χαρακτηριστικό ροζ του χρώμα. Η ίδια είχε δηλώσει πως “είναι ουσιαστικά ένα καμικάζι με χυμό κράνμπερι”.


Long Island Ice Tea

 

4


Αυτό το μαγικό κοκτέιλ που μοιάζει με παγωμένο τσάι, είναι εξίσου δροσιστικό αλλά είναι λιγάκι πιο δυνατό (αχεμ!) και είναι η σίγουρη επιλογή για να μεθύσετε γρήγορα σε ένα beach party και να έχετε φριχτό hangover το επόμενο πρωί. Η πιο δημοφιλής και προφανής θεωρία είναι πως δημιουργήθηκε αρχικά στο ξενοδοχείο Oak Beach Inn στο Χάμπτονς της Νέας Υόρκης το 1976, τον Rosebud Butt. Μια άλλη πιο underground εκδοχή είναι πως πρωτοφτιάχτηκε κατά την περίοδο της ποταπαγόρευσης, τη δεκαετία του ’20, στη μικρή πόλη Long Island στο Τενεσί από τον επονομαζόμενο “Old Man Bishop”.


Black Russian

 

5


H μόνη σχέση που έχει αυτό το κοκτέιλ με τη Ρωσία είναι ότι περιέχει βότκα. Κατά τ’άλλα ήταν δημιουργία ενός μπάρμαν στις Βρυξέλλες (ορίστε άλλο ένα πράγμα που αποδεικνύει ότι το Βέλγιο υπάρχει εκτός από τις σοκολάτες), του Gustave Tops, για τη γοητευτική Αμερικανίδα πρέσβειρα του Λουξεμβούργου Perle Mesta μια μέρα που αυτή άραζε στο μπαρ του στο ξενοδοχείο Metropole, στα τέλη της δεκαετίας του ’40. Ανέμειξε βότκα με Kahlua και του έδωσε το όνομα αυτό λόγω του Ψυχρού Πολέμου που μόλις είχε ξεκινήσει. Δεν είναι γνωστό δυστυχώς ποιος αποφάσισε να προσθέσει γάλα στη συνταγή και να δημιουργήσει την παραλλαγή White Russian η οποία έγινε τρομερά διάσημη από τον Dude στην ταινία Big Lebowski το 1998, όπου – bonus άχρηστη πληροφορία – κατεβάζει πολύ κουλ 8 τέτοια (το ένατο δυστυχώς του έπεσε στο πάτωμα).

tumblr_mkadu5hBYd1rvs15yo1_500

Best of internet