Quantcast
THE STREAM

Στη Σουηδία ανακυκλώνουν τόσα πολλά σκουπίδια που εισάγουν και έξτρα απ’ την καλή τους την καρδιά

Και για να εξοικονομήσουν ύλη για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να τα λέμε όλα


THE NEWSROOM · 10 Δεκεμβρίου 2016

Στη Σουηδία τα πράγματα βαίνουν κάπως καλύτερα απ’ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και πώς να μην ισχύει αυτό, όταν μιλάμε για μια χώρα όπου ανοίγουν ακόμα και καταστήματα για ποντικούς;

little-mouse-shop-sweden-9-1

Ένα από τα πράγματα τα οποία θαυμάζει η υπόλοιπη Γηραιά Ήπειρος στην πατρίδα του Marcus Berg και του Jimmy Durmaz είναι η εκπληκτική διαχείριση των σκουπιδιών. Γιατί; Γιατί με το σύστημα ανακύκλωσης των Σουηδών, μόλις 1% των οικιακών απορριμάτων καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, με το υπόλοιπο 99%, παρέα με εισαγόμενα σκουπίδια (γιατί τα γηγενή εξαντλούνται) να ανακυκλώνονται και να χρησιμοποιούνται ακόμα και για την παραγωγή ενέργειας.

recycling-sweden-1

Μετά από το φόρο που επέβαλε στα ορυκτά το 1991, η Σουηδία έπρεπε να αναζητήσει εναλλακτικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τα εθνικά πλάνα ανακύκλωσης που υιοθετήθηκαν στην πορεία να αποφέρουν ένα ικανό ποσοστό της συνολικής αναγκαίας ενέργειας για τη θέρμανση από την καύση των σκουπιδιών. Έστω και αν κάποιοι γκρινιάζουν απέναντι σε αυτό, ισχυριζόμενοι πως κάποια ανακυκλώσιμα προϊόντα “αποσύρονται” πολύ γρήγορα, τη στιγμή που θα μπορούσαν να ξαναχρησιμοποιηθούν πριν καταλήξουν στους κατάλληλους κάδους.

recycling-sweden-3

Η Anne-Carin Gripwall, διευθύντρια επικοινωνίας της Σουηδικής Ένωσης Ανακύκλωσης Αποβλήτων περιγράφει χαρακτηριστικά για το πώς κατέληξε η χώρα της να εισάγει σκουπίδια:

Υπάρχει απαγόρευση υγειονομικής ταφής σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, έτσι, αντί να πληρώνουν πρόστιμα, μας στέλνουν σκουπίδια εδώ και εμείς το παρέχουμε ως υπηρεσία. Θα πρέπει, όμως, σιγά-σιγά να χτίσουν τα δικά τους εργοστάσια και να μειώσουν τα απόβλητά τους, κάτι που χρειάζεται αρκετά σκληρή δουλειά, που εμείς στη Σουηδία κάναμε.

Όσον αφορά, δε, την ενέργεια θέρμανσης από τα απόβλητα, δηλώνει:

Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν λιγότερα απόβλητα σε κάθε χώρα. Αλλά για να χρησιμοποιήσουν την ανακύκλωση για θέρμανση θα πρέπει να διαθέτουν συστήματα τηλεθέρμανσης ή τηλεψύξης, έτσι πρέπει να δημιουργήσουν την υποδομή για κάτι τέτοιο, και αυτό απαιτεί χρόνο.

Κρίμα να μην το ξέρουν οι Απαράδεκτοι να στείλουν πεσκέσι στη Στοκχόλμη, όταν είχε σκάσει το θέμα με τα σκουπίδια στην Αδάμαντος 4.

Best of internet