Quantcast
THE STREAM

Η Μάλτα έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγόρευσε τη «θεραπεία της ομοφυλοφιλίας»

Η επιστημονική κοινότητα της Μάλτας χαιρέτισε την ψήφιση του νομοσχεδίου


THE NEWSROOM · 7 Δεκεμβρίου 2016

Θαρραλέα βήματα προόδου φαίνεται ότι κάνει η χώρα της Μάλτας παρά την καθολική της παράδοση, δίνοντας το θετικό παράδειγμα στην υπόλοιπη Ευρώπη για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της LGBTQI κοινότητας.

Οποιοσδήποτε προσπαθήσει να αλλάξει, να καταπιέσει ή να εξαλείψει τον σεξουαλικό προσανατολισμό ενός ατόμου, θα αντιμετωπίζει πρόστιμο ή φυλάκιση, μετά από το νέο νόμο που ψήφισε η Μάλτα. Με αυτό τον τρόπο, η μικρή μεσογειακή χώρα έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που καταργεί τη “θεραπεία της ομοφυλοφιλίας” αφού η βουλή στη Βαλέτα ψήφισε ομόφωνα ένα νομοσχέδιο που ποινικοποιεί οποιαδήποτε μορφή “θεραπείας” της σεξουαλικότητας των ομοφυλόφιλων.

malta-lgbt-getty

Όπως διαβάζουμε στο Guardian, οι επαγγελματίες του χώρου της Υγείας που υπόσχονται “θεραπεία της ομοφυλοφιλίας” θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα μέχρι και 10.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης μέχρι και ενός έτους, με ελάχιστο πρόστιμο 1000 με 5000 ευρώ, όπως αναφέρει η Malta Today.

H Mάλτα έχει ήδη προχωρήσει σε αρκετές προοδευτικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις απ’ όταν εξελέγη η Σοσιαλιστική κυβέρνηση το 2013 και έχει ανακηρυχτεί από την ομάδα υπεράσπισης ILGA-Europe δύο φορές ως η Ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται περισσότερο τα δικαιώματα των LGBTQI ανθρώπων α

O νέος νόμος επιπλέον ορίζει ότι “κανένας σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου, ή έκφραση φύλου δεν αποτελεί ασθένεια, διαταραχή ή αδυναμία οποιουδήποτε είδους” ενώ ορίζει τα 16 ως τη νέα μικρότερη ηλικία όπου ένα άτομο μπορεί να αιτηθεί αλλαγής φύλου χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων του.

Οι υποστηρικτές της “θεραπείας της ομοφυλοφιλίας” υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιούν συνηθισμένες ψυχολογικές και συμβουλευτικές τεχνικές για να βοηθήσουν τους ομοφυλόφιλους να αλλάξουν οικειοθελώς τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, αλλά αυτές οι πρακτικές καταδικάστηκαν ευρέως.

Στη Μεγάλη Βρετανία, το σύστημα πρόνοιας, το Royal Collage of Psychiatrists και άλλα ηγετικά σωματεία συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας έχουν υπογράψει κοινή δήλωση στην οποία περιγράφουν τις πρακτικές “θεραπείας της ομοφυλοφιλίας” ως ανήθικες, αντιεπιστημονικές και δυνητικά επικίνδυνες.

usa1

Χάρτης των πολιτειών των Η.Π.Α. όπου απαγορεύονται οι πρακτικές “θεραπείας της ομοφυλοφιλίας” σε ανήλικους / Wikipedia

Στις ΗΠΑ, αντίστοιχες πρακτικές θεωρούνται παράνομες για ανήλικους σε αρκετές πολιτείες, ενώ η Αμερικάνικη Ένωση Ψυχιατρικής δήλωσε ότι είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε θεραπεία “βασίζεται στην υπόθεση ότι η ομοφυλοφιλία αυτή καθαυτή είναι ψυχική διαταραχή ή ότι κάποια τεχνική μπορεί να αλλάξει τον σεξουαλικό προσανατολισμό”.

Οι επαγγελματικοί οργανισμοί ψυχολόγων, ψυχιάτρων και οικογενειακών συμβούλων της Μάλτας χαιρέτισαν το νομοσχέδιο το οποίο απαγορεύει αυτό που αποκαλούν “απάνθρωπη πρακτική”, λέγοντας με κοινή τους ανακοίνωση ότι είναι “πολύ περήφανοι που αποτέλεσαν αναπόσπαστο μέρος” της σύνταξης του:

Ως Οργανισμός προωθούμε το σεβασμό και την ισότητα για όλα τα άτομα και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι πελάτες μας μπορούν να απολαύσουν με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο μια θεραπευτική εμπειρία, όπως τους αξίζει.

 

Best of internet