Quantcast
THE STREAM

Ηττήθηκε ο ακροδεξιός υποψήφιος στις αυστριακές εκλογές, νέος Πρόεδρος της χώρας αναδείχτηκε ο Βαν ντερ Μπέλεν

Ο Βαν Ντερ Μπέλεν υποστηριζόταν από τους Αυστριακούς Πράσινους


THE NEWSROOM · 5 Δεκεμβρίου 2016

Με νικητή τον 72χρονο καθηγητή πανεπιστημίου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν τελειώνει ο μακρύς και επεισοδιακός προεκλογικός αγώνας της Αυστρίας. Μετά από ένα χρόνο και τρεις προσφυγές στις κάλπες νέος ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας αναδεικνύεται ο Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος σύμφωνα με το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα απέσπασε ποσοστά 53,3% έναντι 46,7% του υποψηφίου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ.

bellen

Δηλώσεις ανακούφισης από τους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης ακολούθησαν τη νίκη του Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν. Ο Βαν Ντερ Μπέλεν είχε θέσει ανεξάρτητη υποψηφιότητα υποστηριζόμενος από τους Αυστριακούς Πράσινους και θεωρείται ότι η επικράτηση του επί του ακροδεξιού του αντίπαλου είναι σημαντική για το κλίμα που επικρατεί με την ενδυνάμωση της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη. Όπως δήλωσε ο ίδιος την ώρα που ψήφιζε, “Αυτό που έγινε σήμερα εδώ έχει σχέση με όλη την Ευρώπη”, αναφερόμενος προφανώς και στις επερχόμενες Γαλλικές εκλογές και τα αυξανόμενα ποσοστά της Λεπέν.

norbert

Ο Χόφερ σε τρυφερό ενσταντανέ με τη Λεπέν

Ο ακροδεξιός Νόρμπερτ Χόφερ αυτή τη φορά φαίνεται ότι δεν θα αμφισβητήσει τη διαδικασία και θα αποδεχτεί την ήττα του. Όπως έγραψε ο ίδιος στο facebook:

hof-face

Αγαπητοί φίλοι

Σας ευχαριστώ. Με στηρίξατε με θαυμαστό τρόπο και λυπάμαι που δεν είχε καλό αποτέλεσμα. Θα ήμουν καλός φύλακας για την Αυστρία μας.

Συγχαίρω τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία του και ζητώ από όλους τους Αυστριακούς να παραμείνουν ενωμένοι και να δουλέψουν μαζί. Είμαστε όλοι Αυστριακοί, ό,τι κι αν ψηφίσαμε.

Ζήτω η πατρίδα μας η Αυστρία.

Δικός σας

Νόρμπερτ Χόφερ

 

Ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν είναι ο πρώτος ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας στη μεταπολεμική ιστορία της, ο οποίος δεν προέρχεται από ένα εκ των δύο κομμάτων που κυβερνούν τη χώρα μετά το 1945, το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα. Ο ίδιος ήταν στο παρελθόν επικεφαλής του κόμματος των Πράσινων της Αυστρίας. Μετά την εκλογική του επικράτηση, ο Βαν Ντερ Μπέλεν θα ορκιστεί στις 26 Ιανουαρίου. Η θέση του Προέδρου της Αυστρίας έχει μείνει κενή μετά τις προηγούμενες εκλογές που έγιναν τον Ιούλιο του 2016, αφού ο δεύτερος γύρος εκλογών ακυρώθηκε από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο μετά από παρέμβαση της ακροδεξιάς.

Βέβαια στην Αυστρία ο ρόλος του προέδρου είναι εθιμοτυπικός, σε αντίθεση με τη Γαλλία όπου την ερχόμενη άνοιξη θα αναδειχθεί ο διάδοχος του Ολάντ. Η μάχη θα δοθεί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ανάμεσα στον Φιγιόν και την Λεπέν, την ώρα που αριστερά στη χώρα βρίσκεται σε σύγχυση. Η Λεπέν εννοείται ότι στήριξε τον σκροδεξιό Χόφερ και έστειλε μήνυμα υποστήριξης την Κυριακή.

O Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έστειλε τα συγχαρητήριά του στο νέο Πρόεδρο της Αυστρίας μέσω twitter.

Πηγή: cnn, iefimerida

Best of internet