Quantcast
THE STREAM

ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ: Η κλιματική αλλαγή ίσως να έχει εξαφανίσει τον καφέ μέχρι το 2080

Η αυξανόμενη θερμοκρασία, οι υπεραναπτυσσόμενοι μύκητες και τα έντομα απειλούν για τα καλά το πρωινό σας εσπρεσάκι


Bobol Gordello · 3 Δεκεμβρίου 2016

Το ξέρουμε ότι η φάση δεν προχωρά και πολύ καλά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά οι νέες προβλέψεις των ειδημόνων είναι πραγματικά μαύρες: η κλιματική αλλαγή απειλεί να εξαφανίσει τον καφέ από τον πλανήτη ως το 2080, αν δεν αλλάξει κάτι στην πορεία που έχουν πάρει το global warming και τα συναφή, σύμφωνα με την Αυστραλιανή ΜΚΟ “The Climate Institue”.

Coffee Beans

Υπολογίζεται ότι το 50% των κατάλληλων για καλλιέργεια καφέ εκτάσεων ανά την υφήλιο δε θα μπορεί να υποστηρίξει το σκοπό του μέχρι το 2050, λόγω της αυξανόμενης θερμοκρασίας, των μυκήτων και των εντόμων που αναπτύσσονται σε αυτό το έδαφος. Το ίδιο, μάλιστα, φέρεται να ισχύει σε άξονα 70 χρόνων και για τις άγριες ποικιλίες τύπου Arabica. Το πρόβλημα, φυσικά, γίνεται ακόμα πιο σοβαρό, αν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου 120.000.000 άνθρωποι εξαρτώνται από τη βιομηχανία του καφέ.

61031-adapt-768-1

Αναμένεται, μάλιστα, σχετικά άμεση επίπτωση της απειλής αυτής τόσο στο άρωμα, τη γεύση αλλά και την τιμή των ποικιλιών καφέ. Το καμπανάκι έχει χτυπήσει ήδη από το 2012, όταν το κύμα μυκήτων που χτύπησε τις φυτείες της Κεντρικής Αμερικής προκάλεσε μια μείωση της τάξεως των 2,7 εκατομμυρίων σάκων κόκκων καφέ, επιφέροντας οικονομικές απώλειες ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

_dsc6238-copy-2-thumb-large

Αλλά δεν είναι μόνο οι μύκητες που απειλούν το εσπρεσάκι σας, αλλά και διάφορα έντομα, όπως ο “coffee berry borer”, ο οποίος έχει διαδοθεί αρκετά καταστρέφοντας προηγούμενα ασφαλείς φυτείες σε υψόμετρα κάτω των 1.500 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, με αναφορές να κάνουν λόγο πως στο Κιλιμάντζαρο εντοπίστηκε το έντομο σε υψόμετρο 300 μέτρα ανώτερο σε σχέση με κάποιες δεκαετίες πριν.

tanzania2-2

Ο Jim Hanna, διευθυντής βιωσιμότητας των Starbucks, αναφέρει χαρακτηριστικά:

Αυτό που βλέπουμε σαν εταιρεία, κοιτάζοντας, 10, 20, 30 χρόνια πίσω – αν οι συνθήκες παραμείνουν ως έχουν – είναι ένας πιθανά πολύ σημαντικός κίνδυνος για την αλυσίδα προμήθειάς μας. Αν καθίσουμε και περιμένουμε μέχρι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνουν τόσο σοβαρές ώστε να απειλήσουν στην πράξη την προμήθειά μας, τότε βρισκόμαστε σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του Mario Cerutti της Lavazza:

Έχουμε ένα σύννεφο που σουλατσάρει πάνω από τα κεφάλια μας. Είναι δραματικά σοβαρή η κατάσταση. Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να έχει πολύ δυσμενή επίπτωση και, μάλιστα, αρκετά βραχυπρόθεσμα. Δεν έχει να κάνει πια με το μέλλον. Έχει να κάνει με το παρόν.

coffeebanana

Αυτό που διαφαίνεται στο μέλλον της παραγωγής καφέ στο άμεσο μέλλον είναι μια στροφή που θα δει τους παραγωγούς να μετακινούνται από τον ισημερινό προς μεγαλύτερα υψόμετρα, με κόστος, φυσικά, την επίδραση σε δασικές εκτάσεις και την κόντρα με τους εκεί γαιοκτήμονες κλπ.

Γρηγορείτε, το οικολογικό ΠΑΣΟΚ τα χει πει.

kritonoriz

 

Best of internet