Quantcast
THE STREAM

Ο Αλέξη Τσίπρας τελικά εκφώνησε επικήδειο λόγο για τον Φιντέλ Κάστρο χωρίς ισπανική προφορά (VIDEO)

Μάλιστα συνέκρινε την Κουβανική επανάσταση με την Ελληνική


THE NEWSROOM · 30 Νοεμβρίου 2016

Σε ένα έκτακτο ταξίδι στην Κούβα έφυγε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να εκφωνήσει επικήδειο στην κηδεία του Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο.

imagehandler

Ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόταν από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Κούβας, Νίνα Κασιμάτη, ενώ ο Τσίπρας ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφτηκε την Κούβα για την κηδεία του Φιντέλ.

Την ίδια ώρα που στην Αθήνα γίνονται διεργασίες και δείπνα στα οποία διαπραγματεύονται τα εργασιακά στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, με τον επικήδειο που εκφώνησε, “μίλησε στην καρδιά των Κουβανών” που είχαν συγκεντρωθεί στην εκδήλωση στη μνήμη του Φιντέλ Κάστρο.

Με φόντο το μνημείο του εθνικού ήρωα της Κούβας, Χοσέ Μαρτί, ο Τσίπρας βρέθηκε στην πλατεία της Επανάστασης για να μιλήσει προφανώς για τον Φιντέλ και την Κούβα, αλλά και για την Ελλάδα και την Ευρώπη και για το δρόμο προς το σοσιαλισμό, ενώ συνέκρινε την Ελληνική Επανάσταση με την Κουβανική.

Ο Α. Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων στον επικήδειο λόγο του:

Γιατί όπως ο κουβανικός, έτσι και ο ελληνικός λαός δε δίστασε σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας να σηκώσει το ανάστημά του και να παλέψει κόντρα σε ισχυρούς και παντοδύναμους αντιπάλους, για να διεκδικήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του.

Μας έμαθε [ο Κάστρο]  ότι η μάχη για τον κοινωνικό μετασχηματισμό είναι μια μάχη διαρκής και απαιτεί μεγάλες θυσίες, όπως αυτές που με ηρωισμό καταβάλετε, τα δύσκολα χρόνια του εμπάργκο, που επιβλήθηκε στη χώρα σας ως διαρκής εκβιασμός και ως τιμωρία. Και μπορεί εμείς στην Ευρώπη να μη μπορούμε να φανταστούμε τις δυσκολίες που εσείς περάσατε, έχουμε όμως κι εμείς του δικούς μας δυνάστες. Την απάνθρωπη λογική των νόμων της αγοράς και του νεοφιλελευθερισμού. Και δίνουμε και εμείς από τη μακρινή Ελλάδα, τον δικό μας αγώνα για τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια.

cuba_tsipras

Αμέσως μετά τον επικήδειο λόγο του, ο πρωθυπουργός είχε θερμό εναγκαλισμό με το σημερινό πρόεδρο της Κούβας και αδελφό του εκλιπόντος, κ. Ραούλ Κάστρο, επίσης είχε χειραψία με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας κ. Νικολάς Μαδούρο.

 

Best of internet