Quantcast
THE STREAM

Νεκρή μια γιαγιά με το εγγόνι της στο hotspot της Μόριας μετά από έκρηξη φιάλης υγραερίου

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η έκρηξη σημειώθηκε όταν η 66χρονη μαγείρευε


THE NEWSROOM · 25 Νοεμβρίου 2016

Μια 66χρονη γυναίκα και το 6χρονο εγγόνι της, Κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράκ τραυματίστηκαν θανάσιμα χτές το βράδυ στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στη σκηνή τους.

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 11 το βράδυ όταν, σύμφωνα με μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξερράγη φιάλη υγραερίου την ώρα που μέσα στη σκηνή της μαγείρευε η 60χρονη και το εγγόνι της κοιμόταν δίπλα της. Και οι δυο εγκλωβίστηκαν μέσα στην πλαστική σκηνή και κάηκαν ζωντανοί.

Στιγμιότυπο από την πυρκαΪά στο HOT SPOT της Μόριας  που προκλήθηκε πιθανά από ατύχημα είχαμε δύο νεκρούς και δύο τραυματίες Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016. Δύο νεκροί και δύο σοβαρά τραυματισμένοι είναι ο απολογισμός από έκρηξη, πιθανά φιάλης υγραερίου, στο hot spot της Μόριας στη Μυτιλήνη. Από την έκρηξη έχουν σκοτωθεί μία γυναίκα και ένα παιδί, ενώ σοβαρά εγκαύματα έχουν υποστεί άλλη μια γυναίκα και ένα παιδί. Η φωτιά που ακολούθησε της έκρηξης κατακαίει μεγάλο μέρος του καταυλισμού και έχει πάρει μεγάλη έκταση –κατά πολύ μεγαλύτερη από την προηγούμενη που είχε καταγραφεί- με αποτέλεσμα πολλοί μετανάστες να είναι εκτός του κέντρου. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/STR

Ενας τετράχρονος και μια 30χρονη που είχαν υποστεί εγκαύματα από την πυρκαγιά μεταφέρθηκαν αργά τη νύχτα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-27 στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα.
Αμέσως μετά το τραγικό συμβάν ξέσπασαν γενικευμένα επεισόδια μέσα στον καταυλισμό και χρειάστηκε η επέμβαση των ΜΑΤ προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση. Για λόγους ασφαλείας ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν σε δομές εκτός του hot spot.

moria11

Tραυματίες από τη χτεσινή πυρκαγιά όπως έχουν μεταφερθεί στοενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο». Φωτογραφία: emprosnet.gr

 

Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα στις διπλανές σκηνές, δεδομένου του ότι στο hotspot επικρατεί το αδιαχώρητο. Συνολικά διαμένουν περισσότεροι από 4.500 μετανάστες και πρόσφυγες κάθε ηλικίας και από δεκάδες εθνικότητες της Ασίας και της Αφρικής, κυρίως σε καλοκαιρινές σκηνές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής:

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Αλλοδαπών, στην Τοπική Κοινότητα Μόριας, του Δήμου Μυτιλήνης στο Νομό Λέσβου. Η πυρκαγιά, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ξεκίνησε από τη χρήση φιαλιδίου υγραερίου, εντός σκηνής, προξένησε τον θανάσιμο τραυματισμό μιας γυναίκας και ενός ανήλικου αγοριού, καθώς και το σοβαρό τραυματισμό επίσης μιας γυναίκας κι ενός ανήλικου αγοριού, οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί πριν την επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Στην κατάσβεσή της, για την οποία ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας στις 22:20 χθες, μετέβησαν 12 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με πέντε οχήματα.

Για το ανωτέρω περιστατικό και τα αίτια της πυρκαγιάς προανάκριση διενεργείται από το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα.

Συγκλονισμένος από την πυρκαγιά, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ δεσμέυτηκε ότι η κυβέρνηση θα εντείνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες για ασφάλεια και ποιότητα ζωής στα κέντρα φιλοξενίας:

Είμαι συγκλονισμένος, όπως ολόκληρος ο ελληνικός λαός, από το τραγικό συμβάν στη Μόρια. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους οικείους των ανθρώπων που χάθηκαν. H Ελληνική Κυβέρνηση δίνει σε δύσκολες συνθήκες έναν αποφασιστικό αγώνα για την ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, και θα εντείνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες για ασφάλεια και ποιότητα ζωής στα κέντρα φιλοξενίας.

Φωτογραφίες: ΑΠΕ ΜΠΕ / STR

Best of internet