Quantcast
THE STREAM

Μένουμε Αμερική: Έρχεται στην Ελλάδα το Black Friday στις 25 Νοεμβρίου

Μεγάλες εκπτώσεις και ποδοπατήματα όπως κάνουν και στον ανεπτυγμένο κόσμο


LUBEN CREW · 22 Νοεμβρίου 2016

Αυτή η ευλογημένη γωνιά νοτιανατολικά της Ευρώπης ανασυντάσσει τις δυνάμεις τις και παρά τις δυσκολίες και τα απανωτά μνημόνια, δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από την πολιτεία του South Park, για παράδειγμα.

Ο λόγος γίνεται για το αμερικάνικο έθιμο του “Black Friday”, το οποίο έρχεται αισίως και από τα μέρη μας. Το Black Friday ξεκίνησε το 1932 από τις ΗΠΑ και πραγματοποιείται πάντα την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών και σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου ενόψει των Χριστουγέννων. Τα τελευταία χρόνια βέβαια το Black Friday έχει εξελιχθεί σε τετραήμερο εκπτώσεων, αφού συχνά τα καταστήματα ανοίγουν από το χάραμα της Παρασκευής και λειτουργούν ολόκληρο το Σαββατοκύριακο.

2390e7eb00000578-2852585-scrum_down_customers_push_each_other_out_of_the_way_as_the_crowd-72_1417213372623

Οι εκπτώσεις συνήθως είναι τόσο συμφέρουσες, ώστε στα καταστήματα προκύπτουν χαοτικές καταστάσεις που πολλές φορές καταλήγουν ακόμα και σε θανάτους ή τραυματισμούς.

Υπάρχει μάλιστα και το blackfridaydeathcount.com το οποίο μετράει τους θανάτους και τους τραυματισμούς που προκύπτουν από τα “Black Friday”

deathcountbf

Στον ένδοξο τόπο μας, μπορεί να είμαστε εντελώς άμπαλοι με το Thanksgiving, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουμε βιώσει και εδώ σκηνές που θυμίζουν Black Friday, όπως τότε που επίδοξοι και επίδοξες αθλέτικ φιτ αθηναίοι είχαν κλείσει σχεδόν το ένα ρεύμα της Κατεχάκη για να διεκδικήσουν μια ετήσια γυμναστηριακή συνδρομή με μεγάλη έκπτωση.

Κάπως έτσι, το 2016, 84 χρονάκια αφού ξεκίνησε το έθιμο της Μαύρης Παρασκευής στις ΗΠΑ, την ερχόμενη Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016, αναμένεται να δούμε Μαυροπαρασκευιάτικα σκηνικά σε αρκετές αλυσίδες, πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα της Ελλάδας, αφού ήδη μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων με προϊόντα τεχνολογίας και βιβλίων διαφημίζει τις εκπτώσεις στο πλαίσιο του Black Friday, ενώ άλλα πολυκαταστήματα έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετέχουν και αυτά στο Black Friday με γενναίες εκπτώσεις.

Βέβαια ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΒιβλίουΧάρτου και Ψηφιακών Μέσων Αττικής αναφέρει σε κείμενό του τις έντονες αντιδράσεις του απέναντι στην επερχόμενη “Μαύρη Παρασκευή”:

Οι καταναλωτές, που μπορεί να περιμένουν και ώρες έξω από τα μαγαζιά για να προλάβουν τις προσφορές, καταλήγουν να ποδοπατιούνται και να πλακώνονται κυριολεκτικά μεταξύ τους. Και βέβαια η μανία τους παίρνει σβάρνα και τους εργαζόμενους, που πέρα από τον υψηλό και εντατικοποιημένο φόρτο εργασίας που τους επιβάλλεται στο πλαίσιο της “black Friday”, έχουν να εξυπηρετήσουν-αντιμετωπίσουν τους λυσσασμένους καταναλωτές.

Επιπλέον στελέχη της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών εμφανίστηκαν κατηγορηματικά αντίθετα στην ιδέα της Black Friday, σύμφωνα με την Καθημερινή και τόνισαν ότι δεν πρόκειται να προτρέψουν τις επιχειρήσεις – μέλη του συλλόγου να συμμετέχουν σε αυτή την ενέργεια, αναφέροντας ότι η συνολική περίοδος των εκπτώσεων είναι ήδη πολύ μεγάλη με συνέπεια να μην αντέχουν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις το κόστος συμμετοχής και στην Black Friday. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι οι προσφορές στις οποίες θα προβούν οι αλυσίδες που θα συμμετέχουν στην Black Friday πιθανότατα θα είναι παραπλανητικές.

Best of internet