Quantcast
THE STREAM

Τουρκία: Αθώος θα κρίνεται όποιος κακοποιεί σεξουαλικά ανήλικη, αλλά την παντρεύεται στη συνέχεια

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Ερντογάν, που ψηφίστηκε την Πέμπτη επί της αρχής


THE NEWSROOM · 19 Νοεμβρίου 2016

Κόκκινο έχει βαρέσει η προοδευτικότητα στη γείτονα χώρα Τουρκία: λίγες εβδομάδες μετά τη σύλληψη βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, η τουρκική κυβέρνηση πρότεινε, παίρνοντας μόνο τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος, νομοσχέδιο που αναστέλλει την καταδίκη δράστη σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου, στην περίπτωση που εκείνος παντρευτεί το θύμα του.

gettyimages-55905655-640x480

Το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής, επιτρέπει την αναστολή της καταδίκης ενός άντρα για “σεξουαλική επίθεση εναντίον ανηλίκου, εφόσον διαπράχθηκε χωρίς τη χρήση βίας, απειλής η οποιασδήποτε άλλης μορφής παραβίασης της θέλησης”, με την προϋπόθεση ότι θα αποκαταστήσει με γάμο το θύμα του.

turkey-feminist-protest-getty

Οι κυβερνώντες διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι η υπεράσπιση των έγγαμων ανηλίκων, καθώς “οι γάμοι ανηλίκων είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα”, όπως δηλώνει ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης, Bekir Bozdağ.

Οι γάμοι ανηλίκων είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα. Όταν ένα παιδί γεννιέται από αυτή την ανεπίσημη σχέση, ο γιατρός ενημερώνει τον εισαγγελέα και ο σύζυγος στέλνεται στη φυλακή, προκαλώντας οικονομικές δυσκολίες στη μητέρα και το παιδί. […] Οι άνδρες αυτοί δεν είναι βιαστές.

bekir-bozdag-1

Bekir Bozdağ

Οι δηλώσεις του Υπουργού αλλά και όλη η ρητορική της κυβέρνησης ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων των παιδιών, πολίτες αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης. Βουλευτής της Κεμαλικής Κεντροαριστεράς δήλωσε στο Twitter, με hashtag #TecavuzMesrulastirilamaz (Δε μπορούμε να νομιμοποιήσουμε το βιασμό): “Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) πέρασε νομοσχέδιο που συγχωρεί όσους παντρεύονται το παιδί που βίασαν”. Την ίδια στιγμή, σε πιο έντονο ύφος κινείται δήλωση της εκπροσώπου της Διεθνούς Αμνηστίας, Ruhat Sena Akşener:

Ο υπουργός Δικαιοσύνης χρησιμοποίησε την έκφραση “σεξουαλική επίθεση χωρίς εξαναγκασμό”. Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να προσθέσουμε κάτι άλλο.

_92504733_gettyimages-587179202

Οι γάμοι ανηλίκων είναι συχνό φαινόμενο, ιδίως στα ανατολικά της χώρας, με τα νεαρά κορίτσια σπάνια να μπορούν να υπερβούν τις πιέσεις του περιβάλλοντός τους και να γλυτώσουν το γάμο. Το νέο σχέδιο νόμου, το οποίο θα ξανατεθεί σε ψηφοφορία την ερχόμενη Τρίτη, αναμένεται να αλαφρύνει όσους υπόκεινται σε σχετικές κατηγορίες από το 2005 μέχρι τις 16 Νοεμβρίου του παρόντος έτους. Στη γείτονα χώρα, πάντως, ήδη έχουν αρχίσει διαδηλώσεις απέναντι στο κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Erdogan.

Best of internet