Quantcast
THE STREAM

Χωρίς τη σημαία της Ε.Ε. εμφανίστηκε σε διαδικτυακό διάγγελμα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι

Ανεβαίνει ο πολιτικός πυρετός στην Ιταλία ενόψει του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση


THE NEWSROOM · 13 Νοεμβρίου 2016

Διαδικτυακή συζήτηση είχε χθες με τους Ιταλούς πολίτες ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ενόψει του δημοψηφίσματος που έχει προκηρυχθεί στη χώρα για τις 4 Δεκέμβρη, που αφορά τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται από την κυβέρνηση. Ο Ρέντσι προσδοκά ένα αποτέλεσμα υπέρ των μεταρρυθμίσεων, που θα του δώσει αβάντα για να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος με την Ευρωπαϊκή Ένωση (πιάνει το κόλπο απ’ όσο θυμόμαστε από την ελληνική εμπειρία).

thriamveftiki-anadeixi-tou-mateo-rentsi-sta-inia-tis-italikis-kentroaristeras

Στο πλάνο, όμως, το οποίο εμφανιζόταν στους δέκτες των Ιταλών πολιτών έλειπε κάτι που δε συνηθίζεται να λείπει από σχετικές φάσεις: η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ματέο Ρέντσι, σύμφωνα με τις οδηγίες του επικοινωνιολόγου Τζιμ Μεσίνα (συντελεστής στην επανεκλογή Ομπάμα το 2012), εμφανίστηκε στο διαδικτυακό του διάγγελμα πλαισιωμένος μόνο από 6 Ιταλικές σημαίες και καμία της Ε.Ε.

12s1rents-thumb-large

Πολιτικοί αναλυτές αξιολογούν πως το δημοψήφισμα είναι κρίσιμο για το μέλλον της πρωθυπουργίας του Ρέντσι, θεωρώντας πως μια οριακή ήττα των μεταρρυθμίσεων θα είναι αποδεκτή, όχι όμως και μια κατά κράτος ήττα. Ιδού και μερικά σχόλια που ήγειρε η εμφάνιση Ρέντσι χωρίς σημαία Ε.Ε.:

Ας το παραδεχθούμε, αυτή τη στιγμή η Ενωση και το σύμβολό της διέρχονται περίοδο χαμηλής δημοτικότητας. (εφημερίδα Il Tempo)

Πρόεδρε, όταν η Ευρώπη γίνεται των αγορών και όχι των λαών, αυτό είναι το αποτέλεσμα. (random αναγνώστης)

Μετά αποκαλείτε λαϊκιστή τον Γκρίλο; (random αναγνώστρια)

Εύχομαι στις 4 Δεκεμβρίου η Ιταλία να απαλλαγεί από σας! (random αναγνώστης)

Πάντως, η σημαία της Ε.Ε. εξακολουθεί να ανεμίζει κανονικά στην πρόσοψη του πρωθυπουργικού γραφείου.

Best of internet