Quantcast
THE STREAM

Ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για τις συλλήψεις βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP χτες στην Τουρκία

Η κατάσταση στην Τουρκία του Ερντογάν είναι κάθε μέρα και χειρότερη


felix · 4 Νοεμβρίου 2016

Ραγδαίες οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα Τουρκία στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος το καλοκαίρι, της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με τις δυνάμεις του PKK στο τουρκικό Κουρδιστάν και των νέων εμπλοκών των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας τόσο στο βόρειο τμήμα της Συρίας, όπου εισέβαλλε πριν από ένα μήνα περίπου, αλλά και στο Ιράκ, όπου σύμφωνα με φήμες θα είναι το νέο μέτωπο που θα ανοίξει η κυβέρνηση Ερντογάν.

Mideast-Turkey-Syria_Horo

Xτες το βράδυ, μετά από αστυνομική επιχείρηση κατά παραγγελία εισαγγελέα, συνελήφθησαν οι δύο πρόεδροι του αριστερού και φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ  με τις κατηγορίες της συμμετοχής στο πραξικόπημα και της ενθάρρυνσης της τρομοκρατίας, παρότι το HDP έχει συνυπογράψει κοινή δήλωση όλων των πολιτικών κομμάτων της Τουρκίας (και του κυβερνώντος κόμματος AKP) ενάντια στο πραξικόπημα.

Οι δύο ηγέτες του τρίτου μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος στην Τουρκία βρίσκονται υπό προσωρινή κράτηση και στάλθηκαν να καταθέσουν σε δικαστήριο της νοτιοανατολικής επαρχίας Ντιγιαρμπακίρ. Εκτός από τους δύο συμπρόεδρους, έχουν συλληφθεί και άλλοι 12 βουλευτές του κόμματος, ενώ δύο διέφυγαν επειδή βρίσκονται στο εξωτερικό και ένας αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ. Δεν είναι απίθανο να συλληφθούν τελικά όλοι.

Όταν του ζητήθηκε να καταθέσει ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς δεν απάντησε καμία από τις ερωτήσεις του ανακριτή, επαναλαμβάνοντας μόνον ότι «δεν επιθυμεί να συμμετέχει στη νέα δικαστική θεατρική παράσταση».  Οι συλλήψεις των δύο προέδρων και των βουλευτών του κόμματος έχουν προξενήσει έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη, από θεσμικούς αξιωματούχους της ΕΕ ως μέλη και στελέχη πολιτικών κομμάτων από μεγαλό κομμάτι του πολιτικού φάσματος.

14991908_816357835134571_1313227772364036771_n

Το δε HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών) ανακοίνωσε τα εξής:

«Την περασμένη νύκτα, ο διωγμός τον οποίο διεξάγει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του κόμματός μας έφθασε σε νέα ύψη με τη σύλληψη των συμπροέδρων μας Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεντάγ»

«Αυτό σηματοδοτεί το τέλος της δημοκρατίας στην Τουρκία»

Η Τουρκία μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου βρίσκεται ακόμα υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία δίνει πρόσθετες εξουσίες στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνηση του κόμματος του, AKP. Χρησιμοποιώντας αυτές ακριβώς τις εξουσίες που του δίνουν τη δυνατότητα να παρακάμπτει το κοινοβούλιο όπως αυτός θέλει, ανεστάλησαν οι ασυλίες των βουλευτών του HDP.

570caab5c46188ba558b458e

Η κατάσταση στην Τουρκία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο θυμίζει ολοένα και περισσότερο εμφύλιο πόλεμο. Από τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε δημόσιους χώρους και τις στοχευμένες βομβιστικές επιθέσεις του ISIS και αγνώστων στις συγκεντρώσεις του HDP, το πογκρόμ συλλήψεων και απολύσεων  απέναντι σε κρατικούς υπάλληλους (όχι μόνο αστυνομία/στρατό αλλά και χιλιάδες εκπαιδευτικούς) αλλά και δημοσιογράφους μέχρι και τις επεκτατικές βλέψεις του αποκαλούμενου ως “νεοοθωμανού” Ερντογάν προς τη Συρία και το Ιράκ (μέχρι και στη χώρα μας αναφέρθηκε), το μέλλον για το λαό της γειτονικής χώρας φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο.

3000

Το HDP θεωρείται φιλοκουρδικό κόμμα, αλλά έχει και τη στήριξη πολλών προοδευτικών Τούρκων πολιτών, έχει απήχηση στις γυναίκες και σε μειονότητες θρησκευτικές όπως οι Αλεβίτες ή άλλες όπως τα LGBT άτομα. Οι Κούρδοι, που αποτελούν τη μεγαλύτερη μειοψηφία της Τουρκίας (ανάμεσα στο 15% και 20%) του πληθυσμού είχαν αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα στην πολιτική τους εκπροσώπηση καθώς τα κόμματα τους απαγορεύονταν ή έβρισκαν μπροστά τους το φραγμό του 10% που υπάρχει για την είσοδο νέου κόμματος στην τουρκική Βουλή.

hdp-flag1444472125

Η λύση που είχαν βρει μέχρι τώρα ήταν να κατεβάζουν ανεξάρτητους υποψήφιους, μέχρι το 2014, που ο συνδυασμός της πετυχημένης καμπάνιας του Ντεμιρτάς για την προεδρία, η απεύθυνση και σε άλλα κομμάτια του πληθυσμού πέραν των Κούρδων αλλά και οι επιλογές της κυβέρνησης Ερντογάν για τη γειτονική Συρία, όπου άφησε την και εκεί ισχυρή κουρδική μειονότητα στην πόλη Κομπάνι στο έλεος του ISIS, έπεισαν τελικά το μπλοκ του HDP να κατεβάσει τους υποψήφιους του ως HDP. Το αποτέλεσμα ήταν να περάσει το φράγμα του 10% και στις εκλογές του Ιουνίου και σε αυτές του Οκτωβρίου του 2015 και να μπει τελικά στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας με ποσοστό 13% και 80 βουλευτές, οι 31 εκ των οποίων ήταν γυναίκες.

96565e43388b4955b697630b74a5336c_18

Η είσοδος του κόμματος στο Κοινοβούλιο την πρώτη φορά, στέρησε από το πρώτο κόμμα AKP του Ερντογάν πολύτιμες έδρες που είχε ανάγκη για να αναθεωρήσει το Σύνταγμα και να συγκεντρώσει ακόμη περισσότερες εξουσίες γύρω από αυτόν, αν και το ΑΚΡ ανέκτησε τις έδρες αυτές στις δεύτερες εκλογές.

Παρόλαυτα, η δυναμική του HDP σε συνδυασμό με τις ειρηνευτικές του θέσεις γύρω από την επίλυση του κουρδικού ζητήματος σε Τουρκία και Συρία (η σύγκρουση τουρκικού κράτους και της ένοπλης κουρδικής οργάνωσης PKK κρατάει δεκαετίες, ενώ ο Ερντογάν είναι πολύ αγχωμένος και για τις πολιτικές και στρατιωτικές επιτυχίες των κυρίως κουρδικών δυνάμεων που φέρουν το όνομα SDF στη Συρία ), οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με την εθνικιστική στροφή του Ερντογάν τα τελευταία χρόνια (η κυβέρνηση αποχώρησε πέρσι από την ειρηνευτική διαδικασία στην οποία είχε συμφωνήσει), ήταν επόμενο να φέρουν τα δύο κόμματα σε σύγκρουση.

 

 

Best of internet