Quantcast
THE STREAM

Δεν ξέρουμε τι ήθελε να πει αυτή η καμπάνια κατά της ψωρίασης, αλλά αυτό που λέει τελικά είναι ρατσιστικό

Όλοι αντάμα και ο ψωριάρης χώρια


President Creed · 1 Νοεμβρίου 2016

Πολύ συχνά οι διάφορες καμπάνιες ενημέρωσης από γενικές γραμματείες, υπουργεία και συλλόγους, πάνε άκλαφτες, περνάνε απαρατήρητες και τέλος πάντων κανείς δεν ασχολείται μαζί τους.

Αν οι υπεύθυνοι της καμπάνιας κατά της ψωρίασης ήθελαν να τραβήξουν πάνω τους τη δημοσιότητα ακόμα και αν αυτή είναι για κακό, τότε μπράβο στους εμπνευστές της πιο προβληματικής καμπάνιας, ονόματι “Kαθαρό δέρμα”.

Μια μέρα μετά το ΟΧΙ του Μεταξά, στις 29 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ψωρίασης. Μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρία σε συνεργασία με την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιακή Εταιρία και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα μάλλον σκέφτηκαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με την ψωρίαση και το γεγονός ότι είναι μια αντιμετωπίσιμη νόσος, ήταν αυτός:

psoriasis1

psoriasis2

Εν ολίγοις, έχεις εμφανή δερματικά σημάδια ψωρίασης, αγαπητέ φίλε; Μην περιμένεις αγκαλιές, ή δικαίωμα στην εργασία και άλλα τέτοια εξωφρενικά που ανήκουν δικαιωματικά μόνο σε όσους έχουν καθαρό δέρμα. Τράβα σε ένα δερματολόγο και να εύχεσαι η ψωρίαση που έχεις εμφανίσει να υποχωρήσει με την αγωγή που θα σου χορηγήσει ο δερματολόγος σου. Γιατί αν δεν εξαφανιστεί πλήρως η ψωρίαση ούτε αγκαλιές, ούτε δουλειά ούτε τίποτα τέτοιο.

Δε φταίει ο εργοδότης που δε θα σου δώσει τη δουλειά ή ο άνθρωπος που δε θα σε αγκαλιάσει. Φταις εσύ που είσαι ψωριάρης και τράβα σε ένα γιατρό, βρε παιδί μου. Παγκόσμια ημέρα κατά της Ψωρίασης. Χρόνια πολλά. Πάνε γιατρέψου τώρα αν θες να είσαι κανονικός άνθρωπος.

Πάντως η καμπάνια δεν ενθουσίασε τον κόσμο που πάσχει από ψωρίαση, όπως διαβάζουμε εδώ:

Δε θα χρειαζόταν καν να πάσχω από ψωρίαση για να βρω ρατσιστική και εξωφρενική αυτή την καμπάνια και να γράψω γι’ αυτήν. Όμως τυχαίνει να πάσχω. Τυχαίνει να έχω υπάρξει το παιδάκι που κανείς δεν του έπιανε το χέρι στον κύκλο της τάξης επειδή στην παλάμη του είχε λέπια και πληγές. Τυχαίνει να έχω ευχηθεί, ως 9χρονο, να είχα κάποια ανίατη ασθένεια και να νοσηλεύομαι στο νοσοκομείο «γιατί στο νοσοκομείο κανείς δεν τα βλέπει τα παιδιά, μαμά, και δεν τα κοροϊδεύει».

Και νιώθω να μου σκίζεται λίγο ακόμα η καρδιά βλέποντας ότι η καλύτερη ιδέα που είχαν όλοι αυτοί οι φορείς για να βοηθήσουν τους ψωριασικούς, να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο και να διαδώσουν την πολύ απλή πληροφορία ότι, αν θες, υπάρχουν διαθέσιμες νέες, αποτελεσματικές θεραπείες, είναι να τους πει ότι αν δεν κάνουν κάτι για το «πρόβλημά» τους, δε δικαιούνται αγκαλιά, δουλειά, ευτυχία -και να δώσει και στους γύρω τους το άλλοθι να τους στερήσουν και τα τρία.

Για κάποιο λόγο το facebook page που διαφημίζει η καμπάνια στις αφίσες και στο video φαίνεται ότι δεν είναι πλέον προσβάσιμο. Οι αφίσες της καμπάνιας επίσης έχουν κατέβει από το site katharoderma.gr, φυσικά όμως ακόμη δεσπόζουν στις στάσεις λεωφορείων ώστε να ενημερωθούν οι πάσχοντες και να πάνε στο δερματολόγο για να ξεβρομίσει ο τόπος.

Best of internet