Quantcast
THE STREAM

Ομόφωνη αθώωση των δύο κατηγορούμενων για τον εμπρησμό σε Marfin και Ιανό

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν από το Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο ο Θοδωρής Σίψας και ο Παύλος Αντρέεβ, έξι χρόνια μετά τα επεισόδια


Τσαγκ · 31 Οκτωβρίου 2016

Ομόφωνη ήταν η αθώωση των Θοδωρή Σίψα και Παύλου Αντρέεβ για τον εμπρησμό της τράπεζας Marfin στην Σταδίου -ο οποίος είχε σαν αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 3 υπαλλήλων της τράπεζας από ασφυξία- άλλα και για την επίθεση στο βιβλιοπωλείου Ιανός, όπως αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΚΑΙ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ -ΔΝΤ-ΕΕ / ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΑΡΦΙΝ  (ICON PRESS / ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΝΙΚΟΣ)

Οι δύο άνδρες κατηγορούνταν ότι συμμετείχαν στον εμπρησμό της Marfin και του βιβλιοπωλείου Ιανός, κατά τις απεργιακές κινητοποιήσεις του Μαϊου 2010 ενάντια στο πρώτο μνημόνιο.

Κατά την ομολογία τους και οι δυο άνδρες, είχαν αρνηθεί κάθε εμπλοκή με τους εμπρησμούς, μάλιστα ο Π. Αντρέεβ, δήλωσε ότι δεν ήταν καν στην πορεία.

Στην απολογία του ο Θοδωρής Σίψας αναφέρθηκε λεπτομερώς στο δρομολόγιο που ακολούθησε εκείνη την ημέρα, από την στιγμή που άφησε την μοτοσυκλέτα του στο Πεδίο του Άρεως για να πάει στην διαδήλωση, μέχρι και την ώρα που προσήχθη από τους αστυνομικούς μετά τα γεγονότα, ενώ βρισκόταν στο πάρκο της οδού Ναυαρίνου στα Εξάρχεια.

Δηλώνω αθώος. Έχω καταδικάσει την επίθεση στην τράπεζα Marfin από το 2011. Ως άνθρωπος που αγωνίζεται για τη αντιεξουσία και την ελευθερία δε θα μου επέτρεπα να κάνω αυτό για αυτό που κατηγορούμαι

marfin-708_0

Όταν αντιλήφθηκα καπνούς στην οδό Σταδίου, σταμάτησα να δω τι συμβαίνει στην Τράπεζα Marfin. Κάποια στιγμή ανέβηκα στο πεζοδρόμιο και άκουσα να φωνάζουν και να ζητάνε βοήθεια και να βγαίνουν πυκνοί καπνοί από το κτίριο. Έβλεπα κόσμο με μπουκάλια νερού να προσπαθεί να σβήσει φωτιά και αργότερα άκουσα να πέφτουν δακρυγόνα. Σκέφτηκα να βοηθήσω. Και τότε, επειδή κατάλαβα ότι θα έρθουν και θα πλησιάσουν τα ΜΑΤ, κατέβηκα και προχώρησα προς το Σύνταγμα. Δεν είχα αντιληφθεί εκείνη την στιγμή πως κινδύνευε η ζωή των υπαλλήλων…

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος του με τον εισαγγελέα:

Εισαγγελέας: Πόση ώρα μείνατε κοντά στο κτίριο της Marfin;

Κατηγορούμενος: Έμεινα ένα με δυο λεπτά εκεί.

Εισαγγελέας: Τότε ποια ήταν προσπάθεια να βοηθήσετε;

Κατηγορούμενος: Είπα ότι σκέφτηκα να τους βοηθήσω. Σκέφτηκα, όμως, ότι θα έρθουν να μας επιτεθούν τα ΜΑΤ και κατέβηκα στο οδόστρωμα. Δεν είχα καταλάβει ότι κινδυνεύουν ζωές.

Σύνεδρος: Εσείς ανήκετε στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Μάθατε τι είχε γίνει; Ποιοι μπορεί να είναι; Από χώρο αυτόν ή είχαν παρεισφρήσει άλλα άτομα;

Κατηγορούμενος: Η άποψη που υπήρχε ήταν ότι είχε παρεισφρήσει άλλος κόσμος.

Σύνεδρος: Και τι κόσμος είναι αυτός;

Κατηγορούμενος: Μπορεί να είναι φίλαθλοι, μεθυσμένοι, οτιδήποτε.

Best of internet