Quantcast
THE STREAM

Ένας σεισμός και 200 μετασεισμοί έχουν πανικοβάλει τα Ιωάννινα από το βράδυ του Σαββάτου (PHOTO)

Στην Ιαπωνία πάντως τα 5,2 ρίχτερ είναι δόνηση στο κινητό


THE NEWSROOM · 17 Οκτωβρίου 2016

Σεισμός σεισμός, αλλά δυστυχώς όχι σοσιαλισμός παρατηρήθηκε τις περασμένες δύο ημέρες στην πόλη των Ιωαννίνων. Οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε αναστάτωση από το σεισμό έντασης 5,2 βαθμών που σημειώθηκε λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 5χλμ και επίκεντρο 29χλμ ΒΔ των Ιωαννίνων.

seismos_katoikoi2

Ο σεισμός προκάλεσε πολλές ζημιές σε σπίτια, ενώ λόγω πτώσεις βράχων δημιουργήθηκαν προβλήματα στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο. Επίσης σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Τζουμέρκων που ενώνει τα Πράμαντα με το Καλέντζι, αλλά και στους δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας.

Οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι και πέρασαν άλλη μία νύχτα στους δρόμους και τις πλατείες, ενώ λίγοι ήταν εκείνοι που επέστρεψαν στα σπίτια τους. Να σημειωθεί πως μετά το σεισμό πολλοί φοιτητές αναχώρησαν από τα Γιάννενα για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

seismos_odiko_diktio

201610160637291098.png

Όπως ανέφερε ο  Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη:

Έγιναν περίπου 200 σεισμοί μέσα στις πρώτες 24 ώρες με τους περισσότερους να έχουν μεγάλο μέγεθος, ενώ 20 εξ’ αυτών ήταν 4 έως 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ήταν ανώμαλη η διαδικασία σεισμικής διέγερσης. Η σεισμική ακολουθία και εμάς, τους επιστήμονες, και τον κόσμο τους έβγαλε έξω. Το φαινόμενο έχει φθίνουσα πορεία και αυτό έχει άμεσο αντίκρισμα και στους κατοίκους των Ιωαννίνων»

Σήμερα Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016 δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια και Ιδιωτικά) στους Δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας και Πωγωνίου, ως επίσης το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, ενώ συνίσταται σε όλους να μη γίνονται άσκοπες μετακινήσεις με οχήματα, προκειμένου να αποφεύγονται μποτιλιαρίσματα και να μην κυκλοφορούν κοντά σε παλαιά κτίρια.

Φωτογραφίες: epiruspost.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Best of internet