Quantcast
THE STREAM

Εντωμεταξύ, οι ΗΠΑ άρχισαν να εμπλέκονται ενεργά και στον εμφύλιο της Υεμένης

Βομβαρδίζοντας θέσεις αντικαθεστωτικών ως απάντηση σε πυρά εναντίον του ναυτικού τους


THE NEWSROOM · 16 Οκτωβρίου 2016

Το ευγενές σπορ της εμπλοκής στα εσωτερικά άλλων χωρών, με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού κόσμου, συνεχίζουν οι ΗΠΑ, με τον πρόσφατο βομβαρδισμό θέσεων αντικαθεστωτικών στην Υεμένη.

4135

Την περασμένη Τετάρτη το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό βομβάρδισε τρεις θέσεις ραντάρ των αντικαθεστωτικών Houthi, που υποστηρίζονται από το Ιράν, αιτιολογώντας το βομβαρδισμό ως αντίποινα σε πυρά που δέχτηκε πλοίο του Αμερικανικού Ναυτικού νότια της Υεμένης (πυρά που δε βρήκαν στόχο).

3776

Είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται ενεργά στον εμφύλιο της Υεμένης, που κρατά εδώ και 18 μήνες, χτυπώντας θέσεις του ενός από τους δύο εμπλεκόμενους σε αυτόν (των αντικαθεστωτικών), παρότι πυρά έχουν στο παρελθόν εκτοξευτεί στα υεμενικά εδάφη στο παρελθόν απέναντι σε θέσεις της Al-Qaida.

150423140253-yemen-explainer-jethro-02-exlarge-169

Αν δούμε λίγο πιο πίσω, βέβαια, στις 8 Οκτώβρη μια βόμβα made in the USA έπεσε σε μια κηδεία στη χώρα, κατευθυνόμενη από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας (με την πλευρά των καθεστωτικών), σκοτώνοντας 140 ανθρώπους και αναγκάζοντας το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να κάνει λόγο για προφανές έγκλημα πολέμου.

BN-HP335_0326pa_J_20150326060831

Τα πάρε-δώσε ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας, βέβαια, έχουν αρχίσει να ανησυχούν το Πεντάγωνο, φοβούμενοι τη μελλοντική τους εμπλοκή σε ποικίλα εγκλήματα πολέμου, ιδιαίτερα έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση στα πέριξ της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων. Και χώρια από το χεράκι που έχει βάλει ο Θείος Σαμ στην άνοδο του ISIS, κάτι που πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί.

2016-10-mena-yemen-funeral-02

Αν δει κάποιος, πάντως, τους εμπλεκόμενους στον εμφύλιο της Υεμένης, θα καταλάβει πως η εμπλοκή των Αμερικανών είναι, πιθανόν και κατά κάποιον τρόπο μια συνέχεια στην εμπλοκή στα της Συρίας (χώρα σύμμαχος των αντικαθεστωτικών Houthis στην Υεμένη). Ασχέτως που αυτό που μονοπωλεί στην Αμερική είναι οι επικείμενες προεδρικές εκλογές. Τον οποίων το δίλημμα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είναι αν το ποσοστό ανθρωπισμού που θα περιέχουν οι βομβαρδισμοί που μέλλονται για να ρθουν.

Buttons-Yemen-2

Best of internet