Quantcast
THE STREAM

To Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας αποφάσισε πως η απαγόρευση του μπουρκίνι είναι ξεκάθαρα παράνομη

Και πως η απαγόρευση στις Μουσουλμάνες γυναίκες να φοράνε το μαγιό τους παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα


THE NEWSROOM · 26 Αυγούστου 2016

Για την υπόθεση “μπουρκίνι” γράφτηκαν ήδη χιλιάδες σελίδες κειμένου. Σε κάθε περίπτωση, το ανώτατο πολιτικό δικαστήριο της Γαλλίας μόλις αποφάσισε πως η απαγόρευση του μπουρκίνι που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στις παραλίες της χώρας είναι παράνομη και παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα.

Το Συμβούλιο του Κράτους  (Conseil d’Etat) εξέταζε συγκεκριμένα νόμους που αφορούσαν την κοινότητα Villeneune-Loubet αλλά η ετυμηγορία του δημιουργεί δεδικασμένο για ολόκληρη τη Γαλλία.

 

Στην απόφαση τους, οι τρεις ανώτεροι δικαστικοί είπαν πως “η απαγόρευση έχει προκαλέσει μια σημαντική και ξεκάθαρα παράνομη ζημιά στις θεμελιώδεις ελευθερίες, όπως η ελευθερία της κίνησης, η ελευθερία της συνείδησης και η προσωπική ελευθερία.”.

12122-1l11xt5

Βρήκαν πως κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να κατατέθηκε υπέρ της απαγόρευσης δεν αποδείκνυε πως δημιουργείται κίνδυνος για τη δημόσια τάξη από “την ενδυμασία που κάποιοι άνθρωποι φορούν για να πάνε για μπάνιο”.

Η απόφαση αναμένονταν με μεγάλη προσοχή στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο, αφότου η φωτογραφία οπλισμένων αστυνομικών που περικύκλωσαν μια Μουσουλμάνα και της αφαίρεσαν το κάλυμμα της κεφαλής αυτή τη βδομάδα σε μια παραλία στη Νίκαια προκάλεσε κατακραυγή.

Ένα τοπικό δικαστήριο στην παράθαλάσσια πόλη αποφάσισε προηγουμένως πως η απαγόρευση στα μπουρκίνι στην κοινότητα Villeneuve-Loubet ήταν “αναγκαία, κατάλληλη και ανάλογη” και για να τηρηθεί η δημόσια τάξη. Η απόφαση αυτή όμως αμφισβητήθηκε από την Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (LDH) και η Συλλογικότητα ενάντια στην Ισλαμοφοβία στη Γαλλία (CCIF), παραπέμποντας έτσι την απόφαση στο Συμβούλιο του Κράτους.

Σε μια δήλωση του, η LDH καλωσόρισε την ετυμηγορία του Συμβουλίου του Κράτους αλλα δήλωσε πως δεν πρόκειται να επιλύσει “τη γελοία διαμάχη που έκανε τη Γαλλία ρεζίλι σε όλο τον κόσμο”.

(Πηγή)

 

 

Best of internet