Quantcast
THE STREAM

Γυναίκα στις ΗΠΑ τσίμπησε βακτήριο-μποντιμπιλντερά με αντοχή σε πολύ ισχυρά αντιβιοτικά

Η ασθενής τη σκαπούλαρε, αλλά το takeover του ανθρωπίνου γένους από τα μικρόβια πλησιάζει


Bobol Gordello · 29 Μαΐου 2016

Αν έχετε μπλέξει σε συζήτηση με φίλους σας γιατρούς, σίγουρα θα έχετε ακούσει πως δεν παίρνουμε αντιβίωση με το παραμικρό. Εκτός κι αν είναι από εκείνους που θα σου γράψουν Augmentin για το παραμικρό κρυολόγημα. Στην τελευταία περίπτωση, μην τους κόψτε την καλημέρα, απλά μην τους ξαναπάρετε τηλέφωνο όταν σας πονέσει το λαιμουδάκι σας.

mixelogiannakis-1

Προς τι αυτή η εισαγωγή; Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών “δια πάσα νόσον και μαλακίαν” είναι από τις βασικές αιτίες που τα βακτήρια σιγά-σιγά αναπτύσσουν αντοχή σε αντιβιοτικά με αποτέλεσμα να σου προκύπτουν κάτι στελέχη-σφίχτερμαν που δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις παρά μόνο με βαριά σκευάσματα. Διότι και τα βακτήρια, ως έμβια όντα, έχουν δικαίωμα να ακολουθούν τους νόμους του Δαρβίνου και, άρα, να εξελίσσονται και να προσαρμόζονται σε βάθος χρόνου σε δυσμενείς συνθήκες, αναπτύσσοντας τους κατάλληλους μηχανισμούς για να επιβιώνουν από την επίδραση των αντιβιοτικών που τα σκοτώνουν. Και ιδού το αποτέλεσμα:

Έτσι, καταλήξαμε αισίως σε ένα “superbug” το οποίο προκάλεσε ουρολοίμωξη σε 48χρονη γυναίκα στις ΗΠΑ, με το αντιβιόγραμμα (μικροβιολογικό πόρισμα που δείχνει σε ποια αντιβιοτικά είναι ευαίσθητο το μικρόβιο και ποια όχι) να δείχνει πως το εν λόγω βακτηριακό στέλεχος (Escherichia coli) ήταν ανθεκτικό στο Colistin, αντιβιοτικό που οι γιατροί έχουν σαν έσχατο βέλος στη φαρέτρα τους για τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια.

Ευτυχώς για τη 48χρονη ασθενή, το εν λόγω στέλεχος ήταν ευαίσθητο σε πιο απλά αντιβιοτικά και, έτσι, η γυναίκα τη σκαπούλαρε. Θα μας πείτε τότε γιατί ο ντόρος, ρε παιδιά, αφού όλα πήγαν καλά στο τέλος; Το ανησυχητικό της υπόθεσης είναι ότι έχουμε για πρώτη φορά βακτηριακό στέλεχος που αναπτύσσει αντοχή στο last-resort αντιβιοτικό Colistin, κάτι το οποίο δηλώνει, εμμέσως πλην σαφώς, πως υπάρχουν μικρόβια που έχουν ήδη αναπτύξει μηχανισμούς για να τη σκαπουλάρουν και από τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά, στοιχείο ιδιαίτερα ανησυχητικό για το μέλλον της παγκόσμιας υγείας.

antibiotic_resistance-a

Κι επειδή δεν είναι να στηρίζεις και όλες σου τις ελπίδες στις φαρμακευτικές (ξέρετε, κέρδος, χρήμα κλπ.) μέχρι να βγει το επόμενο σούπερ-ντούπερ φάρμακο, καλό είναι να ακολουθείτε κάποια απλά καθημερινά βηματάκια:

  • Μην τρέχετε στο φαρμακείο για αντιβίωση με ένα απλό “ΑΨΟΥ”, συνήθως είναι ιογενές και θα υποχωρήσει μόνο του.
  • Αν ανησυχείτε πολύ και τα οιαδήποτε “γκουχ-γκουχ” δε φεύγουν από μόνα τους, επισκεφτείτε και εμπιστευτείτε τον ιατρό εκείνο που δε συνταγογραφεί αντιβιοτικό για ένα απλό “ΑΨΟΥ”.
  • Keep off Μιχελογιαννάκηδες εν γένει, ιατρικά, επιστημονικά, πολιτικά κλπ.

Best of internet