Quantcast
THE STREAM

Απεργιακός χαμός στη Γαλλία με κλειστά διυλιστήρια, αεροδρόμια και λιμάνια

Λίγες εβδομάδες πριν το Euro 2016


THE NEWSROOM · 25 Μαΐου 2016

 

Όλο κλιμακώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία, όπως διαβάζουμε στον Independent. Μετά από μια σειρά διαδηλώσεων και απεργιών από εργαζόμενους και φοιτητές ενάντια στην εργατική μεταρρύθμιση του Μανουέλ Βαλς που κατεβάζει η κεντροαριστερή κυβέρνηση, τώρα επικεντρώνονται στο μπλοκάρισμα της τροφοδοσίας των καυσίμων και των μεταφορών. Λίγες εβδομάδες πριν το Euro 2016 η γαλλική κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι στον κίνδυνο παράλυσης της χώρας, αλλά περιέργως το θέμα δεν καλύπτεται επαρκώς από τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

pp-france-petrol-2-getty

Εργάτης μπλοκάρει την είσοδο στο λιμάνι St Nazaire στα Δυτικά της Γαλλίας

 

Η συνδικαλιστική συνομοσπονδία CGT η οποία πρόσειται ιστορικά στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Γαλλίας βρίσκεται πλέον σε ανοιχτή σύγκρουση με την κυβέρνηση του Ολάντ. Μετά τo σπάσιμο του αποκλεισμού του διυλιστηρίου πλησίον της Μασσαλίας από τις δυνάμεις της αστυνομίας, το CGT κάλεσε σε απεργία τους εργαζόμενους και των οκτώ διυλιστηρίων της χώρας, ενώ σε αυτή τη φάση έχουν αποκλειστεί τα έξι από τα οκτώ. Ο πετρελαϊκός όμιλος Total, ο οποίος διαθέτει πέντε αποκλεισθέντα διυλιστήρια προειδοποίησε ότι θα αναθεωρήσει τα πλάνα επενδύσεων στη Γαλλία.

Εκπρόσωπος της γαλλικής ομοσπονδίας πετρελαϊκής βιομηχανίας δήλωσε ότι η Γαλλία έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου έπειτα από άδεια της γαλλικής κυβέρνησης.

pp-france-petrol-1-getty

Ουρά σε βενζινάδικο λόγω της έλλειψης αποθεμάτων πετρελαίου – Γαλλία

Τα πράγματα ζορίζουν αρκετά για τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία περιμένει περισσότερα από 7 εκατομμύρια επισκεπτών στη Γαλλία από τις 10 Ιουνίου για το Euro 2016.

 

Τα ξημερώματα, οι δυνάμεις ασφαλείας έσπασαν τον αποκλεισμό των εγκαταστάσεων του Ντουσί λε Μιν στη βόρεια Γαλλία, ενώ η άρση χθες του αποκλεισμού των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Μασσαλίας με τη δυναμική επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας προκάλεσε την κλιμάκωση της κινητοποίησης των συνδικάτων. Το CGT τώρα καλεί σε απεργία λιμάνια, ΜΜΜ και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Δύο από τα μεγαλύτερα γαλλικά λιμάνια, της Μασσαλίας και της Χάβρης ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Εάν απεργήσουν οι εργαζόμενοι στον τερματικό πετρελαϊκό σταθμό της Χάβρης, από όπου περνά το 40% των γαλλικών εισαγωγών, «μέσα σε πέντε ή έξι ημέρες, δεν θα υπάρχουν καύσιμα για τα γαλλικά αεροδρόμια», προειδοποίησε ο δήμαρχος της πόλης Εντουάρ Φιλίπ.

Στον τομέα των μεταφορών, το 15% των πτήσεων θα ακυρωθεί αύριο από το αεροδρόμιο του Ορλί και τα συνδικάτα της πολιτικής αεροπορίας απειλούν να διακόψουν την εργασία από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου. Οι μηχανοδηγοί του μετρό και των σιδηροδρόμων μπορεί να ακολουθήσουν επίσης.

Δυόμισι μήνες μετά την παρουσίαση της μεταρρύθμισης των εργασιακού νόμου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατήγγειλε χθες τον αποκλεισμό των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων «ως στρατηγική μίας μειοψηφίας».

«Αποκλείεται οι Γάλλοι να βρεθούν αντιμέτωποι με αυτήν την κατάσταση ένδειας, αποκλεισμού, αποκλείεται να αφήσουμε την οικονομία μας μπλοκαρισμένη», προειδοποίησε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας θεωρεί ότι «η CGT βρίσκεται σε αδιέξοδο» και «παίρνει όμηρο τη χώρα», αλλά θα λάβει μία σθεναρή απάντηση. Για τον γενικό γραμματέα της CGT, τον Φιλίπ Μαρτινές, αντίθετα, ο πρωθυπουργός «παίζει ένα επικίνδυνο παιγνίδι», που προσπαθεί «να φέρει σε αντιπαράθεση τη CGT με τους πολίτες».

«Η κοινή γνώμη παραμένει προσηλωμένη στην αμφισβήτηση του νομοσχεδίου», είπε ο Φιλίπ Μαρτινές, που τάσσεται ανοικτά υπέρ της κλιμάκωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Πάντως ο γαλλικός Τύπος σημειώνει ότι «η σύγκλιση των κινητοποιήσεων» μοιάζει να αμβλύνεται: η κινητοποίηση των πανεπιστημίων έχει αρχίσει να εξασθενεί και το κίνημα Nuit Debout στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ φαίνεται προς το παρόν να ξεθωριάζει.

 

Best of internet