Quantcast
THE STREAM

Όταν μια αμερικάνικη εκπομπή με αντίκες μπερδεύει μια εργασία καλλιτεχνικών του Γυμνασίου με Πικάσο

Ξεθάψτε τα μπλοκάκια ζωγραφικής που είχατε στο Δημοτικό


President Creed · 12 Μαΐου 2016

Αυτές οι εκπομπές που δείχνουν αντίκες μετά τις 12 η ώρα το βράδυ σε χρυσοποίκιλτα στούντιο την ώρα που “γίνεται χαμός στο τηλεφωνικό κέντρο” και λειτουργούν υπνωτιστικά για τους τηλεθεατές, υπάρχουν και στις ΗΠΑ, αγαπητοί φίλοι.

Συγκεκριμένα η πιο διάσημη εκπομπή αντικών το “Antiques Roadshow” έκανε μια επική πατάτα και δεν ξέρουμε κατα πόσο έγινε κατά λάθος, όπως διαβάζουμε στον Independent.

art1

Συγκεκριμένα η κατάσταση φαινόταν τέλεια. Ο Alvin Barr εμφανίστηκε στους αντικέρ με μια περίεργη πήλινη κανάτα, εξηγώντας ότι την είχε αγοράσει σε μια δημοπρασία στο Όρεγκον για 300 δολλάρια. Τότε ο Stephen Fletcher, ο αντικέρ της εκπομπής άρχισε τα γνωστά παπατζιλίκια:

antiques

Είναι παράξενο και υπέροχο. Εντοπίζει κανείς ακόμη και στοιχεία από Πικάσο. Είναι λίγο δύσκολο να προσδιορίσουμε με ακρίβεια πότε δημιουργήθηκε, αλλά πιστεύω είναι μάλλον από τα τέλη του 19ου αιώνα ή τις αρχές του 20ου.

Μάλλον προέρχεται από τις ΗΠΑ, ίσως από την ανατολική ακτή. Η ετίμηση της αξίας του είναι λίγο δύσκολη υπόθεση. Εκτιμώ ότι σε λιανική, κάποιος θα μπορούσε να ζητήσει περίπου 30.000 με 50.000 δολλάρια.

Μόλις τα άκουσε αυτά ο ιδιοκτήτης της κανάτας είπε “Τι;” και επίσης “Όχι..”. Και είχε δίκιο. Γιατί η “Γκροτέσκα κανάτα με τα πρόσωπα” δεν ήταν ένα κειμήλιο 100 χρόνων, αλλά μια εργασία για το μάθημα των καλλιτεχνικών από μια μαθήτρια γυμνασίου το 1973.

Όλη τη διαδικασία εκτίμησης τιμής και χρονολογίας της κανάτας, η οποία γινόταν live στην τηλεόραση, έτυχε να την παρακολουθεί ένας φίλος της γυναίκας που έφτιαξε την κανάτα και ειδοποίησε την εκπομπή αλλά και τη δημιουργό.

1462963496-36e7b7b953a1f434045e7b370e56ddbd-1038x576

Η Betsy Soule, δημιουργός της περίφημης πλέον κανάτας, ποζάρει μπροστά σε άλλα κεραμεικά αντικείμενα που είχε δημιουργήσει για το μάθημα καλλιτεχνικών του σχολείου της το 1973

Μετά την αποκάλυψη της πραγματικής ταυτότητας της κανάτας, ο εκτιμητής Fletcher δήλωσε λίγο πολύ ότι εντάξει-έπεσα έξω 60 με 80 χρόνια στην εκτίμηση, αλλά το υπολογίζω τελοσπάντων στα 3000 με 5000 δολλάρια.

Η Betsy Soule που είχε φτιάξει την αριστουργηματική κανάτα πλέον είναι εκπαιδεύτρια αλόγων και δήλωσε ότι εάν αποσυρθεί από τη δουλειά της όταν γίνει 103 χρονών μπορεί να ξανασχοληθεί με την κεραμεική τέχνη.

Εμείς πάντως εκτιμούμε αυτό το έργο ως το απόλυτο αριστούργημα των τελευταίων αιώνων.

aivaliotis-640x427

Best of internet