Quantcast
THE STREAM

Άρχισαν τα όργανα: Ποινική δίωξη για υπεξαίρεση στους υπεύθυνους του ΤΑΙΠΕΔ

Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ χαρακτηρίζουν τις κατηγορίες ανυπόστατες


THE NEWSROOM · 23 Φεβρουαρίου 2016

 

Ποινική δίωξη άσκησε ο Εισαγγελέας Διαφθοράς στο αγαπημένο μας ΤΑΙΠΕΔ. Η νέα κακουργηματική κατηγορία αφορά σε υπεξαίρεση από τους επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου σχετικά με ποσό προερχόμενο από την εκκαθάριση του τμήματος πώλησης του ΟΠΑΠ που δεν απέδωσαν στο Δημόσιο. Οι κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ χαρακτηρίζουν τις κατηγορίες ως “ανυπόστατες”.

Πέραν της μη απόδοσης των τόκων, υπάρχουν και άλλες γκρίζες περιοχές στον τρόπο λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ.

Ήδη από έκθεση που διέρευσε στον Τύπο τις προηγούμενες μέρες έγινε φανερό ότι πολλά πράγματα πήγαιναν στραβά με τις πωλήσεις που είχε αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ.

Το βασικό μοτίβο που παρατηρείται είναι ότι το ΤΑΙΠΕΔ συνεργάζεται με εταιρίες συμβούλων οι οποίες παροτρύνουν το Δημόσιο να πουλήσει σε χαμηλή τιμή, την ίδια ώρα που αυτές οι συμβουλευτικές εταιρίες είναι θυγατρικές των εταιριών στις οποίες καταλήγει τελικά η πώληση. Δηλαδή τραπεζικές εταιρίες λειτουργούν ταυτόχρονα ως σύμβουλοι αλλά και ως αγοραστές δημόσιας περιουσίας. Όπως διαβάζουμε στην efsyn.gr:

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Deutsche Bank η οποία, όπως αναφέρεται, συμβούλευσε την ελληνική κυβέρνηση να πουλήσει τις μετοχές του ΟΠΑΠ στο 50% της αξίας τους.

 

Η πώληση του ΟΠΑΠ άλλωστε είναι ο λόγος για τον οποίο το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται αντιμέτωπο με κακουργηματική κατηγορία, μιας και από τα στοιχεία που συνέλεξαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς προέκυψε ότι οι υπεύθυνοι του ΤΑΙΠΕΔ δεν απέδωσαν στο Δημόσιο τους συνολικούς τόκους που πιστώθηκαν στο λογαριασμό του Ταμείου, οι οποίοι φέρεται να ανέρχονται σε ποσό άνω των 480 χιλιάδων ευρώ.

Μάλιστα η πώληση του ΟΠΑΠ στον Μελισσανίδη επικυρώθηκε ακόμη και όταν έγινε γνωστό ότι ο τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, παραιτήθηκε επειδή γνωστοποιήθηκε ότι ταξίδευε με αεροσκάφος του Μελισσανίδη.

 

Η ίδια κομπίνα με τις συμβουλευτικές εταιρίες που ανήκουν στον εταιρικό όμιλο του τελικού αγοραστή παρατηρείται με την Eurobank:

eggrafo_12

Οι δύο συμβάσεις στις οποίες προχώρησε το Ελληνικό Δημόσιο, το ΤΑΙΠΕΔ και η Eurobank Properties. Πηγή: ΕΦΣΥΝ

Εκπληκτοι φαίνεται να έχουν μείνει οι ερευνητές του Transnational Institute και για τo γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ χρησιμοποίησε ως σύμβουλο την Eurobank Equities Investment Firm (θυγατρική της Eurobank) προκειμένου να πουλήσει σε μια άλλη θυγατρική της Eurobank (Eurobank Properties) 14 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου – συμφωνία από την οποία οι Ελληνες φορολογούμενοι ζημιώθηκαν, αντί να ωφεληθούν, κατά 135 εκατ. ευρώ.

 

 

To ίδιο παρατηρείται και στην πρόσφατη πώληση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Fraport:

taipedaerodromio

Οι ερευνητές επισημαίνουν τη σύγκρουση συμφερόντων που προκύπτει από το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ χρησιμοποίησε ως σύμβουλο τη Lufthansa Consulting GmbH, θυγατρική της Lufthansa, η οποία με τη σειρά της είναι μέτοχος της Fraport που αγοράζει τα αεροδρόμια.

 

 

 

 

Οι έρευνες του Εισαγγελέα σχετικά με την περίπτωση της πώλησης του ΟΠΑΠ συνεχίζονται και όλοι μας περιμένουμε να πέσουμε ξανά από τα σύννεφα.

sunnefa

 

 

Best of internet