Quantcast
THE STREAM

Άδεια τα παγκάρια: Κινδυνεύει με πτώχευση η Εκκλησία Α.Ε.

Πάντως δεν χρεοκοπούν επειδή χάρισαν πολλούς χιτώνες


President Creed · 8 Φεβρουαρίου 2016

Δύσκολα είναι τα πράγματα για την Εκκλησία της Ελλάδος σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, μιας και φάινεται ότι πολλές μονές βρίσκονται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία. Βασική αιτία των οικονομικών προβλημάτων είναι οι επενδύσεις στο χρηματιστήριο και η κρίση στην αγορά ακινήτων.

Μονές όπως αυτή της Πεντέλης ή και η μονή Πετράκη φαίνεται ότι έχουν στερέψει από ρευστό και έχουν κυρήξει άτυπη στάση πληρωμών. Μάλιστα η Μονή Πετράκη ζήτησε να υπαχθεί στο καθεστώς των 100 δόσεων για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές τις υποχρεώσεις.

 

ekklhsia

 

Ο γενικός διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδας (ΕΚΥΟ), επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος, δήλωσε στην Καθημερινή:

Η Εκκλησία μετείχε το 1996 και το 2005 στις αντίστοιχες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ. Το 2005 οι μετοχές αγοράστηκαν 22 ευρώ και η τιμή τους έφθασε έως και τα 47,8 ευρώ. Το 2010 η Εκκλησία μετείχε στη νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ, υπό την πίεση, διά παρακλήσεων, υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. «Συμμετέχοντας θα στείλετε μήνυμα για την αξιοπιστία και φερεγγυότητα του κύριου πυλώνα τους ελληνικού τραπεζικού συστήματος», ήταν το επιχείρημά τους. Για να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ, η Εκκλησία έλαβε δάνειο 27 εκατ. ευρώ από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και χρησιμοποίησε ανάλογο ποσό από τα διαθέσιμά της.

Ωστόσο, όπως λέει ο κ. Αντώνιος, «η Εκκλησία δεν τζογάρει», αφήνοντας να εννοηθεί ότι έπρεπε να γίνει επωφελής διαχείριση των μετοχών της ΕΤΕ στα limit up τους. Δεν αποφασίστηκε, και… ήλθε η κρίση. Λόγω της οικονομικής κρίσης η απόδοση μερισμάτων σταμάτησε το 2008, ενώ τώρα, με 0,25 ευρώ την τιμή της ΕΤΕ, δεν αξίζει καν να πουλήσεις…

Εν ολίγοις η Εκκλησία είχε πάρει δάνειο 27 εκατομμυρίων ευρώ από Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για να αγοράσει μετοχές της Εθνικής Τράπεζας συμμετέχοντας στην αύξηση κεφαλαίου της και τώρα η μετοχή κοστίζει 0,25 ευρώ ενώ είχε αγοραστεί από την Εκκλησία για 22 ευρώ. Οπότε η Εκκλησία της Ελλάδος έχει κάμποσα εκατομμύρια εγκλωβισμένα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, και κάμποσα ακίνητα που δεν μπορεί να αξιοποιήσει λόγω την κρίσης στην αγορά των ακινήτων.

Ο επίσκοπος Αντώνιος συνεχίζει λέγοντας:

Τα σημερινά έσοδα της Εκκλησίας έχουν πέσει κατά 75% σε σχέση με το 2008. Τότε ο ετήσιος προϋπολογισμός ήταν 23 εκατ. ευρώ, τώρα είναι γύρω στα 6 εκατ. ευρώ.

Με τέτοιες οικονομικές δυσχέριες όλοι προσευχόμαστε να μην χρειαστεί να λιώσουν κανένα περισευούμενο στέμμα, ράβδο, εξαπτέρυγο, μανικετόκουμπο, μερτσεντέ κλπ. Εάν τα πράγματα ζορίσουν και άλλο, μπορούν να κάνουν μουσείο σύγχρονης τέχνης τα γραφεία της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και να κόβουν εισιτήριο.

Δεν ξέρουμε αν γίνεται η Εκκλησία να βάλει λουκέτο, αλλά περιμένουμε με αγωνία να δούμε τι θα συμβεί. Υπενθυμίζουμε ότι οι μισθοί των παπάδων δεν πληρώνονται από την εκκλησία αλλά από το ελληνικό κράτος.

 

Από την στιγμή όμως που την εκκλησία δεν την απασχολούν τα υλικά αγαθά, δεν θα ανησυχήσουμε ιδιαίτερα για τα οικονομικά προβλήματα που έχουν προκύψει από τις επενδύσεις της.

reverse-1381178234_patriarch_kirills_folding_cross

Best of internet